Översikt

Strövtåg på blommande Sardinien

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Vi vandrar, lagar mat och njuter vid klarblått hav i Monicas Johanssons hemland!

Sardernas blommande ö! Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar. Vår ciceron Monica Johansson, som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”. Vår resa tillsammans kommer att innehålla strövtåg i havsnära miljö och sköna bad vid undersköna stränder, men även matlagning och vinprovning på en familjevingård i en makalös natur. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö. Våra ciceroner Monica och Giovanni, som är bosatta på Sardinien vill bjuda på en varierad resa, där vi tillsammans får uppleva ”det genuina Sardinien” – fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner, spännande mat och dryck och en vidunderlig natur. Giovanni är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna, medan Monica vill introducera er till samhälle och kultur. Båda har ett stort intresse för matlagning och alla picknickluncher innehåller lokala specialiter.

Under vårens avgång vågar vi lova blomsterprakt och härliga dofter under vandringar genom ett färgstarkt landskap. I maj blommar cistusros, pion, ginst, lavendel, rosmarin, vildorkidé och havslilja. Havet är kanske fortfarande lite för kallt för vissa med en medeltemperatur på 17 grader i maj, men den som vågar och då vädret bjuder in till det, kan göra flera härliga dopp!

Njut av Sardinien på det sätt som bäst passar dig, vi önskar dig välkommen vår sköna ö!

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Olbia, Sardinien

  Under eftermiddagen reser vi från Sverige till Olbia. Vid ankomst möter Monica och Giovanni på flygplatsen för resa vidare till Alghero. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur, vi gör ett stopp på vägen för att sträcka på benen och få en matbit i magen. Efter ungefär två timmars bussresa är vi framme och installerar oss på vårt familjära mellanklass Hotell Angedras. Hotellet beläget i ett lugnt område nära havspromenaden Lungomare och ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel. 

 • Dag 2 Medeltidens Alghero och strövtåg vid havet

  Idag väntar stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Alghero har varit bebodd sedan förhistorisk tid under den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt år 1102, av de genovesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till år 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad -  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över. De kullerstensbelagda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare.

  Efter rundturen tar vi en lokalbuss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring tillsammans på omkring 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig. Vi avslutar vår behagliga vandring med picknicklunch vid havet. Därefter kommer vår buss och hämtar, för vidare transport mot Porto Contebukten, som omgärdas av de vita glimmande karstuddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar och långa sandstränder vid ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus, man har även fört in den vita åsnan från Asinara för att bevara denna unika art. Vi gör en havsnära promenad vid den imponerande bergsudden Capo Caccia varifrån vi njuter av den bedårade utsikten. Middagen på egen hand.

  Vandring: Stadsvandring i Alghero (mestadels kullersten cirka 2 timmar). Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig på förmiddagen, samt promenad vid Capo Caccia cirka 2 ½ kilometer under eftermiddagen. Möjlighet kommer att ges till bad. 

 • Dag 3 Nurra, Portoferro-Porticciolo

  Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer. En vandring går längs kustlinjen i Nurra di Fuori, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor och ett dramatiskt landskap fullt av skrevor och raviner. Vid lunchtid dukar vi upp vår medhavda picknick, och njuter av den och en härlig utsikt över havet. Efter vandringen får vi en välförtjänt vila vid den lilla stranden i Porticciolo, och den som önskar kan ta sig ett uppfriskande dopp. Därefter återfärd till hotellet. Kvällen och middagen på egen hand.

  Vandring: medelsvår vandring 8 km, ca 4 timmar på ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur. 

 • Dag 4 Stintino, havsvandring i Rena Majore - sardisk matlagning

  En knapp timma nordväst om Alghero hittar vi den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt, och ett omfattande fiske bedrevs, framförallt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Vi tar en kort morgonpromenad i Stintino, och kliver sedan på bussen för vidare färd mot havet, för en underbar tur med sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får. På böljande kullar kantade av dramatiska klippor, ned mot sandstranden Rena Majore, där möjlighet ges till bad. Eftermiddagen/kvällen är vikt för sardisk matlagning på en agriturismo i området Nurra. Vi avslutar med att avsmaka traktens vin och det vi själva tillagat.

  Vandringen går på djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat, 7 km, cirka 3 timmar. 

 • Dag 5 Vandring vid havsviken ”La Frana” - lunch hos fåraherde

  Efter frukost tar vi bussen till havsviken strax norr om den nedlagda silvergruvan Argentiera, mitt i den doftande medelhavsmacchian, omgiven av dramatiska klippor och blågröna havsvikar.

  Framemot lunch när det börjar kurra i magen gör vi ett besök hos en fåraherde, som bjuder in till enklare, typisk lunch med lokala specialiteter i sitt hem på landsbygden. Fårskötsel är en viktig sysselsättning på ön. Mer än 60% av all den goda Pecorino (fårost), som produceras i Italien är tillverkad av mjölk från drygt 3 miljoner får, som betar på Sardinien. 

  Vackra Sardinien är rik på fornlämningar, och under resan kommer vi att få ta del av det mycket fascinerande historiska panorama, som ön har att erbjuda. På eftermiddagen gör vi en djupdykning i en mystisk gravanläggning från cirka 3000 f Kr som kallas ”Domus de Janas”.  Gravkammaren som vi ska besöka ligger inbäddad i ett böljande landskap, och har fått det sardiska namnet ”S’Incantu”, som betyder “förtrollningen”. Vi får en guidad visning av Giovanni, som är styrelseordförande i den unga arkeologiska föreningen, som arbetar för att slå vakt om fornhistoria och kultur.

  Vi gör en vandring om cirka 8 kilometer, delvis på något ojämn djurstig, delvis på behaglig grusväg. Det finns möjlighet att enbart följa grusvägen, för den som inte vill ge sig ut på djurstigarna. I samband med besöket vid “S’Incantu” kommer vi också att göra en kortare promenad (cirka 2 kilometer) på grusväg och naturstig. Middag på egenhand i Alghero. 

 • Dag 6 Bosa och strandvandring i närheten av Tresnuraghes

  Efter frukost lämnar vi Alghero och reser söderut, längs en mycket panoramisk kust, mot staden Bosa, och vidare längs kusten ned mot Oristano. Vi stannar till en stund, för att ta oss en titt på Bosa, och reser sedan vidare mot startpunkten för dagens vandring i närheten av orten Tresnuraghes. Vi vandrar längs några av Sardiniens vackraste stränder: Is Arutas, Porto Alabe, och ett av de karaktäristiska tornen, som restes under 15- och 1600 talen av de katalanska erövrarna. Denna del av Sardinien heter Arborea, och är känt för sina frodiga marker med frukt- och grönsaksodlingar, mjölkproduktion, mussel- och fiskodlingar. Här framställs också ”bottarga”, torkad rom från multe, som är en världskänd delikatess. Arborea var dessutom hemvist på 1300-talet för drottning Eleonora, som ärvt området av sin far. Denna modiga kvinna och hennes trupper gick segrande ur två krig mot aragonierna, och härskade år 1394 över nästan hela Sardinien.

  I kvällningen kommer vi fram till hotell Acquaesinis av mycket god medelklass, i närheten av Cabras, där vi kommer att bo under två nätter. Detta är ett sk ”albergo diffuso”, vilket innebär att våra rum kan se lite olika ut, och vara belägna i olika byggnader. Frukost och restaurangdelen finns dock i den gemensamma receptionsbyggnaden. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

  Vandring: Vi vandrar huvudsakligen längs med havet och sandstig, utan större höjdskillnader, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar 6-7 kilometer.   Cirka 2 1/2 timmars promenad. 

 • Dag 7 Tharros, den punisk-romerska kolonin

  Vi får en kort busstransport till San Giovanni di Sinis och resterna av staden Tharros. Fenicierna, som var ett sjöfarande handelsfolk har grundat flera av de sardiska städerna bl.a. Karàlis (Cagliari) och Olbia och Tharros omkring 1000-700 fKr. Punerna och romarna bebodde sedan halvön, och Tharros var under 400- och 500 talen fKr en blomstrande hamnstad. Vi kan genast förstå varför de valde att slå sig ned här. Förutom att halvön erbjöd en skyddad hamn, är utsikten, med hav på båda sidor helt magnifik.

  Vi börjar dagen med vandring på halvöns spets, först på grusväg längs med havet, sedan upp på sluttningen på sand/stenstig genom doftande medelhavsmacchia. Vi bestiger halvöns högsta punkt, och får på nytt utsikt ut över havet, och den fina sandstranden, följer ömsom grusvägen, ömsom djur- och sten/sandstig tillbaka ned mot någon av de små restaurangerna vid ingången till Tharros, där vi äter lunch på egenhand. Efter lunch får vi en spännande guidad vandring bland ruinerna i Tharros. Gemensam avskedsmiddag i Cabras på kvällen.

  Vandring: Vi vandrar huvudsakligen på sand- och stenstig, utan större höjdskillnader, dock i delvis kuperad terräng. Cirka 8 km, 4 timmars promenad.  

 • Dag 8 Barbarernas Sardinien – arrivederci Sardegna!

  Den sena avgången från Olbia ger oss en extra dag för att utforska ännu mer av Sardinien, och Barbagia får vi inte missa. Romarna, som vid flera tillfällen från 200 f Kr och framåt försökte ta kontrollen över de stolta sarderna och deras älskade ö, hade särskilt svårt att komma överens med inlandets folk, som de kallade för ”barbarer”. Detta, enligt romarna, ”obskyra och otillgängliga” bergslandskap består delvis av bergskedjan ”Gennargentu”. Kanske just det faktum att dessa delar av inlandet varit särskilt otillgängligt från havet inte bara skyddat från inkräktare, utan även bevarat de äldsta traditionerna. Ingen annanstans på ön finns så många lokala fester, danser och traditionella dräkter. Större delen av det kuperade landskapet är inte lämpat för odling av spannmål eller frukt, men får och getter trivs fint. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning.

  Sardinien, framförallt Barbagia, är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. På Sardinien är karnevalsmaskerna helt olika dem som man kan se i t.ex. Venedig eller Viareggio, som kanske är de mest kända ”karnevalsstäderna”. Här är det framförallt djur, natur och hedniska riter som inspirerat utstyrseln. I byn Mammoiada klär männen ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker och fårskinnsdräkt samt ett trettiotal koskällor på ryggen som för ett fasligt väsen.  Alla masker har förstås sin symbolik och sina berättelser.

  De finaste Mamuthonesmaskerna kan kosta flera tusen kronor, och tillverkas av vildpäron, fikon, ek, kastanj, körsbär och eneträ. Vi besöker “maskernas museum”, där vi får höra de spännande och märkliga historierna om maskerna och dess traditioner. 

  Efter gemensam lunch reser vi mot Olba och flygplatsen för vår hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Vår omtycka vandringsguide Monica Johansson
 • Ett fantastikt blommande Sardinien
 • Kombinationen av vandring, kultur och lokala smakupplevelser

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/4
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2790 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Olbia, inkl flygavgifter
- Transporter och lokalbuss enligt program
- Sju nätter i del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
- Sju frukostar
- Ett lättare kvällsmål vid ankomst
- Fyra picknickluncher med lokala specialiteter
- En middag i samband med matlagningsaktiviteten på agriturismo
- Två gemensamma middagar i Cabras
- En lunch före avresa
- Inträden och lokala guider enligt program
- Svensk vandringsguide
- Engelsktalande ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Olbia, Sardinien
Dag 2. Medeltidens Alghero och strövtåg vid havet
Dag 3. Nurra, Portoferro-Porticciolo
Dag 4. Stintino, havsvandring i Rena Majore - sardisk matlagning
Dag 5.Vandring vid havsviken ”La Frana” - lunch hos fåraherde
Dag 6. Bosa och strandvandring i närheten av Tresnuraghes
Dag 7. Tharros, den punisk-romerska kolonin
Dag 8. Barbarernas Sardinien, hemresa

Resans karaktär

Vi varvar kortare vandringar med några lite längre samt kulturinslag. Du behöver ha vana att vandra flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord och vissa dagar med höjdskillnader upp och ned av lättare slag. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar. Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem. Badkläder samt en egen handduk behövs under de flesta av dagarna eftersom det finns möjlighet till bad om vädret tillåter.

OBS – hotellskatt har nyligen införts på Sardinien och ca en euro per person och per natt betalas direkt till hotellet vid in- eller utcheckning.

Boka din resa

2018-04-28 2018-05-05 16 990 kr 5+ Boka