Översikt

Vandra på Kap Verde

Följ med på vandring på tre särskilt natursköna öar i charmiga Kap Verde. Kap Verde - den unga önationen utanför Västafrika är fortfarande en okänd plats för de flesta nordbor men ståtar med vackra kuperade gröna öar med fina vandringsleder och vita paradisstränder vid ett blått Atlanten. Maten är enkel men vällagad – ofta lokalt fångad fisk och skaldjur. Kulturellt påminner öarna mer om Karibien än om Afrika och här talas kreole. I ett behagligt klimat omkring 20-25 grader rör vi oss mellan berg och kust och får också tid till avkoppling och bad.

Vi kommer att besöka tre öar – var och en med sin egen natur och karaktär. På ön Sal bor vi första och sista natten i den mer kända turistorten Santa Maria där vi har chans till bad och avkoppling. Santa Maria  - med torrt klimat och liten växtlighet blev till att börja med ett eldorado bland surfare som lockades av de höga vågorna och bland dykare som fick sitt lystmäte i vrak och undervattensgrottor. Idag utvecklas orten fort med nya hotell och restauranger för badgäster och soldyrkare. På Sao Vicente bor vi tre nätter i Kap Verdes andra största stad  - trevliga Mindelo som har stort utbud av restauranger och egen sandstrand – stadens egen Copacabana. Här finns en djuphavshamn som länge var en av de största hamnarna i Atlanten och som besöktes av ett stort antal internationella fartyg på väg till och från Afrika och Sydamerika. Även seglare och äventyrare har sökt sig till Mindelo och bidragit till ett rikt kulturliv med dans, musik och sång. I staden finns fiskmarknaden, gamla staden och det populära torget Praca Nova. På pensionatet i Mindelo lämnar vi den packning som inte behövs för tre dagars vandring på Santo Antao som vi besöker med en lätt ryggsäck där det nödvändigaste finns med för två övernattningar.


Santo Antao är grönt, bördigt och brant med vulkanberg, vattenfall och tropisk växtlighet. De många lederna belagda med kullersten användes förr som de huvudsakliga kommunikationsvägarna mellan byarna och passar utmärkt för vandring. På ön odlas kaffe, majs och ananas i bergen på terrasserade fält med svart lavajord. Vandringarna går genom vacker varierad terräng och som mest vandrar vi 5 timmar per dag. Höjdskillnaderna är stora och leden bitvis brant. Vi vandrar uppför som mest 750 höjdmeter och nerför minst 1000 höjdmeter. Men lederna är inte så smala och det är aldrig fråga om klättring. Den spektakulära kustleden innebär ett större antal sträckor med mindre stigning följt av passager med vandring ner mot havet. Vi avslutar med en kustvandring på Sao Vicente.

Reseprogram

 • Dag Stockholm – Sal, Kap Verde

  Vi reser på morgonen direkt från Arlanda till Sal på Kap Verde och kommer fram på eftermiddagen. Vid ankomst möter vår svensktalande ciceron för en kortare transport till orten Santa Maria. Vi checkar in på vårt pensionat och har lite ledig tid att
  acklimatisera oss innan vi äter en gemensam välkomstmiddag. Vår ciceron Johan
  berättar om de kommande dagarna vi har framför oss.

 • Dag 2 Sal – Sao Vicente

  Utcheckning och lite egen tid på förmiddagen, varför inte passa på att ta ett dopp i det blå. Mitt på dagen beger vi oss till flygplatsen för inrikesflyg till ön Sao Vicente. Sao Vicente är känt för sin stora karneval varje år, och staden Mindelo är landets kulturella centrum där flera av landets kända musiker och författare kommer ifrån, bl a den världsberömda barfotasångerskan Cesaria Evora. Vi installerar oss på vårt pensionat och har fri tid på eftermiddagen och kvällen att utforska stadens utbud. Varför inte besöka en musikbar och lyssna på den kända kapverdiska musiken. Innan du somnar packar du en ryggsäck om ca 25-30 liter för tre vandringsdagar på ön Santo Antao, och resväska och övrigt bagage lämnas kvar på pensionatet.

 • Dag 3 Sao Vicente – Santo Antao – bergsvandring vid Covakratern

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till båthamnen. Vi ska färdas på havet till den vackra gröna ön Santo Antao. Efter en timmes båttur kommer vi fram och beger oss med minibuss upp till Cova-kratern. Cova är en stor välbevarad vulkankrater som numera är grön med odlingar och boskapsskötsel. Vi börjar med att vandra ner och runt kratern innan vi påbörjar vandringen upp mot kraterranden på andra sidan. Efter ca 100 meters stigning når vi punkten där leden ner mot Vale do Paul börjar. Utsikten är hänförande över den gröna dalen och vidare ner till havet. Till att börja med går leden i branta serpentiner huggna ur bergssidan. Men det finns en lägre mur mot utsidan vilket gör den säker att gå på. Längre ner planar leden ut något och vi vandrar genom odlingar med olika slags grödor. Dalen är en av de grönaste platserna på Kap Verde och här odlas bl.a. bananer, sockerrör, papaya och maniok. Vi gör flera pauser på nervägen för vila och för fotografering. Efter cirka 3 timmar och 650 höjdmeter når vi byn Cha de Manuel dos Santos där lunch intas på en enklare restaurang.

  Efter lunch och vila en dryg timme fortsätter vi den stensatta landsvägen mot kusten genom det grönskande landskapet. Passager på vägen erbjuder skugga från större träd, bl.a. från brödfruktträdet. Vi passerar ytterligare byar och sockerrörsodlingar innan vi blir hämtade på vägen ner mot kusten och vårt boende i Ponta do Sol.

  Ponta do Sol är en charmig mindre stad med välbevarad kolonial bebyggelse från tiden då Portugal styrde över Kap Verde. Den är också lite av världens ände, faktiskt den stad i Afrika som ligger längst västerut. Stadens läge på en udde ger storslagen utsikt över bergen längs med kusten där vi ska vandra följande dag. På kvällen tid för egna aktiviteter och middag på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 10 km med cirka 5 timmars effektiv vandringstid. Totalt inklusive pauser tar vandringen från kratern ner mot kusten cirka 7 timmar. Total höjdskillnad på vandringen är 1400 meter.

 • Dag 4 Kustvandring till Cha de Igreja

  Efter en kortare transport till byn Fontainhas påbörjar vi vår kustvandring till Cha de Igreja – en vandring på drygt 5 timmar totalt. Fontainhas har ett speciellt läge som vi kommer att bli varse från den lika spektakulära vägen dit. Dagens vandring slingar sig längs kusten till skillnad mot gårdagens och leden går upp- och nerför hela sträckan. Vi kommer att vistas vid havsnivå och upp till cirka 200 meter och få fantastiska utsikter längs med den dramatiska kustlinjen där bergen stupar brant ner mot havet större delen av sträckan. Jämfört med många andra leder på Kap Verde ger bergen skugga större delen av vandringen vilket är en stor fördel. Leden är också en av de leder som underhålls bäst på ön vilket underlättar vandring. På några platser öppnas landskapet upp in mot ön i gröna dalar som möjliggör odling. Kontrasten mellan det karga landskapet där bergen möter havet och de gröna dalarna ger en extra krydda på vandringen. Trots avsaknad av bilväg finns ett par mindre byar längs med leden och vi kommer att stanna för en kopp kaffe i en by cirka 1,5 timmar efter start. Senare på vägen intar vi vår medhavda picniclunch på hög höjd och med havsutsikt. Kanske möter vi en del lokalinvånare som leder boskap på leden som fortfarande används för transport mellan byarna och fälten i dalarna. Denna vandringsdag går direkt fram till vårt enklare boende i Cruzinha eller Cha de Igreja, två byar vid ledens slut. Gemensam middag på kvällen och tid för avkoppling.

  Dagens vandring är cirka 12 km med cirka 4 timmars effektiv vandringstid och  +/- 400 höjdmeter fördelade över hela sträckan. Totalt inklusive pauser tar vandringen 5-6  timmar.

 • Dag 5 Vandring mot Bocas das Ambas as Ribeiras via Selada do Mocho – retur till Sao Vicente

  Efter en tidig frukost inleder vi vandringen mot Boca de Ambas. Vi kommer att vandra på landsväg ett kort stycke mot Cha de Igreja där vi går ner i flodravinen bredvid byn. Efter en kortare sträcka i den torra flodbädden påbörjas en brant stigning mot Selada do Mocho, dagens första delmål. På leden kommer vi att ha fina vyer över floddalen, Cha de Igreja och över Atlanten i väster. Efter 300 höjdmeter når vi den övre delen av dalen där leden planar ut över en längre sträcka. Här gör vi en längre paus och beundrar utsikten över dalen och de små lantbruken med terrassodlingar på bergssidorna. Efter paus och fortsatt vandring på plan mark påbörjar vi den branta stigningen i serpentiner mot ett bergspass, cirka 450 höjdmeter. Slutligen når vi 800 meters höjd där vi äter den medhavda picniclunchen med hänförande utsikt över dalen vi lämnade i nordväst och Santo Antaos längsta och bredaste floddal, Ribeira Grande i nordost.

   Efter lunchpaus påbörjar vi nedstigningen mot Boca de Ambas med storslagna vyer mot havet i nordost och byarna längs med floddalen, nu på solsidan vilket innebär varmare vandring men mindre lutning än upp mot passet. Framme i Boca de Ambas får vi transport mot Porto Novo och eftermiddagsfärjan tillbaka mot Mindelo där vi tar in på vårt hotell. Middag och kvällsaktiviteter på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 8 km med cirka 3,5 timmars effektiv vandringstid, +/- cirka 700 höjdmeter. Totalt inklusive pauser tar vandringen cirka 5 timmar.

 • Dag 6 Kustvandring på Sao Vicente från Praia Grande – Bahia das Gatas

  Efter frukost åker vi med minibuss över ön till Praia Grande där vi börjar vår vandring längst med stranden. Efter drygt två timmar når vi Baia das Gatas. På vägen finns det möjlighet till ett dopp om vågorna tillåter, annars är det lugnare vid Bahia das Gatas. Efter en gemensam lunch blir vi hämtade förtransport upp till öns högsta berg, Monte Verde som ligger på 850 meters höjd. Här tar vi en promenad och njuter av utsikten över stora delar av ön. Åter till Mindelo och kväll på egen hand.

  Dagens vandring är ca 3 timmar inklusive paus. Inga höjdskillnader.

 • Dag 7 Fri tid och flyg åter till Sal

  Utcheckning och lite fri tid på förmiddagen innan vi mitt på dagen beger oss till flygplatsen för flyg åter till Sal.

  I Sal egen tid för sol och bad och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 8 Hemresa

  Dag till eget förfogande innan vi på eftermiddagen säger hej då till Kap Verde och flyger hem till Arlanda med ankomst efter midnatt.

Resans höjdpunkter

 • Vandringarna i skilda biotoper, från karga berg till närmast tropisk grönska med hisnande vyer
 • Besök på tre av Kap Verdes öar
 • En exotisk kultur i gränslandet mellan Europa och Afrika
 • Mat med råvaror av hög klass och bad vid vackra stränder

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/12
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Sal t/r
 • Inrikesflyg Sal – Sao Vicente t/r
 • Transporter med buss och båt
 • 4 guidade utflyktsdagar
 • Visningar enligt program
 • Sju nätter med del i dubbel på olika mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Fyra luncher varav två picnics och två på restaurang
 • Två middagar varav en välkomstmiddag med en öl/ett glas vin och en middag inkl vatten dag 4
 • Svensktalande ciceron
 • Vatten till måltider
 • Skatt
 • Airport Security Tax på Kap Verde för nordiska medborgare
I priset ingår ej

Mat ombord på flyg

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

För resa med Favoritresor krävs att du har en reseförsäkring.

Resplan

Dag 1.  Avresa på mogonen från Arlanda och ankomst till Santa Maria på Sal på eftermiddagen.
Dag 2. Ledig morgon och inrikesflyg från Sal till Sao Vicente - kväll i Mindelo
Dag 3. Morgonfärja till Santo Antao och bergsvandring
Dag 4. Kustvandring på Santo Antao
Dag 5. Bergsvandring på Santo Antao
Dag 6. Färja till Sao Vicente och kort kustvandring.
Dag 7. Ledig morgon och inrikesflyg till Sal - kväll i Santa Maria
Dag 8. Ledig dag i Santa Maria och hemresa på eftermiddagen till Arlanda
Dag 9. Ankomst natt till Arlanda

Boende

Sal, Santa Maria: Hotel Tropical ***
Sao Vicente, Mindelo: Solar Windelo ***
Santo Antao, Ponta do Sol: Tiduca Hotel ***
Santo Antao, Cha de Igreja, TBA

Resesätt Thomas Cook
Klimat

Klimatet på Kap Verde är behagligt, sällan med temperatur över 25 grader vintertid. Vi försöker undvika ansträngande delar av vandringarna i starkt solljus genom att starta tidigt och gå i skugga i möjligaste mån. Väderleken kan variera, passage genom moln kan förekomma på högre höjder, regn vid den här årstiden är dock sällsynt.

Valuta

Kap Verdisk escudo (CVE). Valutan styrs av eurons värde. Det går oftast inte att växla till CVE i Sverige men växlingskontor och bankomater finns på flygplatser och större städer på Kap Verde. I affärer gäller först och främst kontanter men större affärer tar kort.

Visum

Inget visum krävs för nordiska medborgare. Kap Verde tar däremot ut en Airport Security Tax vid inresa i landet. Kostnaden för detta ingår i resans pris för nordiska medborgare. Passuppgifter ska uppges vid bokning.

Vaccination

Vi hänvisar till vaccinationscentral för att få den senaste informationen om Kap Verde.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 3. Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

 Bra knän och leder, och vana vid att vandra såväl uppför som nedför med viss branthet är en förutsättning för en positiv upplevelse av resan. 

Terrängen på Santo Antao där huvuddelen av vandringarna sker kännetecknas av stora höjdskillnader, vi kommer att gå både upp och ner, som mest upp med cirka 750 meter ganska brant stigning, nerför cirka 1300 m beroende på vilka val som görs. Den spektakulära kustleden innebär ett större antal sträckor med upp till max 200 m stigning följt av passager med vandring ner mot havet. De flesta leder är stenlagda eftersom de tidigare utgjorde den huvudsakliga kommunikationsvägarna mellan byarna på ön, de används även i nuläget även om bilvägarna har tagit över mycket transporter. I normalfallet är lederna väl underhållna men det kan förekomma erosionsskador från sommarregnen. 

Vandring i den ofta branta terrängen på de mer höglänta öarna kan vara fysiskt krävande. Även om vi inte vandrar i naturmark utan på leder är vandringskängor och stavar att rekommendera. Det kan förekomma avsnitt med lösgrus där stavar och stöd för fötterna kan underlätta, speciellt när det rör sig om branta nedstigningar på upp till 800 m.

Att välja vandringskängor 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Vi rekommenderar lätt packning i form av en lite mindre resväska eftersom vi förflyttar oss med inrikesflyg. Du behöver också en ryggsäck om ca 25 liter för vandringen på Santo Antao.

Ett lätt regnställ kan vara bra att ha med i packningen, det regnar dock ytterst sällan vintertid. Men ett regnställ kan även fungera som skydd vid blåst och kyla på hög höjd om en sådan situation uppstår. Ett lättare förstärkningsplagg är också lämpligt att ta med av samma skäl. Tunga varma kläder behövs inte med på resan. Vid kusten är behovet av varmare kläder litet, kvällarna är oftast varma med temperaturer på över 20 grader, dock kan det blåsa en del. På Santo Antao vandrar vi med en lätt ryggsäck (resten lämnas kvar på hotellet i Mindelo) som bör vara på minst 20 l, helst 30 l, där man ska få plats med det nödvändigaste för tre dagars vandring och två övernattningar. Eftersom det kan vara skönt att inte bara använda vandringskängor hela tiden på Santo Antao är tipset att ta med lätta plastsandaler som kan användas kvällstid. Vatten köps i stora flaskor. För att det ska vara lätt att dela upp vatten och ha med i packningen är det en fördel om vi har ett par mindre flaskor med oss.

Boka din resa

2019-12-08 2019-12-15 18 990 kr Thomas Cook Stockholm 5+ Boka resa