Översikt

Vandring i Baskien

Följ med vår ciceron Jakob på strövtåg bland Riojas vinfält och kring vackra San Sebastian vid ett djupblått Atlanten. Vi strövar längs pilgrimsleder i vinskördetid med sikte på god baskisk mat och vinprovningar. Besök i Hondarribia och en dag i Bilbao, känt för sitt Guggenheimmuseum.

Stilsäkra San Sebastian är den mondäna badorten vid Baskiens gröna kust. Ett trendkänsligt gourmetmecka belägen vid den ljust gyllene sanden i en perfekt formad bukt. Staden bjuder in till långa promenader längs den fina strandpromenaden och i landskapet runt staden finns vackra och historiska stigar där vi gör strövtåg. De delikata smårätterna pintxos lockar med smaker från hav och land samt landskapets historia är spännande och helt annorlunda än resten av Spanien.

Spaniens vindistrikt La Rioja har fina anor, ja redan de gamla romarna odlade vin här. Efter bladmöglets och vinlusens härjningar i 1800-talets Frankrike sökte sig många franska vinmakare till området för att odla och lagra vin enligt Bordeauxmodellen. Detta lyfte Riojas viner från enkla klosterviner till DOC märkta smakrika och lagervänliga pärlor. Under senare år har även vissa hus gått ifrån ursprungsmärkningarna för att kunna framställa viner som matcher den nya världens mer fruktiga viner. Idag räknas Rioja som en av världens fem mest kända och viktigaste vinregioner

Vi bor i vinområdet Rioja Alavesas huvudort Laguardia, vackert belägen på en höjd med bergen i fonden. Staden har anor sedan förromersk tid då kelter befolkade området. Den medeltida atmosfären är bibehållen och de enda fordon som tillåts i stadens hjärta är traktorerna som levererar druvorna till det nätverk av närmare trehundra grottor som är belägna under staden för att lagra och producera vin. På våra strövtåg följer vi även pilgrumsrutterna i området bland annat i pilgrimsorten Puente de la Reina, en charmerande by på den mödosamma vägen mot Santiago de Compostela.

Vår ciceron under resan och strövtågen är svensk-norske journalisten Jakob Wilhelm Aarsheim som spenderar större delen av året i Baskien sedan femton år. Bekvämt mellanklassboende i San Sebastian och Laguardia.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - La Rioja - Laguardia

  Under förmiddagen landar vi på Santiago Calatravas flygplats utanför Baskiens största stad Bilbao. Resan ned söderut mot La Rioja Alavesa tar ca 1,5 timmar genom en charmerande landsbygd. Här installerar vi oss för tre nätter på hotell Villa de Laguardia. Vi äter en trevlig välkomstlunch på hotellet. Därefter väntar en stadspromenad i Laguardia, en historisk stad med anor sedan innan romarrikets dagar då platsen beboddes av en iberisk keltisk folkgrupp.
  Från 900-talet berättas det om en befäst stad på toppen av en kulle, uppförd till försvar av kungadömet Navarra. Här föddes drottning Blanca av Navarra, Kastiliens drottning under mitten av 1100-talet och under kung Sancho VI av Navarra 1164 fick Laguardia privilegier med visst självstyre och dess betydelse under medeltiden var stor. Stadens murar, de romanska kyrkorna och stora torget är höjdpunkter liksom kyrkan Santa Maria de los Reyes, som en gång var ett tempelriddarkloster. Dess närbelägna torn är helt unikt i landet för sin
  flerfärgade portik. Tornet har gotisk fasad vars portik snidades under 1300-talet och bemålades under 1600-talet. Under staden går labyrintliknande gångar belägna mellan fyra till sju meter under jord, som har använts sedan flera hundra år för lagring av Rioja Alavesa-regionens viner. Ett av vinhusen har sina underjordiska gångar under den kände spanske fabeldiktaren Felix Maria Samaniegos födelsehus. Vi besöker en liten familjebodega för att göra en vinprovning. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 2 Strövtåg i Lagunas de Laguardia

  Vi vandrar rakt ut från hotellet och ner i vinfälten som omringar byn. Sedan går vi en vacker runda som slingrar sig längs med vinlundarna och förbi Las lagunas de Laguardia, ett skyddat naturområde bestående av tre grunda vattendrag med ett unikt bestånd av växter och fågelliv. Vi äter medhavd picknick-lunch bestående av lokala specialiteter i skuggan i slutet av vandringen. Totalt 8 kilometers vandring, +/- 25 meters höjdskillnad.

  Väl tillbaka till hotellet har du tid för egna upptåg i staden. På kvällen äter vi en traditionell Rioja-meny uppe i byn, ca fem minuters promenad från hotellet.

 • Dag 3 Strövtåg i Baskiska Rioja med Elciego

  En strålande spansk sensommar-höstdag finns det få saker som slår att skåda ut över nejden, fylld av vinfält och bildsköna och urgamla baskiska byar. Vi blandar gammaldags med ultramodernt under dagen. Efter en kort bussresa ankommer vi grannbyn Elciego som ligger i den baskiska delen av Rioja. Här strosar vi runt lite i den vackra staden innan vi kommer till den berömda vingården Marqués de Riscal, en av Riojas äldsta vingårdar sedan 1858. År 2006 övertalade man Frank Gehry att designa hotellet bland vinägorna med utsikt över Elciego. Byggt i titan precis som Guggenheimmuséet, böljar strukturen i vingårdens färger, rosa för vinet, guld och silver såsom detaljerna på flaskorna. Här gör vi ett besök. Sedan vandrar vi tillbaka till Laguardia längs med vinodlingarna på de små traktorvägarna som bara används för att komma ut till vinodlingarna. Du har i dessa skördetider chans att plocka druvor direkt från vinstockarna under vandringen som är 8 km, med ca 100 meters höjdskillnad väldigt svagt lutande uppåt. Vi har med oss färdiggjorda lunchbaguetter som vi äter längs med vägen. Vid hemkomsten har du tid och middag på egen hand. Det finns möjligheter att boka in spabehandling med olika vin-terapier.

 • Dag 4 Pilgrimsvandring till Puente de la Reina

  Med bagaget i bussen färdas vi till byn Mañeru, belägen längs den urgamla pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Här finner vi de gyllene pilgrimsmusselskalen som visar vägen för pilgrimerna längs rutten från andra sidan Pyrenéerna till helgonet Jakobs klosterstad. Etappen mellan Mañeru och Puente de la Reina, drottningens bro, tar oss längs klassisk pilgrimsmark, för just i Puente la Reina möts de två olika franska lederna och vi kommer att möta mycket pilgrimsvandrare längs med vägen. Här anlade drottningen av Navarra en bro för att underlätta för pilgrimernas färd över den understundom vilt forsande floden Arga. Snart tog alla pilgrimer denna väg och frankerna byggde upp en handelsstad som fick sitt stadsbrev 1122.
  På väg in i Puente la Reina går vi över den imponerande stenbron från mitten av 1000-talet och ser oss om i byn innan vi äter en typisk pilgrims-lunch på en klassisk grillrestaurang. Vandringen är ca 8,5 kilometer lång och har ca 150 meters höjdskillnad, sluttandes neråt i höjd.
  Efter en fin lunch är det skönt att ta siesta på bussen när vi färdas ca en timme till vår vackra stad vid havet, San Sebastian, och fyra nätter på mellanklasshotell Codina, belägen ca 30 minuters trevlig promenad längs den undersköna strandpromenaden runt havsbukten La Concha till stadens historiska centrum. San Sebastian är en såväl charmerande som mondän stad med världens högsta koncentration av Michelinstjärnor. Medan festivalerna lockar det vackra jetsetfolket till staden, Staden härbärgerar knappt en halv miljon invånare och som satt en ära i flest varianter på Gin & Tonic, så gör vi som lokalbefolkningen och de inhemska turisterna – vi njuter vi av de vackra historiska kvarteren kring den perfekt musselformade havsbukten. På kvällen gör vi denna fina promenad in till Gamla stan för att äta fina, traditionella baskiska tapas, sk pintxos, på en av Jakobs favoritrestauranger.

   

 • Dag 5 Formstarka Bilbao

  Idag styr vi kosan västerut och hamnar i en totalt annorlunda stad, nämligen forna industristaden Bilbao som nu är upputsat centrum och en populär metropol för såväl gastronomi, de sköna konsterna och plats för det världsberömda Guggenheimmuséet. Vi njuter av stadens atmosfär under en trevlig stadsrundtur som avslutas med en lunch på den välrenommerade pintxosbaren Café Iruña. Därefter har du tid på egen hand att besöka den berömda Puente Colgate, Guggenheim eller Bellas Artes. Samling vid Guggenheim för hemresa till San Sebastian. Kvällen till eget bruk.

 • Dag 6 Vid Pyrenéernas fot

  Mellan Pottokas Azul, Urdax och Sare slingrar smuggelrutten mellan Spanien och Frankrike vid Pyrenéernas fot. Efter en scenisk bussresa hit strövar vi genom skogar av ek och äkta kastanj, förbi en del av de grottor och stenformationer som smugglarna använde för att gömma sina varor. Ett populärt område för geologer, historiker och vandrare som kommer hit för att få känna historiens vingslag och kanske till och med träffa på några av den baskiska
  mytologins väsen som bor inne i skogen. Området har nämligen också en lång och spännande historia vad det gäller folktro och de ritualer som var vanliga i området förr i tiden. Vårt strövtåg börjar i Spanien och avslutar i Frankrike på en blandning av stigar, småvägar och rakt genom flera små charmiga baskiska byar med sina små gårdsbruk. Här ser det ut precis som om tiden stått still. Vi avnjuter lunchen med fantastisk utsikt hos Mikel som driver en enkel restaurang på en liten gård, mitt ute i ingenstans. Vi vandrar 7 kilometer med 100 meter höjdskillnad svagt lutande uppåt. Vid återkomst till San Sebastian har du kvällen till eget förfogande.

 • Dag 7 Kapell och vin längs kustens pilgrimsväg

  Inledningsvis njuter vi av en vinprovning mellan hav och berg vid en familjeägd bodega i Txakolidistriktet. Txakoli är det vita lite sprudlande traditionella vinet som man odlar utmed kusten i vissa delar av Baskien. Rundvandring på ägorna och provsmakning med lite tilltugg och sedan vandrar vi rakt ut från bodegan och går igenom en naturpark längs med floden Bidasoas delta. Efter några kilometer kommer vi in på kust-pilgrimsleden som vi följer längs med berget Jaizkibels nedre del och som tar oss förbi fyra olika historiska kapell innan vi kommer fram till den fina baskiska kustbyn Hondarribia. Vi äter vårt medhavda lunchpaket med vacker utsikt vid den lilla kyrkan som är tillägnad stadens eget skyddshelgon, den heliga Guadalupe. Hondarribia eller Fuenterrabia som man säger på spanska är en charmig fiskeby med lång historia och en mycket välbevarad gammal stadskärna med anor från 1200-talet. Vi besöker den gamla delen innanför ringmuren och även de gamla fiskarkvarteren innan bussen hämtar oss för att återvända till San Sebastián. Samling i Gamla Stan på kvällen för promenad till och avskedsmiddag på eleganta La Fabrica i Gamla stan.

 • Dag 8 San Sebastian - Bilbao - Stockholm

  Under morgonen är det dags att lämna vårt hotell och styra kosan till Bilbaos
  flygplats för hemresan direkt till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Historiska Rioja Alavesa med Marques de Riscal
 • Sköna San Sebastian med omnejd samt Bilbao
 • Vår ciceron Jakob och hans utvalda måltider

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/10
Pris Från 22 790 kr
Enkelrumstillägg 4 590 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bilbao
 • Flygavgifter, transporter och entréer enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på tre och fyrstjärniga hotell
 • Sju frukostar
 • Tre picknickluncher
 • Tre bodegabesök
 • Fyra luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande vandringsguide
 • Lokala guider
 • Skatt.
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Norwegian
Klimat

Högsta medeltemperatur är 23 grader
Lägsta medeltemperatur är 9 grader

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring i lugnt tempo, gradering 2. Vi vandrar ca. 8 - 10 km/dag i terräng med tidvis höga höjdskillnader. Bra knän är en förutsättning. Vi går på grusvägar och steniga stigar, och det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs och hinner med att njuta av vyerna och det porlande vattnet. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Lästips! 
Chris Stewart ”Andalusiska citroner”
Ildefonso Falcones historiska roman "Fatimas hand"

Boka din resa

2019-10-05 2019-10-12 22 790 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa