Översikt

Vandring i Bosnien

Följ med på vandring i ett av Europas yngsta länder Bosnien Hercegovina bland berg, sjöar och världsberömda kulturstäder med våra populära vandringsledare och ciceroner Lars Thiel och Zeljko Zarak.

Via Dinarica är leden som binder samman länderna i forna Jugoslavien. Redan nu är den utsedd till en av de finaste bergsvandringslederna i Europa. Mitt i bästa blomningstid – i slutet av maj – möter du Bosniens vackraste bergsområden i de Dinariska alperna men också historiska kulturstäder som Sarajevo och Mostar. En vandring genom tid och rum, bland Unescos världsarv och högintressanta kulturstäder. Gråskimrande kalkberg i fantastiska formationer genom landskap som minner om Yellowstone National Park.

Majestätisk mörk pinjeskog och vitglimmande kalkstenstoppar, kontrasterar virvlande vattenfall och stilla turkosblått vatten i floden Buna. De välsmakande lokala rätterna ger Bosnien mycket av sin färg och du kommer att prova den lokala gastronomin. Vandringarna ger dig insikt i traditioner, flora och fauna i ett hisnande bergslandskap som ändå inte är på så höga höjder, ca 1.500 meters höjd. Våra mycket uppskattade vandringsguider är kunnige och omtyckte svenske Lars Thiel samt vår rosade, engelsktalande bergsvandringsguide Zeljko Zarak.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Sarajevo

  Vid ankomst till Sarajevo möts vi av buss och guide för transport in till staden. Sarajevo grundades 1461 av ottomaner och är känd som en mångkulturell smältdegel mellan öst och väst. År 1914 mördades den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand  - en händelse kallad “Skotten i Sarajevo“ och som blev startskottet för första världskriget. Vi får en guidad tur i de äldre stadsdelarna där vi lyssnar till stadens brokiga historia, arkitektur och vi får även se nutidshistoriska platser. Vi avslutar med en traditionell välkomstmåltid i Gamla stan innan vi beger oss till vårt hotell – mellanklasshotellet Hecco bra beläget i de äldre delarna av staden och en kvarts promenad från Baščaršija, de gamla basarkvarteren från 1400-talet. Det här blir vår bas de första tre nätterna.

 • Dag 2 Vandring - Vattenfallet Skakavac

  En dryg halvtimme från Sarajevo, ut i grönskan, leder till dagens vandrings startpunkt Crepoljsko för en vykortsvacker vandring mot Sarajevos högsta punkt Bukovik. Vi vandrar långsamt uppför mot 1 543 meters höjd genom blommande ängar och barrskog och ju högre vi kommer desto mer breder sig panoramat över de sydligare belägna bergstopparna ut sig. Vid hyttan njuter vi av utsikten och därefter vänder vi nedför genom pinjeskog till Skakavac vattenfall. Det är landets största vattenfall med sina 98 höjdmeter och ligger i ett imponerande vackert landskap. Klipporna som omger vattenfallet har en intressant vegetation som domineras av endemiska växter. Här intar vi en picknicklunch innan vandringen nerför genom tät skog tills vi kommer till vattenfallet. Vi blir serverad en kall dryck innan vi återvänder till Sarajevo och vårt hotell. Dagens vandring är medelsvår på ca 11 km och tar 4-5 timmar. Höjdskillnaden är +/-550 meter.

 • Dag 3 Bjelasnicabergen och fåraherdebyn ​Lukomir​​

  Idag gör vi en heldagsvandring i bergen Bjelasnica som var hemvist för 1984 års Olympiska vinterspel. Med utgångspunkt från den traditionella moskén i byn Umoljani vandrar vi mot Gradina, sommarviste använt av lokalbefolkningen i århundraden som betesmarker för djuren under sommaren. Vi fortsätter vandringen uppför mot åsen Obalj och långsamt når vi ovanför Studeniströmmen. Här öppnar landskapet upp sig och bjuder på några fantastiska naturscenerier mot bergen Treskavica och Visocica. Vi besöker Lukomir – Bosniens högst belägna by på 1.469 meters höjd, känt för sina medeltida gravstenar och där byborna fortfarande lever på traditionellt sätt som fåraherdar. Utsikten är slående med vyer mot Rakitnicaravinen, Obalj och Visocica. Vi äter en enkel hemlagad lunch och beger vi oss tillbaka till Sarajevo. Vandringen idag är lätt på ca 7 km och tar 3 timmar. Höjdskillnaden är 
  +/- 350 meter.

 • Dag 4 Nationalparken Sutjeska​​ och sjön Trnovacko​

  Med bagaget i bussen lämnar vi Sarajevo för den vackra nationalparken Sutjeska. Efter två timmars körning från Sarajevo når vi den djupa och pittorska ravinen av floden Sutjeska. Dagens tur går mot Dragoš och vi vandrar i tät vegetation med varierad och endemisk flora. Vid Prijevor upplever vi sagolikt vackra vyer av den majestätiska nationalparken. Topparna Maglic, Zelengora och Volujak tornar upp sig mot oss och landskapet påminner om nationalparken Yellowstone i USA. I utkanten av skogen går vi nerför mot glaciärsjön Trnovacko på 1.500 meters höjd, mitt i en gigantisk amfiteater av branta toppar. För den modige väntar ett dopp i den iskalla sjön innan vi intar en smaklig lunch och välbehövlig vila. Efter lunch beger vi oss tillbaka till civilisationen och vårt hotell Mladost i Tjentistedalen. Vi njuter av middag och solnedgång nedanför Bosniens högsta toppar Zelengora och Maglic. Vandringen är medelsvår på ca 8 km och tar 4-5 timmar. Höjdskillnaden är +/-  300 meter.

 • Dag 5 Zelengora och Mostar

  Det är dags att lämna Tjentistedalen och vi far med bagaget i bussen mot bergskedjan Zelengora för dagens vandring mot den stillsamt belägna Gornje Bare-sjön. Vi vandrar genom vacker bokskog och öppna bergslandskap till toppen av Ugljesin på 1.858 meters höjd och njuter av panoramavyn över bergstopparna och Volujakväggen. Vi fortsätter den vackra cirkelstigen tillbaka till sjön via åsen Tovamica med Bosniens högsta toppar som ständiga följeslagare vid horisonten. Vandringen är medelsvår på 9 km och tar 4-5 timmar. Höjdskillnaden är +/- 400 meter.

  Tidig eftermiddag åker vi till den vackra världsarvsstaden Mostar i landskapet Hercegovina, för två nätters boende och en gemensam middag på Hotel Almira.


 • Dag 6 Hercegovinas kulturskatter - Počitelj – Bunakällan - Mostar

  Vi inleder dagen med en båttur vid Hutovo blato – ett av de mest kända fågelreservaten i sydöstra Europa. De här våtmarkerna är viloplats för ca 240 fågelarter på sträckan från norr till söder. Historiska Počitelj är en orientaliskt präglad stad som aspirerar på att komma med på Unescos världsarvslista. På medeltiden var Počitelj administrativt centrum för denna region och dess strategiska placering går inte att underskatta. Den befästa staden anses ha byggts av Bosniens kung Stjepan Tvrtko I år 1383.
  Under medeltiden och den ottomanska perioden blomstrade staden och turkarna byggde bastioner, Hadj Alijas moské från 1562 i klassisk ottomansk stil, Hamam och klocktornet från mitten av 1600-talet som idag är restaurerade efter Balkankrigen och verkliga sevärdheter. Staden och merparten av gammal islamisk konst bombades svårt under Balkankriget på 90-talet men ingår sedan år 2000 i ett program för återuppbyggnad och skydd. Den mest slående byggnaden i staden är Sahat Kula, ett siloformat fort som dominerar horisonten från en kulle ovanför staden.

  Arkitekturen på bostadshusen har, som övriga Medelhavsområdet, sadeltak och stenmurar med brett sittande små fönster, men även orientalisk stil med halmade tak, rader av tätt sittande fönster och rumsindelning. Gavrankapetanovic är en grupp byggnader som byggdes under 1500- och 1600-talen, de största bäst utvecklade byggnaderna med välvda fönster på västfasaden.

  Vi beger oss nu för lunch till Blagaj. Höjdpunkterna i Blagaj är den fantastiska Bunakällan som flödar ut ur en 200 meter hög klippvägg och bildar Bunafloden, samt Dervischklostert strax intill. Den ottomanska sultanen var imponerad när han såg vattnet flöda ut ur klippan och lät bygga detta 1500-talskloster som idag räknas som en av de mest mystiska plasterna i hela Bosnien Hercegovina. Dervischkulturen praktiseras fortfarande i Bosnien Hercegovina och i Turkiet. Blagajs Gamla Stan är väl värt att strosa igenom då man ser många lämnar av det ottomanska riket. Eftermiddagen och kvällen ägnar vi åt den vackra staden Mostar.

  Mostar grundades på 1400-talet och räknas till den vackraste staden i landet. Den världsberömda bron Stari Most från 1500-talet förstördes den 9 november 1993 av kroatiska styrkor. Efter kriget rekonstruerades bron efter donationer från flera länder och återinvigdes år 2004. Under en stadspromenad är det fint att kunna njuta av minareter, marknadsplatser och historiska hus i ottomansk stil.

  Vi upplever solnedgången vid Stari Most och serveras hemlagad mat och vin från trakten på ett lantbrukskooperativ.

 • Dag 7 Sarajevo

  Resans sista natt sluter cirkeln och vi beger oss åter till Sarajevo. Här upplever vi den berömda krigstunneln, byggd av den bosniska armén försommaren 1993. Tunneln var en livlina som kunde förse stadsinvånarna med mat, krigsmateriel och humanitära hjälpmedel under den 1.400 dagar långa serbiska belägringen av staden - en tid av total isolering från världen utanför. Efter lunch beger vi oss ner till Sarajevo för en välförtjänt fri eftermiddag för egna strövtåg, kanske lockar Gamla stans orientaliska atmosfär? 

 • Dag 8 Bosnien - Stockholm

  Vi har tid på egen hand att fortsatt utforska Sarajevo innan det är tid att resa ut till flygplatsen för hemresan på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Bjelasnicabergen
 • Nationalparken Sutjeska
 • Sarajevo och Mostar

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/5
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1100 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Sarajevo, t/r, inkl flygavgifter
- Transporter
- Entréer och visningar enligt program
- Sju nätter på mellanklasshotell
- Sju frukostar
- Sex picknickar/luncher
- Två middagar
- Engelsktalande vandringsguide
- Svensk ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Sverige - Sarajevo
Dag 2. Vattenfallet Skakavac
Dag 3. Bjelasnicabergen - Fåraherdebyn Lukomir
Dag 4. Nationalparken Sutjeska - Sjön Trnovacko
Dag 5. Zelengora - Mostar
Dag 6. Hercegovinas skatter - Počitelj – Bunakällan - Mostar
Dag 7. Sarajevo
Dag 8. Bosnien - Stockholm

Bra att veta

Resan kräver god grundkondition med vana att vandra flera dagar i sträck och ett fåtal dagar med krävande höjdskillnader. Vi rekommenderar avlastande vandringsstavar.

Vandringstid och längd exklusive pauser och kulturella besök
Dag 2. Ca. 4-5 timmar, 11 km, +/- 550 höjdmeter
Dag 3. Ca 3 timmar, 7 km, +/- 350 höjdmeter
Dag 4. Ca. 4-5 timmar, 8 km. +/- 300 höjdmeter
Dag 5. Ca. 4-5 timmar, 9 km. + /- 400 höjdmeter

Boka din resa

2018-05-26 2018-06-02 15 990 kr 5+ Boka