Översikt

Vandring i Cornwall

Bildsköna, vackert kuperade Cornwall i sydvästra England har mycket att bjuda på, historiens vingslag bland gruvdrift och sjöfart. Pirater, Poldark, konstgallerier vid en storslaget vacker kust.

Välkommen till en ljuvlig aprilvistelse vid havet i Historiens Cornwall - författarnas, myternas och trädgårdsälskarens paradis. Små mystiska piratvikar där gruvskorstenar tronar ovan ett vredgat hav. Tack vare Golfströmmen har kraftfulla och färgstarka Cornwall ett milt och gynnsamt klimat för alla trädgårdssinnen - såväl experimentlusta som traditionell engelsk romantik.

Historiskt sett är Cornwall landets mest keltiska grevskap. Folket i Cornwall vill gärna vara självständiga med eget språk och flagga. Cornwalls vilda kustlandskap och stämningsmättade fiskelägen gör att det är lätt att känna sig som i en roman av Daphne du Maurier..
Nästan en tredjedel av Cornwall är utnämnt som Area of Outstanding Natural Beauty, mycket tack vare den dramatiskt taggiga kusten, spektakulära havsvyer och gröna, skogklädda floddalgångar. Vårt boende är på Chy Morvah, ett brittiskt countryhouse av enkel mellanklass med ca tio minuters gångväg ned till den charmerande konstnärsstaden St Ives, vid kusten nästan allra längst ut på det brittiska öriket.

För vandrare har man ett speciellt rum där man kan ställa sina skor, ett sk mudroom. De goda måltiderna och våra kunniga engelsktalande volontärguider får mycket bra vitsord och vad kan väl vara bättre än att spendera en lugn, minnesrik och avkopplande kustvandring på ett sådant vis? Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och leder var sin vandring där flera är experter på sin landsbygdsända.

Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna.

Vår svensktalande ciceron är Anita Sallmén, van vandrare och reseledare. Anita vandrar med på den vandring som de flesta av våra resenärer väljer varje dag. Eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det vara vanligt att vandringarna är kortare eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud om dagen inte innebär en varm lunch längs vandringsstigen.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bristol - St Ives

  Flygningen går från Stockholm via Frankfurt till Bristol. Vår ciceron Anita medföljer från Sverige och vi reser ned genom ett grönt Somerset mellan nationalparker och hedlandskap. Färden går söderut i utkanten av Dartmoor och vi gör ett stopp längs vägen för att sträcka på benen. Total restid ca fyra timmar. Vi installerar oss på charmiga mellanklass-hotell Chy Morvah, med tio minuters promenad brant ned till St Ives centrum. Hotellets rum är allesammans olika belägna runt en fin trädgård och en uppvärmd pool som öppnar från april om vädret tillåter det. Vid ankomst väntar Afternoon tea med kakor på hotellet och senare äter vi vår gemensamma middag.

 • Dag 2 Mot Lands End!

  Efter frukost plockar du själv ihop din picknicklunch som du bär med dig i dagryggsäcken. Dagens havsvandring leder oss från tre olika startpunkter beroende på vilken svårighetsgrad du tanker dig. Gemensamt för alla vandringar är att vi följs av grandiosa vyer och stävar mot Englands allra sydvästligaste punkt – en sägenomsusad granitklippa som reser sig ut Atlanten där du blickar ut över havet, ser Scillyöarna i fjärran och långt över havet ligger Nordamerika. Dagens korta vandring, 9 km och 240 meter höjdskillnad går genom jordbrukslandskap från Polgigga till Mill Bay och den gamla fiskebyn Sennen cove för att därifrån följa kustrutten över granitklipporna mot halvön där Lands End ligger.

  Den mellanlånga är 13,5 km med en höjdskillnad på 520 meter och den långa vandringen är 18 km med en höjdskillnad på 700 meter. De ger verkligen vandraren möjlighet att sträcka ut på benen när man passerar dolda smuggelvikar som ovan Porthcurnos vita sandstrand – även den känd från Poldark-serien samt Rowena Cades utomhusteater Minack, uthuggen ur klipporna.  Retur till vårt country house och lite tid på egen hand.

 • Under vistelsen är det fint att promenera ned till St Ives som är ryktbart långt utanför Englands gränser, denna pittoreska lilla stad vid nordkusten med sin berömda konstnärskoloni sedan 1880-talet. Smala gränder och kullerstensklädda gator ringlar St Ives nedför bergssidan ned mot havet och dess mjukt gyllene sandstränder. Hus byggda i traktens granit omger hamnen som en gång var ett betydelsefullt fiskecenter under medeltiden. Då man hade konstruerat järnvägen ut hit i slutet av 1800-talet flockades besökare och bland dem konstnärer som målade de vackra scenerierna. Gallerier och
  hantverksbutiker präglar idag stadens butiksliv. 1976 öppnades Barbara Hepworths museum av hennes familj, helt i enlighet med konstnärinnans testamente. Här levde och verkade hon från 1949 - 1975. Skulpturerna är mjukt inbäddade i grönskan och skapar en slags rofylld modernism i en närmast galet grön miljö. Museet har drivits av Tate sedan 1980.

  Gemensam middag på vårt country house.

 • Dag 3 Gruvindustrins suggestiva minnen

  Den nygjorda TV-produktionen av böckerna om gruvsläkten Poldarks uppgångar och fall har blivit en succé över världen. Svepande vackra ridscener längs kusten, mystiska nattligt mörka havsbukter under smugglingsräder och färgstarkt intrigmakande bygger på Winston Grahams böcker om regionens gruvfamiljer under slutet av 1700-talet.

  Tenn- och koppargruvorna var Cornwalls ekonomiska ryggrad under 1800-talet och idag är industriarvet med gruvorna, uppfört på Unescos världsarvslista som Cornwalls gruvdriftsvärldsarv. Idag vandrar vi förbi Wheal Coates ikoniska ruin som är med i Poldark-serien för att ta oss mot inlandet och St Agnes Beacon samt byn med samma namn.

   

 • De två kortare vandringarna startar i Porthtowan vid kusten för att sedan vika av in mot St Agnes, en bildskön typisk kornisk liten by som anses symbolisera själva essensen av Cornwalls landsbygdsbyar. Namnet sägs stamma från en legend där jätten Bolster satte skräck i staden och åt upp dess barn. När han sedan blev förälskad i en vacker ung kvinna vid namn Agnes så begärde hon att Bolster skulle bevisa sin kärlek till henne genom att fylla hålet i en stor sten med sitt blod. Han visste inte att hålet gick rakt igenom klippan och ut i havet. Bolster förblödde därför på klippan och byn var räddad. Fram till 1920-talet var St Agnes industricentrum för tenn, koppar och arsenikbrytning. Därför finns en stor del av Cornwalls Unesco världsarvsfabriker här. Under vandringarna idag kan du förvänta dig storslagna kustvyer, industriarv och havsfågelklippor med bl a stormfågel och sillgrissla. Den kortare vandringen är 8,5 km med en total höjdskillnad uppåt på 380 meter. Mellanvandringen är 13,5 km med en höjdskillnad på 600 meter totalt. Den längre vandringen börjar i Portreath och sträcker sig 19,5 km med en höjdskillnad på 860 meter. Retur till vårt hotell med gemensam middag senare på kvällen.

 • Dag 4 The Lizard - södra Englands spets

  The Lizard är ett av Cornwalls mest natursköna områden och kallas för The Heritage coast. När vi reser från St Ives ned mot starten av den korta vandringen så väntar området kring Kynance Cove, så känt för sina serpentinliknande klippformationer och från dess kafé finns chanser att se den vackra och sällsynta alpkråkan som flyger mellan klipporna. The Lizard är en extra spektakulär del av kusten där klipporna ser ut att vara gnagda av något urtidsmonster och små piratbukter döljs tills du helt plötsligt ser dem nedanför dig. Halvön är en höglandsplatå med öppna gräsmarker och ljung. Här och var skönjer man mönster av märkligt formade fält, flera av dem har medeltida eller tom förhistoriska anor. The Lizard är mycket varierat, i öst är landskapet mjukare med trädklädda dalar som sluttar ned mot Helfordflodens delta och geologin är spännande med granit, skiffer, hornblände och den berömda serpentinstenen.

 • Västra och södra delen är just känt för sina små fiskebyar, höga klippor och små bukter. Den kortaste vandringen gör en cirkelvandring runt den allra sydligaste spetsen av England runt Church Cove, Bass Point och fyren Lizard Point samt Kynance Cove, 9 km med höjdskillnad 280 meter. Den mellanlånga vandringen från Mullion Cove vars sälar är en frekvent syn här och passerar förbi den pittoreska fiskebyn Cadgwith och de sammanfallna grottorna Devils Frying Pan och Kynance Cove, 13-16 km med höjdskillnad 270-520 meter. Den långa vandringen är 17,5 km och har en höjdskillnad på ca 520 meter. Retur till St Ives och vårt country house. Gemensam middag.

 • Dag 5 St Ives - hemresa från Bristol

  Under förmiddagen lämnar vi Cornwall för att ta oss upp till Bristol, ca fyra timmars restid och hemresan därifrån. Vi gör ett litet stopp för att sträcka på benen innan det är dags att ta sig den sista biten till Bristol för flygresan hem via Frankfurt.

Resans höjdpunkter

 • Vandringsdagarna vid havet
 • St Ives och gruvindustins minnen
 • Cornwalls dramatiska landskap

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 15/4
Pris Från 14 890 kr
Enkelrumstillägg 850 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bristol via Frankfurt t/r, flygavgifter
 • Transporter enligt programmet
 • Fyra nätter på pensionat, del i dubbelrum
 • Fyra korniska frukostar
 • En Afternoon Tea
 • Tre picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande volontärvandringsguider
 • Svensk vandringsciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, lunch, Afternoon tea. Middag
Dag 2. Ordna din picknick. Vandring Lands End. Middag.
Dag 3. Ordna din picknick. Vandring o gruvindustriminnen. Middag.
Dag 4. Ordna din picknick. Vandring The Lizard. Middag.
Dag 5. Utcheckning. Hemresa.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller
lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Vår svenska vandringsciceron väljer den vandring som flest antal av våra gäster väljer.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Deltagarantal

15 - 20 personer

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Medeltemperaturerna i april månad som uppmätts de senaste åren i St Ives är som lägst på dygnet 8 grader och som högst på dygnet 13 grader. I medeltal regnar det 22 dagar av månadens 31 men eftersom Storbritannien och dess kustklimat är mycket ombytligt så kan vädret skifta snabbt.

Boka din resa

2019-04-15 2019-04-19 14 890 kr 5+ Boka