Översikt

Vandring i Englands Lake District

Sommarvandra i Englands mest dramatiska landskap, den världsarvsklassade nationalparken Lake District, med Englands högsta berg – Scafell Pike – och landets djupaste respektive största sjö. Närmare tjugo stora sjöar har gett området dess namn. Terrängen varierar från mjukt böljande gröna kullar till raggiga vindpinade hedlandskap upp till alpint karga bergspass. Vyerna är storslagna.

Det engelska sjödistriktet, Lake District, är i allra högsta grad ett område där natur och kultur smält samman i skön förening. Här inspirerades de romantiska poeterna William Wordsworth, som levde större delen av sitt liv i regionen och frekventa besökaren John Keats. Naturen har också fått en hel del välkända deckarförfattare som Reginald Hill, Val McDermid och Elizabeth George att förlägga sina mordfall i området. Beatrix Potter är en annan välkänd författare som hade stark anknytning till området.


Även om sjödistriktet till stora delar består av höga, karga och utmanande bergsområden, så är det långt ifrån otillgängligt eller glesbefolkat. Bondgårdar, små byar och mindre städer ligger utspridda i området som har varit kulturmark i årtusenden. Ett antal stencirklar från stenåldern återfinns här. Romarna var här och byggde befästningar. Vikingarna kom hit från Irland. Turister har kommit till detta märkvärdiga område sedan 1700-talet, då det omtalas av Daniel Defoe i hans bok om resande på brittiska öarna som synnerligen kargt och ruggigt. Till skillnad från i Sverige så är marken i nationalparken Lake District till större delen privatägd. Över hälften av marken används fortfarande för jordbruk, främst fårskötsel.

Englands nordvästra hörn uppvisar verkligen dess sista vildmark och bjuder på några av örikets mest hisnande vyer. Trots att vi förflyttat oss en bit från Skandinavien vandrar vi i åtminstone namnmässigt välkänd terräng. För vi omges av fells, tarns, dales och becks, inte av mountains, lakes, valleys and rivers. De skandinaviska ortnamnen härstammar från den tid då vikingarna gjorde strandhugg och slog sig ner här. Nordiskt familjärt känns också det faktum att det i Storbritannien bara är i några sjöar i Lake District som man kan hitta siklöja!

Vi ska inte sticka under stol med att Lake District är ett av de områden i Storbritannien som drar till sig mest regn. Men när vi vandrar här i juni är det mitt i sommaren, med minst nederbörd, och antalet regniga dagar är som lägst. Vädret varierar mycket i området, så ena stunden kan molnen dra ihop sig och regnet komma, och nästa stund skiner solen varmt. Vi bor mycket fint och bra, i Monk Coniston, ett country house från 1500-talet som nu är restaurerat till ett bekvämt tillhåll för vandrare. Huset, som omges av en vacker trädgård och gräsmattor, har mycket charm och bjuder på magnifik utsikt över nejden och den intilliggande sjön. Rummen är bekväma och perfekta för avkoppling efter dagens vandring. Monk Coniston får höga betyg för sin mat med lagad frukost på morgonen, lunchen är smörgåsmatsäck som vi plockar ihop själva från frukostbuffébordet eller får beställa och tar med oss på morgonen, på kvällen väntas gemensam middag.

Vår svensktalande ciceron är Anita Sallmén, van vandrare och reseledare. Anita vandrar med på den vandring som de flesta av våra resenärer väljer varje dag. De vandringar vi gör leds av erfarna vandringsguider. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dags aktiviteter.

Reseprogram

 • Dag 1 Genom Lancashire

  Efter ankomst till Manchesters flygplats styr vi kosan norrut genom Lancashire till grevskapet Cumbria och Lake District. Efter ca 2,5 timmas körning når vi de södra delarna av Lake District och Monk Coniston, ett country house i gotisk stil nära Coniston Waters stränder. Området är inte bara naturskönt, det har också starka litterära och konstnärliga kopplingar. Vi äter lunch Barnboksförfattarinnan och illustratören Beatrix Potter, som en gång köpte Monk Coniston för att egendomen skulle bevaras, hade sin bostad och ateljé i närheten. Den remarkable konstkritikern, prerafaeliten, socialisten och universalgeniet John Ruskin bodde också i krokarna. Välkomstmiddag på vårt country house på kvällen.

 • Dag 2 Langdale Valley

  Dagens kortare vandring genom Langdale Valley-dalen är 12 km med en stigning på 420 m. Vandringen går längs den fridfulla dalen Little Langdale med vattenfall och den ikoniska Slaters Bridge. Vi passerar Blea Tarn, en tjärn mellan de två Langdale-dalarna. Härifrån har vi utsikt över Lake Districts mest berömda toppar. På västra sidan växer rhododendron, medan den motsatta sidan är gräsbeväxt. Öring, abborre och gädda simmar i tjärnen och här finns även en 1600-talsbondgård, omnämnd i en av Wordsworths dikter. Vi fortsätter sedan vidare ner i intilliggande Great Langdale.

  Den mellanlånga vandringen går ovan Langley och är drygt 14 km med en stigning på 680 höjdmeter. Vi vandrar först upp till Lingmoors lägre topp (mer nordisk språklig påverkan, "ling" är förstås "ljung") Side Pike, varifrån vi har fantastisk utsikt över Langdale Pikes. Trots att Side Pike bara höjer sig 362 meter över havet, så är den en distinkt bergsformation. Vi vandrar sedan ner till Elterwater Village. Byn som har fått sitt namn från den närbelägna sjön Elterwater, består idag huvudsakligen av semesterbostäder. Men tidigare dominerade jordbruk och skifferbrytning. John Ruskin satte på sin tid upp ett småskaligt spinneri och väveri som producerade en dekorativ spets, känd som "Ruskin Lace". Från Eltwater Village följer vi vandringsleden "The Cumbria Way" längs Langdales dalgång.

  Den längsta vandringen är på drygt 15 km, med en stigning på 1 000 m. På den här vandringen bestiger vi två av Lake Districts högsta toppar: Bow Fell och Esk Pike. Den pyramidformade Bow Fell höjer sig 902 m ö h. Panoramautsikten här uppe är oslagbar, vi kan beskåda Lake Districts alla toppar, främst av dem alla Englands högsta berg Scafell Pike. Vi fortsätter sedan till den lika imponerande Esk Pike. I likhet med Bow Fell och Scafell Pike utgör Esk Pike en av topparna i den hästskoformade bergskedjan the Southern Fells. Vi befinner oss nu i Englands högst belägna område.

 • Dag 3 Grasmere till Easdale

  Dagens kortare vandring, från Grasmere till Easdale, är 10 km, med en stigning på 300 höjdmeter. Vi startar i byn Grasmere, ett bedårande litet samhälle. I alla fall om man ska tro poeten William Wordsworth, som bodde här en stor del av sitt liv. Han kallade Grasmere "the lovliest spot man hath ever found". Vi får nog ge Wordsworth rätt, det är ett väldigt fridfullt och trivsamt ställe där du har tid att besöka Dove Cottage, den lilla stuga där den store romantiske poeten Wordsworth bodde tillsammans med sin familj och sin syster Dorothy. Stugan är idag en del av Wordsworth Museum, ett centrum för dokumentation och forskning om landets store skald. Som vandrare i Lake District är det ofta i Wordsworths fotspår vi går, så det kan vara ett skäl till att recitera några av hans mest berömda dikter, som "I Wandered Lonely as a Child", också känd som "The Daffodils", inspirerad av en slänt med vilda påskliljor som Wordsworth upptäckte under en av sina vandringar, eller "My Hear Leaps Up". Men William Wordsworth i all ära, som vandrare i området kanske vi främst ska hedra hans syster Dorothy, som var en pionjär inom bergsbestigning och som besteg självaste Scafell Pike, en ovanlig prestation för en kvinna under början av 1800-talet. Dorothy var en framstående författare, främst som dagboksförfattare och reseskildrare. Hennes bror William använde hennes arbete i den guidebok till Lake District som han gav ut 1822 – utan att nämna systerns arbete! Det är också i Dorothys dagbok som den berömda tulpanbacken först beskrivs 1802, en scen som broder William återskapar i sin dikt två år senare. Återigen utan att nämna systern. Men Wordsworth vandrade alltså inte ensam, som han påstår i diktens inledningsrader. Han hade sällskap av sin observanta och poetiska syster. I Grasmere vi också passa på att smaka på byns berömda pepparkakor. De är tjockare, mjukare och kanske lite mildare i smaken än svenska pepparkakor. Vi vandrar från Grasmere till sjön Easedale Tarn, en av de större sjöarna i området.

  Mellanvandringen, till Helm Crag och Calf Crag, är 13 km lång, med en stigning på 580 m, går bland Central Fells. Klippformationen på toppen av Helm Crag kallas "Lejonet och lammet" och trots att Helm Creg inte är högre än 405 m ö h, så är klättringen till toppen rätt brant. Härifrån har vi fantastiskt fin utsikt ner mot Grasmere och mot Eastern Fells. Vi följer sedan åsen till Ginson Knott och Calf Crag.

  Långa vandringen, är 18 km, och stiger 880 m, innebär att vi går upp på topparna Sergeant Man och High Raise, som är de mest centralt belägna topparna i Lake District. Härifrån har vi därför fin utsikt över nästan alla toppar i Lake District. Vi vandrar tillbaka till Grasmere längs med åsen via Calf Crag och Helm Crag.

 • Dag 4 Coniston Fells

  Dagens korta vandring följer den östra sidan av sjön Coniston Water och bjuder på härliga vyer över sjölandskapet mot Brantwood, vandringen är totalt nio km lång med 380 meters stigning. Vi stannar till för att besöka Brantwood, som var den John Ruskins bostad och idag är museum. John Ruskin var en fascinerande "larger-than-life"-personlighet: poet, konstkritiker, reformivrare, social tänkare, utopisk socialist och mycket mer. På hemvägen behöver vi inte vandra så mycket, vi återvänder i stor stil till Monk Coniston vattenvägen över Coniston Water, ombord på National Trusts restaurerade ångare Gondola.

  Den medellånga vandringen mot "Old Man of Coniston" är på drygt 14 km, med en stigning på 860 m. Vi går upp på den högsta toppen i närområdet – The Old Man of Coniston. Vi vandrar förbi två bergssjöar – Goats Water på uppvägen och Levers Water på nervägen. Här i området har man brutit såväl koppar som skiffer sedan medeltiden och framåt.

  Den långa vandringen är 19 km lång, och stiger 1 080 m. Den här höghöjdsvandringen är en utmaning, för vi bestiger fyra av Coniston Fells "Wainwright"-toppar: Dow Crag, The Old Man, Brim Fell och Swirl How. Wainwright-topparna har fått sin klassificering av Alfred Wainwright, Lake Districts kanske främste skildrare. Alfred Wainwright dog 1991, efter att ha ägnat större delen av sitt liv åt att vandra genom Lake District, dokumentera naturen och skriva och illustrera guideböcker. I sina guideböcker beskriver Wainwright 214 av Lake Districts toppar, som nu är kända som "The Wainwrights".

 • Dag 5 Hemresa

  Efter frukost lämnar vi våra natursköna omgivningar för bussfärd åter till Manchester. Vi äter en medhavd picknicklunch ombord. Eftermiddagsflyg åter till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Det engelska sjödistriktets berg, dalar och sjöar
 • Vårt boende
 • Karaktärsstarka och mysiga engelska landsbygdsbyar

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 25/6
Pris Från 13 490 kr
Enkelrumstillägg 850 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm –Manchester t/r, flygavgifter
 • Transporter enligt programmet
 • Fyra nätter på mellanklass country house, del i dubbelrum
 • Fyra engelska frukostar
 • En lunch
 • Fyra picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande volontärvandringsguider
 • Svensk vandringsciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst och resa genom Lancashire
Dag 2. Langdaledalen
Dag 3. Grasmere till Easdale
Dag 4. Coniston Fells
Dag 5. Hemresa från Manchester till Stockholm.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring av gradering 1-2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Vår svenska vandringsciceron väljer den vandring som flest antal av våra gäster väljer.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Deltagarantal

15 - 20 personer

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-06-25 2019-06-29 13 490 kr 5+ Boka resa