Översikt

Vårvandring i Italiens hjärta

Följ med och vandra mellan medeltida byar romantiskt belägna i ett älskligt grönt landskap. Under maj månad blommar vallmo och pioner i en av Italiens vackraste men minst besökta regioner. Mitt i Italien med Lazio och Toscana, som mer kända grannar, ligger Umbrien. Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

En höjdpunkt under resan är kulturbesöket i Gubbio där man den 15 maj varje år firar sina tre helgon med en jättelik procession med ljus och statyer. Den kallas för Corsa dei Ceri, ”Ljusloppet”, eftersom man springer i tre lag med gigantiska ljus längs byns huvudgata. En dag gör vi en vandring vid havet i grannregionen och en annan höjdpunkt är besöket i kulturstaden Assisi. Tillsammans med svenska Carina Magnusson, som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet, och engelsktalande Daniele gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar.


Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta luncherna är även de inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien och mottas av den omhändertagande personalen med en välkomstdrink och snacks. Våra värdinnor visar oss runt i staden under en enkel orienteringstur i Trevi och vi äter en enkel lunch. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Heliga Assisi

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi inleder med att åka upp till Monte Subasio för att göra en vandring på stigar och småvägar mot Assisis centrum. Vandringstid ca 3 timmar. Gemensam lunch på en centralt belägen restaurang. Efter lunchen besöker vi den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 3 Via Flaminias oliver – Ljusloppet i Gubbio

  Dagen inleds med en lätt vandring om ca 3 timmar tillsammans med Roberto längs romarnas antika väg Via Flaminia. När vi ankommer till hans hem och olivgård får vi se en gammaldags olivpress samt avsmaka lite bruschetta med olivolja. Retur till hotellet och en stunds vila innan vi reser till Gubbio för kvällens folkfest. Gubbio är en medeltida stad med en terrasserad stadsbild och lämningar ända från romersk tid. De imponerande byggnaderna från renässans och gotik ramar in torg där det största härbärgerar det berömda Corsa dei Ceri, ljusloppet. Traditionen har genomförts årligen sedan år 1160.

 • Stadsborna gör tre ljusformade trästatyer över Gubbios tre helgon Ubaldo, Giorgo och Antonio som var och en väger 200 kilo. Varje lag reser sin staty samtidigt, snurrar tre varv och löper sträckan som mäter drygt 4 kilometer från byns botten upp till basilikan högst upp. Efter att ha tittat på loppet så tar vi oss till en typisk restaurang för staden för en sen middag och vi är tillbaka i Trevi och hotellet vid midnatt.

 • Dag 4 Ledig dag

  Idag har du en helt ledig dag där du kan boka in dig på en eftermiddagsbehandling. Kanske lockar att boka in en behaglig ansikts-, fot- eller handmassage med produkter gjorda på olivolja? Gemensam middag.

 • Dag 5 Monte Conero vid havet

  En härlig vandringsdag vid havet väntar idag. Grannlandskapet Marche ståtar med mörkgrön pinjeskog som kontrasterar vackert mot vitglimmande karstklippor rakt ut i det Adriatiska havets turkosa böljor. Efter en bussfärd startar vi vår vandring från Sirolo mot Conero och kusten. Här förenas berg och hav, ett färgernas landskap som bevarar en unik natur. Vi vandrar genom medelhavsmacchian och njuter den vackra utsikten över havet. Vårt mål är en hemlig strand där den som är modig och har vädrets makter med sig kan ta ett dopp. Annars dukar vi upp en picknick här för dagens lunch. Retur till Trevi under eftermiddagen. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Romarnas stad Spello

  Idag väntar vandring på berget Monte Subasio, ca tre timmar. Vi skall sedan njuta av blommornas stad Spello med arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder. Spellos mest berömda konstverk är den freskcykel av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Här firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd nio veckor efter påsksöndagen med en helt blomsterprydd stad i procession. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 7 Genom vinodlingar till Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Men först är det vandring med Daniele, ca 2,5 timme genom vinodlingarna och vi avslutar på en vingård där det vankas vinprovning med traktens viner och en gemensam lätt lunch. På eftermiddagen skall vi utforska Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge. Du har en fantastisk 360 graders utsikt. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 8 Umbrien - Stockholm

  Under morgonen är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vandringarna i historiska landskap med Assisi och Gubbio i medeltida dräkt.
 • Umbriska måltider & viner
 • Boende i charmerande staden Trevi

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1 890 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Rom t/r inkl. flygavgifter
- Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet
- Sju nätter på 4-stjärnigt hotell del i dubbelrum
- Sex bufféfrukostar
- En frukostlåda
- Välkomstdrink med tilltugg
- Fyra luncher
- Sju trerättersmiddagar med vatten/vin
- Italiensk, engelsktalande vandringsguide
- Svensk ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi
Dag 2 Heiga Assisi
Dag 3 Via Flamiias oliver - Festival i Gubbio
Dag 4 Ledig dag
Dag 5 Monte Conero vid havet
Dag 6 Romarnas stad Spello
Dag 7 Genom vinodlingar till Montefalco
Dag 8 Umbrien - Stockholm

Klimat

Lägsta medeltemperatur för Trevi under de tre senaste åren i maj är som lägst på dygnet 13 grader och som högst på dygnet 24 grader. Havstemperaturen i Marche ligger i medeltal som lägst 15 grader och som högst 21 grader under maj månad.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.
Leder i bra kondition och vana att promenera på ojämnt och kuperat naturunderlag under flera dagar i sträck krävs för vandringarna.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »