Översikt

Vandring i Montenegro

Vandra i urskogar och vid floder och njut av historiens vingslag ovan kust, fjord och ett glittrande Adriatiskt hav i historiens Montenegro.

Montenegro är ett litet land av höga berg, sjöar, floder och en exklusiv havskust. Naturen är storslagen och mycket vacker. Klimatet är behagligt och typiskt för ett land utmed Medelhavet. Somrarna är varma utan att bli alltför heta och det mesta av regnet infaller på vintern som är mild.Trots sin ringa storlek finns ett anmärkningsvärt rikt växt- och djurliv med ca 400 endemiska arter.


Landet var det sista att lämna det forna Jugoslaviens konstellationer år 2006, men har en lång och rik historia. Greker, romare och turkar har genom tiderna invaderat området och lämnat efter sig många intressanta sevärdheter. En av grundarna till Montenegro var biskopen Danilo Petrović-Njegoš som på 1700-talet etablerade nära kontakter med Ryssland. Huset Petrović-Njegoš regerade därefter i Montenegro fram till 1918 då landet anslöt sig till den nybildade staten Jugoslavien. Förbindelserna med Ryssland har präglat landet kulturellt och religiöst och en majoritet av befolkningen är ortodoxt kristna.

Våra vandringar ovan kustlinjen samt i Montenegros inland med den mycket populära engelsktalande vandringsguiden Željko Žarak bjuder på möten med en ståtlig natur, havsvyer och historiska städer, såsom världsarvsstaden Kotor och Kotorbukten med Europas sydligaste fjord. Vandringarna klassificeras som medelsvåra och tar ungefär 4-5 timmar per dag. Höjdskillnaden är i de flesta fall +/-300-500 meter och är ca 10-12 km. Terrängen är en kombination av vandringsstigar och grusvägar.

Vi bor på mellanklasshotell utvalda för deras belägenhet för vandringarna samt i en ekoby. Vår engelsktalande vandringsguide leder oss under resans gång.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Dubrovnik - Montenegro

  Vi kommer till Dubrovnik på förmiddagen och möts av vår vandringsguide för att resa mot Montenegros sköna landskap. På vägen passerar vi Bosnien Hercegovina där vi stannar till i den betydande staden Trebinje för att sträcka på benen. Färden går vidare mot Zabljak i norra Montenegro där vårt äventyr börjar. Zabljak ligger 1456 meter över havet och är den högst belägna staden i hela Balkan. Området var en del av de romerska riket och tillhörde sedan den feodala serbiska staten. Turkarna från det ottomanska riket gjorde otaliga räder i trakterna mellan åren 1482 och 1857 för att försöka införliva invånarna till sitt styre men de lyckades aldrig. År 1878 blev territoriet en del av Montenegro.Vi checkar in på mellanklasshotellet Enigma för tre nätters boende och äter en gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 Nationalparken Durmitor, Svarta sjön och Jablansjön

  Vi startar dagen med en introduktionsvandring i Nationalparken Durmitor. Durmitor ligger naturskönt i de dinariska alperna och har ett bergsmassiv med 48 bergstoppar på över 2000 meter med en högsta topp om 2522 meter. De många iögonfallande glaciärsjöarna är spridda över massivet och platån Jezerka Površplatån och bidrar starkt till bergens skönhet. Sjöarna har fått smeknamnet ”Bergets ögon”. Vi vandrar vid Svarta sjön och Jablansjön med slående vyer över skogar och bergstoppar. Avbrott för lite vila och pickniclunch. Under eftermiddagen har vi bussresa tillbaka till Zabljak och övernattning. Dagens vandring är ca 4-4,5 timmar lång med en distanspå 10 km. Höjdskillnaden är +/-350 höjdmeter.

 • Dag 3 Durmitor - Prutaš

  Kort bussresa för att starta vår vandring vid en av de vackraste topparna i Durmitor – Prutaš på 2393 meter. Vi kommer att uppleva fantastiska vyer av hela Durmitors bergsmassiv och dess högsta toppar. De sista 20 minuterna av vandringen har en brantare stigning då stigen smalnar av. För de som vill kan man avstå den sista biten och istället ta en välbehövlig paus i gröngräset och pusta ut innan vandringen fortsätter nerför. Pickniclunch under dagen innan återfärd till Zabljak. Dagens vandring är 5 timmar lång med en distans på 10 km. Höjdskillnaden är +/-690 höjdmeter.

 • Dag 4 Tarakanjonen och sjön Biogradsko

  Innan vi lämnar Durmitor ska vi besöka kanjonen av floden Tara – ”den turkosa skönheten av norra Montenegro” och en av de renaste floderna i Europa. Tara har skapat en fantastisk 900 meter djup kanjon i de massiva och oländiga dinariska bergen. Vi vandrar till Curevacs utsiktspunkt där vi kan se stora delar av kanjonen med slående vyer mot floden och bergen på andra sidan. Efter den uppfriskande morgonvandringen lämnar vi Durmitor och åker till östra Montenegro och en annan mycket vacker nationalpark – Biogradska Gora. Här ligger sjön med samma namn där vi gör en lättare vandring och lär oss om floran och faunan och de urtida skogarna i området. Träd mer än 500 år gamla, 350 olika arter av insekter och 150 olika fågelarter utmärker denna unika nationalpark. Senare under dagen blir vi hämtade av fyrhjulsdrivna bilar för en resa till Eko Katun Vranjak – en ekoby vid en mycket speciell plats högt belägen i Bjelasicabergen i hjärtat av nationalparken. Katun är ett lokalt namn och betyder ”sommarby” där herdar traditionellt har tagit sitt kreatur för sommarbete. Vi tillbringar en mycket trevlig kväll med god traditionell montenegrinsk mat omgärdade av bergens mystik. Självklart får vi prova ett glas ”rakija” under kvällen. Övernattning i bungalows med gemensamma badrum. Dagens vandringar är drygt 1 timme lång i Curevac och 1,5 timme i Biogradskosjön med en total distans på 8 km. Höjdskillnaden är +/-100 höjdmeter i Curevac och +/-50 höjdmeter i Biogradskosjön.

 • Dag 5 Bjelasicabergen

  Efter en hälsosam frukost startar vi vår vandring i Bjelasicabergen. Vyerna från stigen är fantastiska med Komovibergen i söder, Sinjajevinabergen i väster och Prokletijebergen i Albanien i öster. Efter en halvdags vandring återvänder vi till ekobyn för en traditionell lunch. Därefter åker vi ner till staden Kolasin för transport till nationalparken Lovcen i söder. Om tiden tillåter besöker vi klostret Moraca på vägen och får en inblick i den rika
  ortodoxa kulturen.

  Tidig kväll kommer vi till det trevliga mellanklasshotellet Monte Rosa i byn Ivanova Korita i nationalparken Lovcen. I lugna och uppfriskande omgivningar äter vi middag följt av övernattning. Dagens vandring är 4-5 timmar lång med en distans på 12 km. Höjdskillnaden är +/-500 höjdmeter.

 • Dag 6 Nationalparken Lovcen och Gamla Stan i Kotor

  Tidig morgon har vi en transport till byn Bukovia där vi serveras kaffe eller te i det äldsta värdshuset i Montenegro som ligger vid foten av Lovcenberget. Vi börjar vår vandring genom ett varierat bergslandskap till den näst högsta toppen i området, Jezerski Peak (1.657 m.ö.h). Längs stigarna har vi en fantastisk utsikt över Kotorbukten och vi stannar på någon fin plats på vägen och äter vår medhavda picknicklunch. På toppen har vi en slående utsikt över nationalparken och här finns även den montenegrinska kungen och poeten Petar II Petrović Njegoš mausoleum, vilket vi besöker. Under eftermiddagen åker vi ner till den adriatiska kusten på berömda serpentinvägar där ett kulturellt besök väntar i världsarvstaden Kotor. Vi gör en stadsvandring över kullerstenslagda gator med historiskt intressanta
  byggnader och får även lite tid på egen hand innan vi åker till Dobrota, ca tre km utanför Kotor och familjehotellet Galia för två nätters boende. Fri eftermiddag att njuta på stranden följt av gemensam middag på hotellet och övernattning. Dagens vandring är drygt 3 timmar lång med en distans på 5 km. Höjdskillnaden är +/-550 höjdmeter.

 • Dag 7 Historiska Rijeka Crnojevica – skyddade Skadarsjön

  Rijeka Crnojevica är en gammal montenegrinsk bosättning vackert belägen vid floden Crnojevica där vi startar vår vandring efter en kortare transport. Vi börjar med att upptäcka den gamla staden Obod och dess viktiga roll under Montenegros kungadöme under medeltiden. Vandringen fortsätter längs floden där vi njuter av skönheten i de gömda kallvattenspoolerna i den övre strömmen. Vandringen leder oss tillbaka till Rijeka Crnojevica där vi intar vår lunch på en av de lokala tavernorna som ligger fint intill en gammal stenbro över floden. Efter upptäckten av denna juvel åker vi buss förbi småbyar och kullar med vacker panoramavy till den lilla staden Virpazar vid Skadarsjön. Här väntar en fin, cirka 2 timmar lång båttur på sjön, som utgör gränsen mellan Montenegro och Albanien. Sjön är en av sydöstra Europas viktigaste häckningsplatser för fåglar liksom den historiska gränsen mellan det medeltida ottomanska riket och det oberoende montenegrinska riket. Idag är det ett skyddat område med nationalparkstatus. Tidig kväll återvänder till Dobrota. Vi får lite tid på hotellet innan det är dags att njuta av en avskedsmiddag i Gamla Stan, inne i Kotor. På en av de lokala restaurangerna summerar vi våra intryck medan vi upplever den lokala medelhavsmaten och ett glas av montenegrinskt vin. Retur till vårt hotell.
  Dagens vandring är drygt 3 timmar lång med en distans på 7 km. Höjdskillnaden är +/-550 höjdmeter.

 • Dag 8 Montenegro – Sverige

  Tidig frukost och avresa med buss till Dubrovnik för resa hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Nationalparken Durmitor med Tarakanjonen
 • Ekobyn Katun Vranjak
 • Världsarvsstaden Kotor

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 1/9
Pris Från 14 690 kr
Enkelrumstillägg 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Dubrovnik, t/r med flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på mellanklasshotell, en natt i bungalow
 • Sju frukostar
 • Sju picknickar/luncher
 • Tre middagar,
 • Engelsktalande vandringsguide 
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Dubrovnik - Zabljak
Dag 2. Durmitor med Svarta sjön och Jablansjön
Dag 3. Durmitor och Prutaš
Dag 4. Tarakanjonen och sjön Biogradsko
Dag 5. Bjelasicabergen
Dag 6. Lovcen och världsarvsstaden Kotor
Dag 7. Rijeka Crnojevia och Skadarsjön
Dag 8. Hemresa Dubrovnik - Stockholm

Klimat

Medeltemperaturen i regionen ligger på följande högsta och lägsta nivåer;
September har ca 27 grader som högst i medeltal och 16 grader som lägst i medeltal. Havstemperaturen ligger i medeltal på 23 i september. Antalet regndagar i september är i medeltal 8.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2. Vi går vanligtvis 4-5 timmar per dag i 10-12 km på vandringsstigar och grusvägar med höjdskillnader på mellan 300-500 meter upp och ned. Dag 3 innehåller en vandring med en höjdskillnad på 690 meter som är frivillig. Bra knän och vana vid att vandra såväl uppför som nedför med viss branthet är en förutsättning. Vi tar pauser när det behövs. Vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat.

Dag 2. Ca. 4,5 timmar, 10 km, +/- 350 höjdmeter
Dag 3. Ca. 5 timmar, 10 km. +/- 690 höjdmeter
Dag 4. Ca 1 timme i Curevac och 1,5 timme vid Biogradskosjön, totalt 8 km, + /- 100   höjdmeter.
Dag 5. Ca 4-5 timmar, 12 km, +/- 500 höjdmeter
Dag 6. Ca 3,15 timmar, 5 km, +/- 550 höjdmeter
Dag 7. Ca 3 timmar, 7 km, +/-550 höjdmeter.Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-09-01 2018-09-08 14 690 kr 5 Boka