Översikt

Vandring i Skottland - Blommande sköna Glen Coe

Glen Coe anses av skottarna som en av de vackraste dalgångarna i världen, dramatiskt skapade av vulkaniskt ursprung. Ja det är väl bara att undersöka om de har rätt? Följ med på en vandring under magnifika toppar, på lilla ön Lismore, längs åsryggar med det glittrande havet och i skuggan av Ben Nevis. Vi avrundar vandringsresan med en vistelse i Edinburgh.

Blånande Hebrider mot ett blått hav. Skottland är ett land med en dramatisk historia med fejder mellan klaner, kärva lorder i kilt och ljudet av säckpipor. Men det är också ett land med bedövande vackra vyer över hedar med betande får, blånande Hebrider och glittrande hav med vikar. Många av öarna har varit bebodda sedan stenålder och under bronsåldern byggdes brochs, menhirs och stencirklar. Kristnandet dateras till 563 e Kr och öns klanledare har varit del i Lord of the Isles, öarnas självstyre från vikingaättlingar genom medeltiden till slutet av 1400-talet.
I Glen Coe härskade klanerna MacDonald och Campbells, men den första historiska figur som kopplas samman med Glen Coe är den gaeliska mytologins störste keltiske hjälte – Fingal, ledare av krigarfolket Feinn. Enligt legenden bodde Fingal och hans folk här i dalen. Det var de som besegrade vikingakungen Erragon av Sora och från 1000-talet styrde klanen MacDougall dalgången. Klanen satte dock sin tillit till Balliol, som besegrades av Robert the Bruce 1308. Han skänkte Glen Coe till klanen MacDonalds som styrde här till slutet av 1600-talet. Men efter de jakobitiska krigen och när en ny militär väg byggdes till Glen Coe 1785 minskade klanernas självstyre betydligt för att helt försvinna med den siste klanledaren Ewen MacDonalds död 1837.

Dalen Glen Coes berg stammar från några av de äldsta sedimentära och vulkaniska lagren på jordklotet och formades för 380 miljoner år sedan. Istidernas formerande av bergen och erosion under miljontals år har format dalgången som vi ser den idag. I norr reser sig Aaonach Eagach, en taggig dramatisk ås som sammanbinder tre toppar kring 1.000 meters höjd och som kontrast flankeras dalgångens södra sidor av toppar som "Three Sisters of Glen Coe" m fl, åsar av lägre höjd samt mossar och Rannoch-heden samt mynnar ut vid Loch Levens strandkant. Vattnet från bergen kastar sig utmed klippkanterna når floden Coe som på sin vidare väg vidgas till små sjöar samt porlar genom klippiga kanaler för att sluta i Loch Leven vid byn Glencoe.

Vackert och lantligt beläget vid Loch Levens strand, ca 3 km från den lilla staden Ballachulish, ligger vårt basläger för vandringsresan. Mountain Country House Alltshellach var ursprungligen biskopen av Argyll & The Isles privata hem. Idag är det utrustat med totalt trettioåtta rum, fri wifi, hårtork och vattenkokare för kaffe/te. I huset finns förutom restaurang och trevliga allmänna utrymmen där du kan låna spel – även en välutrustad bar. I en tillbyggnad finns uppvärmd inomhuspool.
Här serveras våra middagar och du plockar själv ihop din picknicklunch efter en riklig frukostbuffé. Under resan finns tre olika val av vandringar med olika svårighetsgrad och varje vandring leds av engelsktalande volontärguider. I tillägg lotsar vår svensktalande reseledare Anita Sallmén oss bland natur och kultur i Skottland.

 

Boka din resa

2020-05-12 2020-05-17 15 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Edinburgh - Glen Coe

  På morgonen flyger vi direkt från Stockholm till Edinburgh för att där mötas av vår privata buss. Resan går genom ett skönt och vidsträckt landskap för att efter ca fyra timmar med paus anlända till vårt fina Mountain Country House, historiska Alltshellach vid Loch Levens strand. Efter en Afternoon Tea installerar vi oss på våra rum. Under vistelsen händer lite roliga typiska brittiska sällskapsspel och lekar i en internationell miljö som är genuint skotskt "cozy". Gemensam middag.

 • Dag 2 Ön Lismore – halvön Kentallen – längs historiska stigar

  Dagen inleds med att du väljer ut vilken picknicklunch du önskar från frukostbordet. Därefter väljer du om du reser med färja till ön Lismore för en mycket populär lättare vandring där vi upptäcker denna lugna ö, vidsträckta havsvyer och den bildsköna hamnstaden Port Ramsay. Vi njuter av vidsträckta vyer mot Glen Coes berg, ön Mull och Loch Linnhe samt ser en Broch gjord av pikterna och slottsruinen Coeffin. Den lätta vandringen är 9,5 km, med höjdskillnad på 200 meter uppför.
  Du väljer annars den medelsvåra vandringen som istället tar dig runt halvön Kentallen längs dess fina stränder, Här vandrar vi längs Cuil Bays strandlandskap till Kentallen Bay och avrundas i byn Kentallen, ca 13 km lång och med en höjdskillnad på 820 meter uppför.
  Dagens svåra vandringsalternativ är längs en historisk rutt med James of the Glens födelseplats – från den antika bosättningsplatsen Duror så vandrar vi genom dalgångarna Duror och Fhiodh till bergens hjärta. Vandringen är 14,5 km lång med en höjdskillnad på 460 meter uppför. Retur till och gemensam middag på vårt country house.

   

 • Dag 3 Upptäck Glen Coe till fots

  Idag skall vi frossa i dalgången Glen Coes dramatiska historia som i mångt och mycket är direkt länkade till klanen MacDonalds öden och äventyr. I synnerhet för dagens kortaste vandring som följer skogsstigar till sceniska Hospital Lochan och sedan vindlar ned till värdshuset Clachaig Inn i Glen Coe. Den medelsvåra vandringen följer en bit av den världsberömda West Highland Way. Här vandrar vi över Djävulens trappa, som är en gammal militär rutt byggd i efterdyningarna av det jakobitiska upproret 1745. Vi avslutar vandringen i Kinlochleven. Dagens längsta alternativ följer även den en del av West Highland Way över Rannoch hed, ett vidsträckt område med mossar och små sjöar som omges av berg. Vandringen avrundas vid Kings House – ett av Skottlands äldsta värdshus. Den lättaste vandringen är ca 6,5 km med 120 meters höjdskillnad, den medelsvåra är 13 km lång med en höjdskillnad på 300 meter uppåt och den svåra vandringsrutten är ca 16 km lång med en höjdskillnad på 800 meters höjdskillnad uppåt. Retur till och gemensam middag på vårt countryhouse.

 • Dag 4 Loch Lochy - i Ben Nevis skugga

  Idag följer vi den nationella vandringsleden Gret Glen Way längs strandkanten av Loch Lochy. Här passerar vi Achnacarry, klanen Camerons familjesäte. Den medelsvåra vandringen följer istället leden "The North Face", som går genom skogen till en magnifik utkikspunkt med storslagna vyer över Ben Nevis nordostsida, innan du passerar Glen Nevis Distillery och Inverlochy Castle för att avsluta i Fort Williams. Den svåraste vandringen klättrar upp i höjd till en bergshytta nedanför den mäktiga nordsidan av Ben Nevis, därefter vandrar du på en ås precis under Castle Ridge för att gå ned via ponnyleden till Nevis-dalen.

 • Dag 5 Västra Skottland - Edinburgh

  Efter frukost skall vi så lämna de vilda högländerna för resan söderut till huvudstaden Edinburgh. Här tar vi in på Edinburgh Central Princes Street för sista natten på resan. Du har vistelsen på egen hand och kan roa dig med de många fina sevärdheter som staden har att erbjuda.

 • Dag 6 Edinburgh - Sverige

  Du har hela dagen till eget förfogande och kan förvara ditt bagage efter utcheckning i hotellets bagagerum. På eftermiddagen reser vi ut till flygplatsen för flyget direkt till Stockholm. Hemkomst efter midnatt.

   

   

Resans höjdpunkter

 • En av Skottlands vackraste delar - dalgången Glen Coe i skuggan av Ben Nevis
 • Vårt Mountain Country House med inomhuspool och trevliga skotska måltider
 • En dag i Edinburgh att upptäcka på egen hand

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/5
Pris Från 15 490 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
Detaljerade priser

Grundpris ovan gäller vanliga dubbelrum.
Dubbelrum med lite större storlek kostar 15.990 kr per person.

I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm - Edinburgh t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på trevligt country house av bra mellanklasstandard
 • En natt på mellanklasshotell i Edinburgh
 • Fem frukostar
 • Fyra picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Svensk vandringsreseledare
 • Engelsktalande lokalguider och volontärer
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Edinburgh och resa upp till Glen Coe och Alltshellach Mountain Country House
Dag 2. Ön Lismore - vyer - Halvön Kentallen
Dag 3. Glen Coe dalens hemligheter till fots 
Dag 4. Loch Lochy - Ben Nevis 
Dag 5. Fri tid i Edinburgh
Dag 6. Hemresa - Edinburgh - Sverige

Boende

Fyra nätter på bra mellanklass country house Alltshellach utanför Glen Coe
En natt på hotell Edinburgh Central Princes Street

Alltshellach har härliga traditioner med trevlig samvaro vid måltider, vandringar och kvällsaktiviteter. Efter middagen bjuds det på kaffe/te och man erbjuder traditionella brittiska tävlingar, som tex frågesport och kägelspelet Skittles.

Resesätt SAS
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring av gradering 1-2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus och sand med halkigt underlag) och viss höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vara en del av pensionatets övriga internationella vandringsgäster, vilket är en höjdpunkt enligt tidigare resor. 
Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Deltagarantal

Minimum 15 personer - max 19 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »