Översikt

Vandring i The South Downs

På denna resa har du möjlighet att dela rum med någon i gruppen av samma kön. Res själv - dela rum - vandra i grupp. Skön höstvandring genom ett av Englands mest älskliga landskap. Grönglimmande betesmarker som rullar mot havet och den dramatiska kalkstenskusten, sydväst om Brighton. Vi bor fint på klassiska herrgården Abingworth Hall med pool.

Södra Englands kustlandskap rullar och böljar sig ner mot Engelska kanalen i ett hänförande vidsträckt panorama av åsar och raviner – ”The South Downs”. Området har i årtusenden varit kultur- och odlingslandskap, skogen här avverkades för 3 000 år sedan, och det tufsiga gräs- och torvtäckta markerna har formats av århundraden av fårs betande. Grunden för landskapets formering är ett band av eroderade kritalager som sträcker sig från väster till öster. Själva ordet ”downs” kommer från fornengelskans ”dun” som betyder kulle, samma ord som i vårt ”dyner”.

Med sina mjuka kullar och långa vyer är The South Downs ett landskap som gjort för vandringar. Trots att det stora naturområdet – som är en del av Englands yngsta nationalpark – ligger centralt utbrett i södra England, är det relativt glest befolkat. Stora centra, som kust- och turistorterna Brighton och Eastbourne ligger dock i närheten. Förutom ett område rikt på naturens skönhet, är The South Downs också ett kulturellt rikt område. Många av Englands stora författare har slagit sig ner här. Rudyard Kipling bodde här, Jane Austen bodde en tid alldeles i utkanten av området, Alfred, lord Tennyson, för svenskar mest känd för ”Ring, klocka, ring”, hade semesterbostad här, Virginia Wolf hade lantställe i The South Downs. Och Arthur Conan Doyle lät Sherlock Holmes pensionera sig i The South Downs.

Vi bor bra på Abingworth Hall, ett traditionellt charmigt engelskt country house med stor trädgård och pool. Vi befinner oss nära den lilla byn Thakeham vid skyddade The South Downs. Här har det legat ett hus sedan 1200-talet men efter en förödande brand 1910 blev dagens herrgård uppförd. Huset omges av en vacker trädgård och gräsmattor för golfputtar och krocket. Här har man även en uppvärmd pool.  Abingworth får höga betyg för sin mat med lagad frukost på morgonen, lunchen är smörgåsmatsäck som vi plockar ihop själva från frukostbuffébordet eller får beställa och tar med oss på morgonen, på kvällen väntas gemensam middag.

Vår svensktalande ciceron är Anita Sallmén, van vandrare och reseledare. Anita vandrar med på den vandring som de flesta av våra resenärer väljer varje dag. De vandringar vi gör leds av erfarna vandringsguider. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dags aktiviteter.

Reseprogram

 • Dag 1 South Downs

  Vi flyger in till London Heathrow, där buss väntar. Bussen tar oss söderut ungefär två timmars resa till The South Downs och Abingworth Hall. Vi äter lunch under dagen. Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Dalgången Devil’s Dyke och Ditchling Beacon

  Under frukosten plockar vi ihop vårt lunchpaket och tar oss ut på exotiska stigar mot Engelska kanalen. Du väljer mellan tre olika vandringar av varierande längd. Dagens korta vandring är 10 km och har en stigning på 240 m. Vandringen följer South Downs Way över Ditchling Beacon upp till Clayton Windmills, tre väderkvarnar varav två står kvar i sin helhet medan den tredje bara har själva byggnaden kvar. De två som fortfarande är väderkvarnar kallas lokalt för Jack och Jill efter en engelsk barnkammarramsa. Jill är en stubbkvarn i trä från 1822, medan Jack är en tornkvarn i tegel från 1864. Jill mal fortfarande mjöl.

  Mellanvandringen är 15 km lång och stiger 300 m. Vi vandrar från dalgången Devil’s Dyke till Ditchling Beacon, till stor del längs South Downs Way. Devil’s Dyke är en 100 m djup naturlig, v-formad dalgång. Enligt legenden grävd av djävulen själv i ett försök att dränka södra Englands kyrkor. Under viktoriansk tid var dalen faktiskt en stor turistattraktion, med järnväg, observatorium och linbana. Höjden Ditchling Beacon är med sina 248 m ö h den tredje högsta punkten i sydöstra England och en framträdande plats i landskapet. 1588 tändes vårdkase här för att förvarna drottning Elisabeth om att den spanska armadan var på väg in i kanalen.

  Den längsta vandringen är drygt 18 km med en stigning på 440 m. Också denna vandring går mellan Devil’s Dyke och Ditchling Beacon, men den går också upp på Newtimber Hill och Wolstonbury Hill. Också denna vandring bjuder alltså på fantastiska vyer över Engelska kanalen. Retur med middag och trevlig samvaro på vårt country house.

 • Dag 3 På Hertigen av Richmonds stigar till West Dean Gardens

  Inbäddat i Sussex spektakulärt sköna landsbygd ligger hertigarna Richmonds residens Goodwood House som kombinerar glamouren hos ett elegant engelskt gods med värmen i ett familjehem, vars konstsamling räknas som en av landets finaste på ett lantgods. Idag vandrar vi på hertigen av Richmonds marker där familjen har bott sedan 1697 då den förste hertigen köpte en egendom som tros ha stått här sedan 1500-talet. Dagens ägor är vackert hållna och Goodwood bebos fortfarande av familjen. Den kortare vandringen är idag drygt 10 km och stiger 240 meter. Vandringen går genom Sussex landsbygd till byn Singleton, varifrån vi sedan går upp mot The Downs till höjden The Trundle. The Trundle är lämningarna av en järnåldersborg belägen på St Roche’s Hill. Här uppe har också funnits ett kapell, en väderkvarn och också en plats för att tända en vårdkase för att varna för franska attacker över kanalen. Härifrån har man också utsikt över kapplöpningsbanan Goodwood Race Course och katedralsstaden Chichester. Dagens vandring avslutas vid West Dean Gardens, en magnifik trädgård som du kan besöka på egen hand (entréavgift om ca 9,50 £ tillkommer). West Deans trädgårdar är världskända för sina viktorianska växthus och en köksträdgård dold bakom höga skyddande tegelmurar, spaljerade fruktträd och frukthus. Den edwardianska pergolagången är skapad av den berömde landskapsarkitekten Harold Peto, hela 100 meter lång och draperad av rosor, kaprifol, magnolia och klematis.  Magnifika tulpanträd och hästkastanjer pryder denna oas med fantastiska träd.

  Den mellanlånga vandringen är denna dag drygt 12 km, och har en stigning på 300 m. Vandringen får först upp genom den skogsmark som utgör Drovers Estate, en egendom som idag förvaltas av National Trust, men vars historia går tillbaka till medeltiden då en stor hjortpark dominerade omgivningarna. Här finns bl a en övergiven järnvägstunnel, nu övervintringsplats för fladdermöss. Vi kommer upp till Levin Down Nature Reserve, hemvist för flyttfåglar och en rik flora, samt byarna Charlton och Singleton. Vi går sedan upp på The Trundle för att därifrån följa West Sussex Literary Trail, en vandringsled som bl a går i de romantiska poeternas fotspår, till West Dean Gardens.

  Den långa vandringen är idag 20 km, och stiger 580 m. Vi vandrar upp på The Trundle för att sedan gå västerut över böljande kullar till Kingley Vale Nature Reserve, som bl a hyser en imponerande gammal idegransskog, där vissa exemplar är över 2 000 år gamla! Här finns också Devil’s Humps, djävulens pucklar, fyra gravhögar från bronsåldern, ca 500 f kr. Enligt lokal folktro är det vikingakungar som är begravda i gravhögarna. Ett slag mellan danska vikingar och lokalbefolkningen ska ha stått här år 894. Legenden säger också att medan vikingakungarna höglades, så blev vikingakrigarna kvar där de föll, i idegranskogen. Där ska vikingarna fortfarande spöka och väcka liv i idegranarna om nätterna. Vi återvänder längs Monarch’s Way, en vandringsled som följer den flyktrutt som den blivande Charles II följde när han var tvungen att lämna England efter förlusten mot Cromwells trupper i slaget vid Worcester 1651. Till sist kommer vi fram till West Dean Gardens. Återresa till Abingworth.


 • Dag 4 ”De sju systrarna” mot Engelska kanalen

  Idag väntar en underskön kustvandring bland glimmande vita kalkstensklippor. Vår kortvandring är idag på drygt 9 km och stiger 160 m. Vi börjar vid Fristons kyrka, St Mary’s Church, från normandisk tid, och vandrar söderut mot kusten. Nära Birling Gap, en liten by bestående av kustvaktarstugor från 1800-talet som på grund av erosionen är på väg att glida ut i havet, ser vi de berömda klipporna av krita, ” De sju systrarna”,  som de sju vitkalkade klipptopparna kallas. De sju systrarna har ibland fått spela rollen av Dovers vita klippor i filmsammanhang. Dels för att här inte finns så mycket moderna detaljer, dels för att klipporna faktiskt fortfarande är vita. Vi följer Seven Sisters Coastal Path till Cuckmere Haven, där den meandrande floden Cuckmere mynnar i Engelska kanalen.       

  Mellanvandringen är idag drygt 14 km och stiger 360 m. Den följer South Downs Way, vandringsleden från Winchester till Eastbourne som använts i 8.000 år, från ovan Eastborne till Beachy Head, den högsta kritklippsudden i England, 162 m ö h, och ett framträdande landmärke för sjöfarare i Engelska kanalen. Vandringen fortsätter sedan längs kustleden, förbi fyren Belle Tout över de sju systrarna till Cuckmere Haven.

  Den längsta vandringen är idag 16 km med en stigning på 460 m. Vi promenerar först från Eastbourne Pier mitt inne i staden till starten för South Downs Way. Vandringen går sedan först upp till Beachy Head och följer sedan samma rutt som mellanvandringen till Cuckmere Haven. En vandring som bjuder på hisnande vyer över hav, kust och klippor.

 • Dag 5 Abingworth - Sverige

  Förmiddagen är fri till egna äventyr och mitt på dagen väntar bussen för att åter ta oss till London Heathrow för flyget hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vandring i underskönt landskap med mjukt böljande kullar
 • Vårt charmiga boende
 • Karaktärsstarka och mysiga engelska byar

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/10
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg Från 850
Detaljerade priser

Hotellet erbjuder delat twinrum, enkelrum eller dubbelrum för enkelt bruk.

Nyhet! När du reser med oss så är det inget hinder att du reser ensam. På denna resa har du  möjlighet att dela rum med någon annan, och finns det ingen att dela rum med får du ett enkelrum utan extra kostnad. Vill du gärna ha enkelrum så ordnar vi det (mot tilläggskostnad).

I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Transporter och entréer enligt program,
 • Fyra nätter med del i dubbelrum på country house,
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Fyra picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till London och buss till South Downs
Dag 2. Dalgången Devil’s Dyke och Ditchling Beacon
Dag 3. På Hertigen av Richmonds stigar till West Dean Gardens
Dag 4. De sju systrarna” mot Engelska kanalen
Dag 5. Abingworth - Sverige

Resesätt SAS
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring av gradering 1-2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Vår svenska vandringsciceron väljer den vandring som flest antal av våra gäster väljer.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Deltagarantal

15 - 20 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-10-21 2019-10-25 10 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa