Översikt

Vandring, kultur och trädgård i Marocko

Välkommen in i en vindlande labyrint av gränder, Orientens mystik, mäktiga bergslandskap, storslagen kultur och prunkande konstnärsträdgårdar. Landet Maghreb – ”platsen där solen går ned” är den del av Nordafrika som ligger norr om Sahara. Här ligger den moriskt sirliga staden Marrakech som glimmar gammelrosa under Atlasbergens majestätiska vita toppar där dagsvandringar tar oss tusentals år tillbaka i tiden.

Tusenåriga Marrakech ligger på en platt slätt, men endast en dryg timmes färd bort ligger Nordafrikas högsta toppar där mer än tio når över 3.000 meters höjd - den högsta är Jebel Toubkal på 4.164 meters höjd. Här på slätten vid Tensiftfloden bland dadelpalmer och öknens röda sand har berber bott sedan neolitisk tid och vi gör vandringar bland berberbyar och terrassodlingar. De ständigt lockande vitklädda topparna på Atlasbergen glimmar i solen. Det hårda stäpp och ökenlandskapet bryts här och var av där små glittrande vattendrag i oaser omges av präktiga palmer. Mitt i detta, för oss så annorlunda och lockande, landskap ligger ett annat världsarv, den mustigt röda handelsstaden i lera, Aït-Ben-Haddou vid foten av Hög-Atlas, i den vackra Ouniladalen.


Mitt bland den storslagna kulturen och de mäktiga naturscenerierna ligger prunkande konstnärsträdgårdar och små och stora odlingslandskap. I den koboltblå Jardin Majorelle strosar vi bland bambu, palmer och kaktusar. Vi njuter av en exotisk fruktträdgård och saffransodling mitt ute bland olivlundarna.

Marockansk traditionell mat är god och vällagad med grytan tagine som en av paradrätterna. Kyckling eller lammtagine kan tillagas på många sätt, men har ofta grönsaker, tahinipasta, honung, sesam och kanel som smaksättning – tillagad under lång tid i en den karaktäristiska lergrytan med toppigt lock. Couscous smaksatt med aprikoser, russin och oliver ackompanjerar lamm. Mandelkakor smaksatta med rosenvatten, maräng med apelsinblomsvatten och andra läckerheter avrundar måltiden med det doftande sötade myntateet. Apelsiner och mandariner ger söt fruktjuice och öknens dadlar ger energi.

Vårt trevliga boende är dels mellanklasshotell och guesthouse i Atlasbergen, dels omgjorda traditionella herrehus med innergård, sk riader. I Marrakech har vi boende på tre, fyra olika sådana mellanklassriader med kort promenadavstånd dem emellan. Våra kunniga och mycket uppskattade ciceroner, svenska Maria Sebnat Martin, har arbetat i Marocko i ungefär 20 år och bott i Marrakech i drygt 10 år och Susanne Malmsten som bott i landet i över 40 år leder resan tillsammans med engelsktalande lokalguider.

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst - promenad till Gycklarnas Torg

  Flyg från Stockholm vid lunchtid. Vid ankomst till Marrakech möts vi av Maria och vår chaufför för vidare transport till de två eller tre olika riaderna som vi kommer att bo på. De är alla på gångavstånd från varandra och ligger i Marrakech historiska delar, den sk medinan. Riad är det arabiska ordet för trädgård men är ett traditionellt marockanskt hus eller litet palats med en inre palatsgård eller en helt privat trädgård där den inåtvända planeringen möjliggjorde en privat fristad för familjen med skydd mot kyla och hetta. Bakom vackert snidade dörrar breder lugnet ut sig och riadens rum är placerade runt en öppen innergård. Takterrasser är vanligt förekommande och väggarna dekorerades med kakel. I innergårdens trädgård skulle traditionellt fyra apelsin-, eller citronträd vara planterade runt en fontän.

 • I början av 1600-talet påbörjades byggnationen av en moské men efter utdragen tid utan att något hände tog istället Djemaa el-Fnaa (ruinernas moské) form – det som idag är Marrakech största torg. Djemaa el-Fnaa kallas Gycklarnas torg och ligger vid soukerna - närmast labyrintiskt vindlande handelsmarknader som följer olika skrån. I en orange solnedgång tar vi en promenad här för att insupa atmosfären i skuggan av minareten Koutoubia. Nu domineras Djemaa el-Fnaa av solnedgångens mystik där sagoberättare berättar fabler och berättelser på arabiska och berber, medan pojkar dansar Chleuh. Försäljare av traditionell medicin och magiker avlöses, under mörkrets inbrott, av mängder av små osande grillstånd som säljer mat till besökarna. Maria berättar lite om livet i Marrakech, om riader, ger tips om prutning med mera. Vid återkomst till våra riader samlas vi hemma hos Maria på Riad Saba där en marockansk buffé serveras.

 • Dag 2 Promenad genom Marrakech

  Idag går vi tillsammans med Maria en guidad tur genom Marrakech sirliga gator, gränder och färgsprakande butiksstråk. Torget Djema El-Fnaa är ett Unesco världsarv på grund av de muntliga berättartraditioner som hålls vid liv här varje eftermiddag och det ändrar skepnad flera gånger under dagen - dagtid domineras det av de stora apelsinjuicestånden, vattenförsäljare med traditionella vattenhållare i läder och koppar samt ungdomar som håller kedjade berberapor och ormtjusare, trots den skyddade status dessa har under marockanskt djurskydd. Försäljare av traditionell medicin och magiker avlöses så under mörkrets inbrott av mängder av små osande grillstånd som säljer mat till besökarna. Fram till millenieskiftet huserade även busstationen här.    
  Den vackra Koutoubiamoskén med en 77 meter hög minaret är ett byggnadsverk som inspirerat såväl klocktornet la Giralda i Sevilla som Hassantornet i Rabat. Den första moskén byggdes i slutet av 1100-talet av tillresta hantverkare från moriska Andalusien men karaktäriseras trots det av funktionalism snarare än den mycket mer sirliga Ummayyadstil som präglade Sydspanien. Runt den ligger en vacker park med tuktade citrusträd och blommande rosor och på den andra sidan breder Djemaa el-Fnaa ut sig. Varje morgon vid klockan fem kallar böneutroparen till bön från Koutoubias minaret. Hans utrop ekar snart från stadens övriga moskéer i en orientalisk dröm.

 • Gemensam lunch på riaden innan vi fortsätter till Yves Saint Laurent’s vackra och världsberömda trädgård Jardin Majorelle. Härfylls ögonen av färg och form. Trädgården designades av den franska konstnären Jacques Majorelle under 20- och 30-talen. Även om Majorelles gentlemannamässiga akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre glömda idag så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av stolt koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Majorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och koboltblå krukor huserar blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Men det är även hem för ett femtontal fågelarter som är endemiska för Nordafrika. Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han  periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död 2008 då hans aska spreds i trädgården. 

  Efter trädgårdsbesöket fortsätter vi till Palmeriet; palmoasen som anlades på 1000-talet för att odla dadlar till karavanernas resor. Här tittar vi bland annat på de gamla bevattningssystemen från tusentalet. Därifrån åker vi till en lokal plantskola där chefsträdgårdsmästaren tar emot oss och berättar om de plantor som finns i Marockanska trädgårdar. 

  För de som önskar går det ikväll att boka bord på Pepenero, en liten marockansk-italiensk restaurang nära Riad Saba. 

  Idag promenerar vi i cirka fyra timmar.

 • Dag 3 Genom tid och rum i Höga Atlas

  Endast när luften är kall och klar ser man det allra vackraste i Marrakech; dess hänförande bergsfond bestående av Atlasbergen. Marocko genomkorsas av flera olika bergskedjor och i norr finner vi Atlasbergens tre delar; Mellanatlas, Höga Atlas och Anti-Atlas vilka tillsammans sträcker sig över 1000 km genom landet. Här finns även nordafrikas högsta topp, Toubkal, på 4165 meter över havet. Efter frukost åker vi till den mest imponerande av Atlasbergen; Höga Atlas - faktiskt geologisk syster med Alperna. Båda bergskedjorna skapades för cirka 10 miljoner år sedan när de Europeiska och Afrikanska kontinentalplattorna krockade. Det var även efter denna krock som Medelhavet blev en insjö.

 • Det mesta spännande här, förutom den imponerade naturen med bergens mäktiga väggar, är kulturen. Här finner vi Marockos ursprungsbefolkning: Amazighr, Det fria folket. Vanligen kallade berber. Här i bergen har livet inte ändras mycket de senaste hundratals åren. Man bor i lerhus och tar sig mellan byarna på åsnestigar. Kvinnorna plockar grenar och ris att göra eld med och klädtvätten sker i floden. Vi vandrar cirka två timmar genom dalen och berberbyar och kommer sedan fram till ett mysigt hotell där vi ska spendera natten. Vi checkar in och äter gemensam lunch varefter det finns möjlighet att ge sig ut på mer vandring eller ta det lugnt vid poolen. 

  Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Till fots i Atlasbergen

  Idag möter vi vår engelsktalande bergsguide. Han är en outsinlig källa på kunskap om livet bland berber och lokala växter och tar idag med oss ut på en heldagsvandring. Det blir som att resa bakåt i tiden då vi vandrar på stigar mellan berberbyar och dess frodande terassodlingar. Hela tiden har vi bergens ockrafärgade sidor och många toppar som sträcker sig mer än 3000 meter över havet, som följeslagare. Det blir en njutningens dag till fots i Marockos mäktiga bergslandskap. Under dagen äter vi vår medhavda picknicklunch. På kvällen åker vi tillbaka till Marrakech och bor på Riad Saba Limouna.

 • Dag 5 Fri dag i Marrakech

  Marrakech är verkligen ett paradis för den som lockas av orientalisk design och konst. Det vimlar av fynd för den som önskar sig vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, skor och väskor i allsköns färger. Träsniderier och den undergörande arganoljan, vars buskar bara växer här norr om Sahara, säljs sida vid sida med kryddor och skira teglas med snirkliga mönster i silver. Frukt och grönsaksmarknaden är en sevärdhet i sig och det är lätt att känna sig som i Aladdins guldglänsande grotta. På stadens torn och takterrasser huserar vita storkar, en helig och aktad fågel som anses ge tur och lycka om den bygger sitt bo på hustaket. Berberna trodde att storkarna egentligen var människor som förvandlats och ser dem som symbolen för styrka, framgång och kärlek. I gamla dagar var det hårda straff för den som dödade en stork eller förstörde dess bo.

  Under dagen på egen hand kan du även möta den fascinerande konsten och arkitekturen som gör staden så älskad, som på Medersa Ben Youssef; den vackra koranskolan med anor från 1400 talet, Koubba Al Mouravid; Marrakech äldsta och enda byggnad från 1100 talet. På Musée de Marrakech kan du uppleva en ”äkta” palatsriad med det storslagna Menehbipalatset från slutet av 1800-talet, idag är det utställningslokal för modern och traditionell marockansk konst. Det finns även möjlighet att boka hammam, ta en kurs i marockansk matlagning eller spela golf. Eller kanske vill någon ta en ytterligare vandringsdag i Höga Atlas? 

 • Dag 6 Kasbahn vid karavanvägen

  Färden går över Höga Atlas och söderut mot Saharas gränstrakter. Genom dalgångar där berber brukar jorden på uråldrigt vis, passeras byar belägna i en andlöst vacker natur. Vi far över det högsta passet i Marocko, Tiz’n Tichka på 2260 meter över havet. Här slingrar sig vägen mellan snötäckta toppar och djupa dalar där getterna obekymrat betar. 

  Ksaren Aït Ben Haddou ligger på den klassiska karavanvägen mellan Marrakech och Timbuktu och har en självklar plats på Unescos världsarvslista. En ksar är ett sydmarockanskt muromgärdat slottsområde med flera bostadshus, vissa närmast slottsliknande med tinnar och dekorationer, moské och ett centralt torg. Allt är byggt av regionens bakade röda lera och även om de äldsta delarna idag endast är sedan 1600-talet så är tekniken långt mycket äldre. 

  Här i trakten spelas många filmer in och de som har sett filmen ”Gladiator” kommer känna igen sig från vissa scener ur filmen. Här äter vi gemensam lunch och går därefter en guidad promenad i den kända byn. Natten spenderas däremot i en mindre välbesökt och mycket fint bevarad kasbah som ligger endast några kilometer bort. Här välkomnas vi på ett litet charmigt hotell vid kanten av en oas. Gemensam middag. 

 • Dag 7 Dromedarpromenad i oasen

  Efter frukost väntar en tre timmars vandring längs oasen med två dromedarer som man kan turas om att rida på. Promenaden går längs floden, igenom en berberby och dess odlingar av mandel, luzern och vete. Målet för promenaden är urgamla grottor gjorda av människohand, som tillflyktsort under oroliga tider.

  Efter gemensam lunch styr vi kosan mot Marrakech (cirka 4 timmar) för vår sista natt i Marocko. Vi äter en gemensam avskedsmiddag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 3 timmar.

 • Dag 8 Saffransträdgård – Sverige

  Vi spenderar förmiddagen i ett litet paradis mitt bland olivlundarna. Här har en schweizisk dam anlagt en exotisk fruktträdgård och saffransodling. En upplevelse för alla sinnen! Efter en guidad tur bland växterna och en liten kurs i saffran (och örtfotbad för den som så önskar) så äter vi lunch ute i trädgården.

  Transfern går nu tillbaka till flygplatsen för hemfärd. Hemflygningen på eftermiddagen går direkt till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Boende på riad i Marrakech
 • Vandringarna i Atlasbergen
 • Lerstaden Aït Ben Haddou i öknen
 • Yves Saint Laurent’s världsberömda trädgård Jardin Majorelle.
 • Marias kunskaper och omsorg
 • Liten grupp om max 16 personer

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 9/3
Pris Från 17 490 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Marrakech t/r
 • Flygavgifter
 • Alla transporter nämnda i programmet
 • Entréer enligt program
 • Fyra nätter del in dubbelrum på mellanklassriad (en av tre-fyra olika)
 • En natt på guesthouse i Höga Atlas
 • En natt på ett mellanklasshotell i en kasbah
 • En natt på Atlas medina 
 • Sju frukostar
 • Fem luncher
 • Fem middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Lokal skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Promenad till Gyklarnas Torg 
Dag 2. Promenad genom Marrakech
Dag 3. Genom tid och rum i Höga Atlas
Dag 4. Till fots i Atlasbergen
Dag 5. Fri dag i Marrakech
Dag 6. Kasbahn vid Kanalvägen 
Dag 7. Dromedarpromenad i oasen
Dag 8. Saffransträdgård - Hemresa

Klimat

Marocko ligger med kuststräckor mot både Atlanten och Medelhavet. I de nordvästra delarna av landet råder tempererat medelhavsklimat med långa somrar och korta vintrar. Temperaturen i mars brukar vara mycket behaglig men under nätter och vistelser på högre höjd är det normalt något kallar.

Högsta medeltemperatur i mars är cirka 18 grader.
Lägsta medeltamperatur är cirka 7 grader.

Resans karaktär

Under denna resa, som är en blandning av en vandrings-, kultur- och trädgårdsresa, måste man ha normal till god grundkondition kunna gå/vandra utan hjälpmedel. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-09 2019-03-16 17 490 kr Väntelista Förfrågan