Översikt

Vandra i Portugal

Välkommen till Sydeuropas bäst bevarade hemlighet! Med saltstänk och sjöfåglar som följeslagare vandrar vi på gamla leder där sjömän och bönder trampat i hundratals år för att komma till havet.

Följ med på en utmanande vandring från norr till söder där vi upplever den magiska skönheten i en av Europas sista vildmarker. Mil efter mil av gyllene sandstränder nedanför brant stupande röda klippor, bildsköna gammaldags fiskebyar och levande lantliv. Genom landets sydvästra landskap Alentejo och den skyddade naturparken Vicentina sträcker sig den tolv mil långa kustremsan med 75 000 hektar skyddad mark från Porto Corvo till Europas sydvästligaste udde Cabo de São Vicente i Algarve. Här finns åtskilliga endemiska växter och stor artrikedom bland sjöfågel, storkar, hökar och falkar. Klimatet är milt året om med en medeltemperatur i mars/april på mellan 10-18 grader.


Tillsammans med vår kunniga svensktalande guide, Helena von Essen, med mångårig erfarenhet av vandrings- och cykelresor i Portugal vandrar vi på Fishermen's Trail längs havet med vinden som följeslagare i det vilda och spektakulära landskapet. Vi ser de dramatiska klipporna kasta sig ner i den brusande Atlanten och kolonier av flyttfåglar pausar här halvvägs på sin färd från Afrika till Nordeuropa. På sina ställen klyvs landskapet av floder som skapar djupa dalar med egna mikroklimat och unika livsmiljöer. Vandringarna som går på klippor, sand och stigar kräver god vandringsvana och är vissa dagar långa och utmanande.  

Boendet är på flera hotell längs leden och därför transporteras vårt huvudbagage mellan boendena. Du behöver därför endast en enkel dagsryggsäck med vatten och dina privata tillhörigheter för dagen.  Luncherna äter vi i form av picknickar som dukas upp av vår lokala guide eller som måltider på lokala restauranger längst vår led.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Lissabon – Vila Nova de Milfontes

  Vid ankomst i Lissabon möter vår ciceron Helena oss för en busstransport söderut till den lilla kuststaden Vila Nova de Milfontes. Staden uppskattas av portugiserna själva som gärna semestrar här sommartid på de vidsträckta stränderna och de stora besöksströmmarna har ännu inte hittat hit. Vi installerar oss på vårt hotell Duna Parque för en natt där vi äter en välsmakande lokal middag på hotellet och pratar om de kommande dagarna.

 • Dag 2 Vila Nova de Milfontes – Cabo Sardão

  Vi gör oss startklara för en lång dag till fots och lämnar Vila Nova de Milfontes. En bro tar oss över floden Mira där vi får strålande utsikt över flodmynningen, staden och dess sluttningar. Vägen fortsätter som en smal stig genom jordbruksmark och beteshagar ner mot flodstranden Furnas. Vi kommer in i ett naturreservat där den sällsynta och utrotningshotade endemiska växten Plantago Almogravensis växer. Här försöker man skydda och bevara den. En skog av akaciaträd väntar längs vår led innan den svänger av mot stranden Brejo Largo och vi får den mäktiga Atlanten som följeslagare. Vandringen fortsätter över klippigare stigar och har vi tur kan vi se tornsvalor häcka – denna störtdykande seglare som spenderar 90% av sitt liv i luften. Vi passerar den pittoreska fiskehamnen Lapa das Pombas innan vi kommer fram till vårt slutmål Cabo Sardão och den gamla fyren från 1915. Den meditativa vyn mot ett hav, till synes utan slut, är verkligen något att minnas. 

  En buss tar oss en bit söderut till vårt hotell Aparthotel Vicentina i Aljezur för de kommande två nätterna. I Aljezur går kullerstensgatorna jämsides de små vita kalkstenshusen och staden delas i mitten av Aljezurfloden. På ena sidan av floden ligger den gamla delen av staden som på 1700-talet drabbades hårt av malaria. Algarves biskop beordrade då invånarna att flytta till andra sidan av floden för att fly sjukdomen, och så kom den nya delen av staden till. Gemensam lunch/picknicklunch under dagen.
  Dagens vandring är 22 km med en höjdskillnad på +/- 400 meter.

 • Dag 3 Monte Clérigo – Arrifana

  Dagens vandringsäventyr inleds med en kort busstransport till stranden Monte Clérigo – en vacker finkornig sandstrand i nordvästra Algarve. Mytiska Ponta da Atalaia blir vårt första mål för dagen – en fantastisk udde där vi kan se lämningar från en forntida morisk fästning. Morerna som härstammande från Nordafrika levde och verkade på den iberiska halvön från början av 700-talet till 1300-talet. De lämnade betydande spår i språk och byggnadsstil, framförallt i Andalusien och på Algarvekusten. Vandringen fortsätter genom ett aromatiskt, väldoftande busklandskap med timjan, amarant, rosmarin, myrten och lavendel. Vi kan också stöta på vildsparris, kråkbär och de vackra rosa eller vita klipprosorna i macchian. Här finns även flera endemiska växter inom släktena solvändeväxter och grobladsväxter. 

  På sina ställen går stigen på klipporna ovan havet med en hänförande utsikt över den böljande Atlanten. Vid lågvatten kan man ha tur att se läckerheten långhals, ett kräftdjur som klamrar sig fast på klipporna i kolonier och som skördas med stor risk och äts av lokalbefolkningen. Gemensam lunch/picknicklunch under dagen. Vårt slutmål för dagen är den vackra byn Arrifana där en buss väntar för en kortare transport tillbaka till vårt hotell i Aljezur. Dagens vandring är 14 km med en höjdskillnad på + 480/-300 meter.

 • Dag 4 Bordeira – Pedralva

  Vi checkar ut och startar med en kort busstransport till Bordeira där dagens vandring börjar. Stigen leder oss söderut längs stranden med sina fint formade sanddyner som ändrar form efter säsong. Det här är surfarnas paradis och varje år samlas grupper av surfare och hippies för att uppleva havets krafter och koppla av i den lilla sömniga orten Carrapateira.
  Vi fortsätter vandringen söderut och nu börjar de mäktiga havsklipporna anta en ny form och färg. Klipporna härifrån och söderut består av kalksten som på grund av regn och vågor bildar de för Algarvekusten så vackra och karaktäristiska håligheterna, valven och grottorna. Gemensam lunch/picknicklunch under dagen.

  Vårt slutmål för dagen där vi också övernattar blir i lilla byn Pedralva. För några år sedan var byn nästan övergiven och husen stod tomma. Då bestämde sig några eldsjälar för att skapa gästhus för övernattning för vandrare och för annan småskalig naturturism. En varsam restauration gjordes och husen har behållit sin ursprungliga arkitektur. Dagens vandring är 20 km med en höjdskillnad på +/- 400 meter.

 • Dag 5 Pedralva – Vila do Bispo

  Dagen startar med vandring genom skog och genom öppna landskap. Här trivs vide, ask och tamarisk. I torrare partier växer korkek – detta vackra nyttoträd som i huvudsak bara finns här i Portugal och Spanien. Korkekens lundar har en mycket stor biologisk mångfald av fåglar, insekter och andra växter. När trädet är minst 25 år gammalt kan barken skördas för första gången för tillverkning av kork. Sedan sker skörden i intervaller om sju till tio år. I Portugal omges skörden av noggranna bestämmelser och inte förrän trädet är 30 år får man börja skörda. En korkek blir ungefär 200 år.

  Vi fortsätter mot kusten och passerar de dramatiska stränderna Barriga, Cordoama, och Castelejo. Här består landskapet av lågväxande gräslandskap och macchia där orkidéer och klipprosor trivs i de stundtals prövande vindarna. Vi ser ut över den mäktiga Atlanten med en oändlig horisont. Slutligen kommer vi fram till vårt mål för dagen – den genuina byn Vila do Bispo. Den sömniga lilla byn ligger utkastad mitt i landskapet och på den lokala marknaden säljs färsk fisk och grönsaker dagligen. Gemensam lunch/picknicklunch under dagen. Incheckning på vårt hotell för en natt - Hotel Mira Sagres. Dagens vandring är 21 km med en höjdskillnad på +/- 500 meter.

 • Dag 6 Vila do Bispo – Sagres

  Med många mil i benen gör vi nu oss redo för den sista vandringsdagen som kommer att gå till Europas sydvästligaste ände med hänförande utsikt. Vi vandrar genom låg vegetation innan vägen svänger ut närmare havet mot ett kargare landskap där vinden friskar i. Här ligger stranden Telheiro vars dramatiskt formade klippor har stort geologiskt intresse där stenlager av olika hårdhet och färger trimmats av tidens tand till randiga branter ovan en ljus sandstrand.

  Slutmålet Cabo de São Vicente är Europas sydvästligaste ände och var känt redan under antiken som “världens ände”. Med sina branta klippor och raukar har platsen varit en källa till myter och legender och genom historien har det i närheten av udden skett många sjöslag. År 1846 byggdes här ett fyrtorn som idag är den näst kraftigaste ljusanordningen bland Europas fyrar. Ett litet museum finns vid fyren som berättar om Sagres spännande maritima historia. Gemensam lunch/picknicklunch under dagen. En kort busstransfer tar oss till Sagres och Hotel Pontalaia där vi bor en natt. Dagens vandring är 14 km med en höjdskillnad på +200 km.

 • Dag 7 Sagres - Lissabon

  Efter frukost lämnar vi Sagres och Algarve för en tre timmar lång bussfärd mot vackra Lissabon. Vi får egen tid i ”de sju kullarnas stad” vars arkitektur spänner från medeltid till nutid. Upptäck kontrasterna med pittoreska kvarter i Alfama från den moriska tiden och Chiados kvarter med sina vackra hus och lyxmärkesbutiker. I området Belem syns Portugals kulturarv från Upptäcktstiden där den mest kända byggnaden är världsarvet Jerónimoklostret där Vasco da Gama ligger begraven. Lunch på egen hand och incheckning på mellanklasshotellet Hotel Mira Parque där vi summerar resan över en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 8 Lissabon - Stockholm

  Tidig utcheckning för busstransport till flygplatsen och hemresan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Stigar ovan orörda milslånga sandstränder
 • Spektakulära vyer över Atlanten
 • "Världens ände" Cabo de São Vicente

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Egen transport
Avresor 25/3
Pris Från 19 490 kr
Specialpris DN.Erbjudande rabatt är 1000 kr  - Uppge ditt DN kundnummer vid bokning.
Enkelrumstillägg 3 090 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm-Lissabon t/r inkl flygavgifter
 • Transporter och visningar enligt program
 • Sju nätter på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Fem luncher/picknickluncher
 • Två middagar (exkl. dryck)
 • Frukt, energy bars och vatten under vandringarna
 • Bagagetransport mellan hotellen
 • Svensktalande färdledare/vandringsguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Lissabon, transfer till Vila Nova de Milfontes
Dag 2. Vandring Vila Nova de Milfontes - Cabo Sardão
Dag 3. Monte Clérigo - Arrifana
Dag 4. Bordeira - Pedralva
Dag 5. Pedralva - Vila do Bispo
Dag 6. Vila do Bispo - Sagres
Dag 7. Sagres - Lissabon
Dag 8. Lissabon - Stockholm

Boende
Vila Nova de Milfontes: Duna Parque dag 1-2
Aljezur: Aparthotel Vicentina dag 2-4
Pedralva: Aldeia de Pedralva dag 4-5
Vila do Bispo: Mira Sagres dag 5-6
Sagres: Hotel Pontalaia dag 6-7
Lissabon: Hotel Mira Parque dag 7-8

Klimat

Klimatet kan vara växlande med sol, vindar och regn. Medeltempaturen för mars och april ligger på mellan 10-18 grader.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 3.  Bra knän och vana vid att vandra långt såväl uppför som nedför med viss branthet är en förutsättning. Vi går på grusvägar, stigar och stränder. På resan är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat.

Distans och höjdmeter:
Dag 2: 22 km och +/- 400 höjdmeter
Dag 3: 14 km och +480/-300 höjdmteter
Dag 4. 20 km och +/-400 höjdmeter
Dag 5: 21 km och +/-500 höjdmeter
Dag 6: 14 km och +/-200 höjdmeter

 Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Inspiration

Rota Vicentina, Portugal

Boka din resa

2019-03-25 2019-04-01 19 490 kr 4 Boka resa