Översikt

Vandring på Azorerna

Azorernas gröna vulkanöar São Miguel, Pico och Faial, bjuder på en frodig natur, höga berg och skummande vattenfall. Under denna resa besöker vi tre öar i denna sköna atlantarkipelag. Förundras över ett bubblande varmt inre, grönskande omgivningar med endemiska växtarter och kanariesiskans sång i sköna april.

Azorerna har ett vackert och dramatiskt landskap med berg och vulkaner. Naturen är oförstörd och oexploaterad. Ögruppens moderna historia sträcker sig tillbaka till 1400-talet då den portugisiske sjöfararen Diogo de Silves som seglade för Henrik Sjöfararen, upptäckte ögruppen 1427. I dag har Azorerna ca 240 000 invånare, varav hälften bor på den största ön, São Miguel, ”den gröna ön”.


Denna arkipelag består av nio öar, var och en med sin särskilda historia och växtlighet. Många som reser hit stannar på huvudön Sao Miguel, men denna resa bjuder på tre vackra öar och det är inte utan anledning som ögruppen kallas för naturälskarnas paradis. Här bjuds lummig grönska, heta källor och höga vattenfall, som forsar ned från klipporna. Klimatet är milt över året och lägger grunden för såväl teplantage, exotiska växter som hortensia och julstjärnor och stora som små träd. Jordens inre är varmt och bubbligt och havet skapar sina egna naturliga bubbelpooler och källor som lokalbefolkningen använder för att laga mat under sina helgutflykter.

Under vår vistelse vandrar vi på den lummiga trädgårdsön São Miguel där vi får uppleva tvillingsjöarnas storslagenhet och den berömda trädgården Terra Nostras fantastiska anläggningar. På Pico reser sig Azorernas tillika Portugals högsta berg med samma namn, Pico med sina 2351 meter över havet. Det är Azorernas största ö och omgivningarna lär vara överväldigande, kantade av gammal stelnad lava, vulkansjöar, grottor och tunnlar från tidigare utbrott. På Faial, den blå ön som egentligen är toppen av en gammal slocknad vulkan, vandrar vi två dagar i grönskande paradis vid den stora vulkankratern. 

På stigarna leds vi av Helena von Essen och våra engelsktalande lokala vandringsledare.

Helena är bosatt i Portugal sedan 1987 och har sedan dess arbetat inom många olika områden av turism i landet. Den första tiden i landet tillbringade hon på Madeira, där det stora botaniska intresset föddes. Helena har studerat bl.a portugisisk historia, konsthistoria och kulturhistoria på universitet i Lissabon. Älskar att vandra och cykla i den fantastiska naturen i landet och leder ofta vandrings- eller cykelresor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Lissabon - Ponta Delgada - Stadsrundtur

  Avfärd från Stockholm via Lissabon till Ponta Delgada på huvudön São Miguel där vår vandringsledare möter oss för busstransport till hotell do Colégio. Hotellet har ett bra läge i de historiska delarna av Ponta Delgada. Vi går en stadsrundtur och bekantar oss med huvudstaden. På kvällen serveras en välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Vattenfallet Cabrito - Transport till ön Faial

  Vi vandrar idag en cirkulär vandring i det gröna området där vattenfallet Cabrito är beläget. Floden som rinner i området har många varma källor med järnhaltigt thermalvatten som präglar naturen tillsammans med en stor mängd imponerande ormbunksträd som vore du tidsförflyttad till juraperioden. Den vackra lilla byn Ribeira Grande, med fin 1700- och 1800tals-arkitektur och vyer över havet. Dess historiska bykärna har smala slingrande gator och trevliga stadsplanteringar delas av en liten flod med flera fina broar. Vi äter picknick under dagen.

  Efter vår vandring åker vi direkt till flygplatsen för vårt flyg till Faial, kallad den blå ön. Transport till huvudorten Horta där vi tar in på hotell med samma namn. Middag på egen hand.

  Vi vandrar ca 7,5 km, ca två och en halv timme, +/- 200 höjdmeter

 • Dag 3 Faial - Trilho Caldeira

  Ön Faial har liksom de övriga öarna i arkipelagen skapats av sprutande eld och lava. Hela ön är egentligen toppen av en vulkan, som har högsta höjden 1043 meter. Det senaste utbrottet skedde ute till havs 1957-58 och gjorde att öns yta ökade med cirka 2,5 kvadratkilometer. Faial kallas för "den blå ön" på grund av de tusen nyanser blått som nationalblomman hortensia klär in ön i under sommarmånaderna.

  Vår dag börjar med en liten stadsrundtur följt av vandring i naturreservatet Caldeira som till största delen utgörs av en 400 meter djup och två kilometer bred fördjupning, en så kallad caldera, som skapas då en vulkan kollapsar. Omkring oss finns många endemiska växtarter och vi befinner oss mitt i ett grönskande paradis. Vi når öns högsta punkt Cabeço Gordo med fantastisk utsikt över öns norra delar och de närbelägna grannöarna Pico och São Jorge. Därefter är det dags att återvända ned till Horta och vårt hotell. Middag på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 7 km, 3 timmar, +/- 200 höjdmeter. 

 • Dag 4 Ön Pico med Lagoa do Capitão

  Vi tar båten till Pico för vandra nära berget Picos fot. Vår vandring börjar idag vid Casa da Montanha och vi går mot den största sjön på ön; Lagoa do Capitão. Vyerna är betagande och lokalborna kommer ofta hit för att njuta av naturen, ha picknick och vandra. Längs stigarna växer stora cypresser och under dagen får vi se växter som endast finns på Azorerna. Vi går genom betesmarker och områden med Australisk buxbom. Bland träden och ovan oss hör vi kanske sångerna från bland annat kanariesiska, kungsfågel, svarthätta och forsärla. På eftermiddagen tar vi färjan tillbaka till Faial. Middag på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, 3,5 timme och cirka +/- 800 höjdmeter.

 • Dag 5 Bergskonernas landskap - Sao Miguel

  Vi börjar vandringen på västra Faial vid en av vulkankonerna på Capelohalvön. Under vår vandring har vi fascinerande vyer över flertalet vulkanbergstoppar innan stigen leder nedåt och vi kommer ner vid en 55 meter djup lavagrotta. Omgivningarna är bevuxna med azorisk lager, inhemsk järnek, azoriskt blåbär och azorisk ljung. När du kommer upp mot Cabeco do Canto skådar du ut över Capelinhosvulkanen. På kvällen flyger vi tillbaka till São Miguel där vi ska spendera de sista dagarna under vår resa. Vi checkar in på hotell do Colegio igen och middag på egen hand.

  Dagens vandring är 5 km, 1,5 timme och cirka +/- 220 höjdmeter.

 • Dag 6 Mata do Canario - Tvillingsjöarna - Ananasplantage

  Idag ska vi vandra på São Miguels västra ände med början vid Mata do Canário. Längs vissa stigar växer barrträdet Kryptomeria, som förekommer främst i Japan och Kina där de kan bli 50 meter höga. Vi kommer fram till en utkikspunkt där vi kan blicka över de berömda och vackra Tvillingsjöarna. Sete Cidades. "De sju städerna" är egentligen en by och en vulkankrater på västra São Miguel. Den enorma kratern, en kaldera, bildades 1445 och består av två tvillingsjöar – blåskiftande Lagoa Azul samt grönfärgade Lagoa Verde, enligt sägnen skapade av en olycklig kärlekshistoria. De taggiga sjökanterna som sträcker sig 487 meter upp är kraterkanterna och från utkikspunkten ovan ser man att den ena är grön och den andra är blå, men nära sjöarna är det svårare. Kalderan är tolv km i omkrets och sju km bred. Utsikten över sjöarna och byn är en av de mest fotograferade på Azorerna. Vi fortsätter vår vandring i cirka åtta kilometer innan vi kommer fram till skylten som säger att Tvillingsjöarna är cirka 1,2 kilometer bort. Framme vid sjöarna andas vi ut efter dagens vandring i den vackra azoriska naturen.

  På vägen tillbaka till Ponta Delgada besöker vi en ananasplantage där vi kan se de olika stadierna för odling av ananas i växthus. Middag på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 12 km, 4 timmar, +/- 400 höjdmeter.

 • Dag 7 Furnas - Terra Nostra - Teplantage - Cha Gorreana

  Lagoa das Furnas är en av öns största sjöar som fyller en 800.000 år gammal vulkankrater, sovandes sedan 1630. Vår vandring går fram till sjön genom böljande gröna kullar med utsikt över de omkringliggande bergen. Vid stranden av Lagoa das Furnas finns grävda brunnar där det puttrar och ryker från jordens heta inre. Här kan man ofta se lokalbefolkning som kommit för en helgpicknick och väljer ett lämpligt hål, hett nog för att tillaga kött eller lite mindre hett för att tillaga fisk. Maten halas ned i brunnarna och efter några timmar, som spenderas för lek och bad, är maten klar att serveras, tillagad helt med hjälp från underjorden.

  Vi vandrar runt sjön längs dess gröna bergssidor och kommer fram till kapellet Nossa Senhora das Vitórias i fransk nygotisk stil som restes på 1800 talet av en av öns mest prominenta kulturpersonligheter, José do Canto. Do Canto var intellektuell, boksamlare samt hängiven botaniker och erkänd trädgårdsskapare. Han grundlade den botaniska trädgården i Ponta Delgada och sponsrade många projekt i sitt välgörenhetsarbete. Kapellet anses som en av Portugals mest betydelsefulla kulturarv och som han byggde som ett mausoleum till sin fru och sedermera sig själv.

  Vi vandrar vidare och kommer fram till staden Furnas som grundlades 1791 och räknas till en av Azorernas mest förtjusande små städer. Namnet stammar från platsens många vulkaniska bubblande källor, gejsrar och fumaroler. Här äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang.

  På eftermiddagen besöker vi den spektakulära och världskända trädgården Parque Terra Nostra som utnämnts av Condé Nast Traveler till en av de vackraste i världen. Idag ägs Terra Nostra av familjen Bensaúde som lagt till ett hotell i art deco-stil, samlingar av inhemska arter, Europas största samling av cykader och en rik samling av kamelior – en av de mest omfattande i världen. Hundra år gamla exotiska träd, gingko biloba, cykader, bromelior och ormbunkar samlas på över tolv hektar.

  Under engelska drottning Victorias tidevarv exporterade Azorerna sju miljoner ton apelsiner men träden förstördes av sjukdom och i början av 1900-talet hade man istället ställt om till att odla te, tobak och sötpotatis samt tropiska frukter. Teplantagerna som smyckar ön i glänsande smaragdgröna terrasseringar är de enda i Europa. Den äldsta av Azorernas tefabriker, Cha Gorreana, grundades redan 1883. Den dyrbaraste av sorterna man framställer är Orange Pekoe som enbart görs på knopp och översta bladet på topparna. Teplockningen utförs under de torrare månaderna april – september, för att försäkra sig om högsta kvalitet. Vi besöker fabriken och ser hur produktionen går till. Middag på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, 3 – 4 timmar, +/- 200 – 300 höjdmeter.

 • Dag 8 Genom dalgången från Faial da Terra till Sanguinho

  Längst sydväst på São Miguel ligger lilla fina Faial da Terra. Byn kallas öns julkrubba och ligger mellan två berg och en blå ocean. Här håller de drygt trehundra invånarna boskap och brukar jorden sedan 1500-talet. Härifrån tar vi en cirkulär vandringsrutt genom fruktodlingar och tät vegetation bestående av australiensiska träd. Vi följer bäcken samt ser vattenfallet Salto do Prego. När vi kommer fram till den gamla välkända byn Aldeia do Sanguinho så njuter vi av deras historiska restaurerade hus, små lantgårdar och upptäcker den endemiska arten av brakved som endast finns här. Åter till hotellet och gemensam avskedsmiddag på lokal restaurang.

  Dagens vandring är cirka 4,5 km lång, 2 timmar, +/- 200 höjdmeter.

 • Dag 9 Hemresa

  Idag är det dags att lämna denna sköna ögrupp efter en vistelse med härligt frisk luft. Fri förmiddag innan vårt flyg avgår på eftermiddagen tillbaka till Stockholm via flygplansbyte i Lissabon.

Resans höjdpunkter

 • Vandringar i sagolika naturscenerier på tre av Azorernas öar
 • Vår ciceron Helena von Essen
 • Trädgården Terra Nostra, utnämnd av Condé Nast Traveler till en av de vackraste i världen.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/3
Pris Från 19 490 kr
Enkelrumstillägg 3 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Ponta Delgada via Lissabon t/r, inklusive flygavgifter
 • Flyg São Miguel - Pico t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Åtta nätter på fyrstjärniga hotell med del i dubbelrum
 • Åtta frukostar
 • Sex picknickluncher
 • En Cozido-lunch
 • Två middagar
 • Sex heldagsvandringar och en halvdagsvandring
 • Båttur Faial-Pico t/r
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Lokalskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Lissabon - Ponta Delgada på São Miguel, stadsrundtur i Ponta Delgada
Dag 2. Vattenfallet Cabrito - flyg till ön Faial och incheckning i Horta
Dag 3. Faial - Trilho Caldeira
Dag 4. Båt till ön Pico med Lagoa do Capitão över dagen
Dag 5. Bergskonernas vandring på Faial - flyg åter till Sao Miguel
Dag 6. Mata do Canário - Tvillingsjöarna – Ananasplantage
Dag 7. Furnas – Terra Nosta – Teplantage - Cha Gorreana
Dag 8. Faial da Terra - Sanguinho
Dag 9. Hemresa

Boende

Hotel Colegio **** i Ponta Delgada, São Miguel
Hotel Horta ****i Horta, Faial

Resesätt TAP
Klimat

Tempererat subtropiskt klimat året runt. Medeltemperaturen i april är mellan 12-17 grader. Snabba väderskiftningar. Vanligt med regnskurar som följs av solperioder. Lämpligt med kläder för skiftande väderlek. Havets medeltemperatur är 16°-23° året om.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2

Dag 2. Ca 7,5 km, 2,5 timme, +/- 200 höjdmeter
Dag 3. Ca 7 km, 3 timmar, +/- 200 höjdmeter
Dag 4. Ca 9,5, 3,5 timmar, +/- 800 höjdmeter
Dag 5. Ca 5 km, 1,5 timme, +/- 220 höjdmeter
Dag 6. Ca 12 km, 4 timmar, +/- 400 höjdmeter
Dag 7. Ca 9,5 km, 3-4 timmar, +/- 200-300 höjdmeter 
Dag 8. Ca 4,5 km, 2 timmar, +/- 200 höjdmeter 

Sträckorna är angiva i avstånd och tid exklusive pauser samt kulturella besök. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Boka din resa

2020-03-30 2020-04-07 19 490 kr TAP Stockholm 5+ Boka resa