Översikt

Vandring på Ponza - italiensk drömarkipelag

I ett måleriskt blått Tyrrenskt hav ligger sex öar med turkosgröna vikar, grönskande blomsterplatåer och charmerande hus i vitt och pastell. Solens öar Ponza och Zannone under vandring i jetsetseglarnas Pontinska öar.

Nymåneformade Ponza, huvudön av de Pontinska öarna i havet mellan Rom och Neapel, är en udda och fascinerande blandning av ett lantligt liv från förr och exklusiva yacht-, och segelbåtsägares sommarfavorit. Ön glöder i ljust sandfärgat vitt och prunkande grönt. På ena sidan ön Ponza skjuter grannön - den taggiga drakryggen Palmarola upp och på den andra smaragdgröna skogsön Zannone.

Kontrasternas öar glöder av vulkaniska färger och naturliga arkader, nålar av sten och lockande grottor skimrar i ett turkosgrönt hav som omger öarna. Under tre vandringsdagar väntar bergsstigar på Ponza, båttur för vandring på skogarnas Zannone.
Här är medelhavsmacchian frodigare än normalt och du drar in stora andetag av örters väldoft bland terrasserade vinlundar med öarnas historiska druvsorter, citron och fikonträd.

 

Livet på de Pontinska öarna är uppbyggt runt havet där små fiskebåtar går ut varje morgon för att fånga färsk fisk och skaldjur. Flera av öarna har ingen bebyggelse alls och sköts som naturreservat men huvudön Ponza har en befolkning på drygt 3.500 permanentboende, flera restauranger och små affärer, många av finare snitt.

Efter etruskerna och feniciernas besök på öarna, koloniserade grekerna dem under 800-talet f Kr och de gav även öarna sitt namn Pontia. Romarna från Tiberius tid semestrade här och skapade fiskdammar i havsgrottor och spektakulära tunnelsystem som löpte genom bergen. Här finns rester av byggnader som romarna byggde 300 år e Kr och den kända Pontius Pilatus grotta. Eftersom öarna härjades av sjöslag och piraträder finner du idag främst bebyggelse från sent 1800-tal. Det var vid den tiden då öarna åter började hämta sig efter att ha avfolkats nästan helt under 1500-och 1600-talen.

Öarna ödelades av korstågsriddaren Dragut , saracenen Khair ad-Din, mer känd som Barbarossa, samt ottomanernas härjningar. Ponzas hamn ritades av Vanvitelli under den bourbonska epoken och lockar med sina arkader och butiker, små butiker med konsthantverk och barer.
Vi bor ca 2 km utanför Porto Ponza där vårt hotell möter med liten bagagebil medan gruppen reser med den lilla lokalbussen ett par stationer från hamnen och promenerar uppför trapporna till Hotel le Querce med fin vy över dalen. Vår svenska vandringsciceron öbon Anna Rudh Meo leder resan tillsammans med vår hotellvärd, omtänksamme och kunnige, engelsktalande Scotti Domenico.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Ponza

  Vi flyger via Köpenhamn från Stockholm till Rom där Anna Rudh Meo möter upp på flygplatsen utanför ankomsthallen. Resan går sedan sydväst ned från Rom ca 2,5 timme till Formia vid kusten. Här väntar färja till de Pontinska öarnas huvudö, Ponza. I Formia kliver vi ombord på färjan. Färden över tar drygt 2 timmar. Öarna ligger relativt långt ut och åksjukepiller rekommenderas den som känner av havet.

  Vid ankomst till öns hamn väntar bagagetransport för vårt huvudbagage och vi själva tar den lilla lokalbussen som passar färjans ankomst.

 • Färden är ca 2 km till hållplatsen närmast vårt hotell, det trevliga mellanklasshotellet Le Querce, namngivet efter den stora ek som möter oss i den prunkande hotellträdgården. På bottenvåningen ligger restaurangen där vi äter våra välsmakande middagar tillagade av familjen.

 • Dag 2 Norra Ponzas vyer

  Ön har endast en väg som går från hamnen upp till öns nordspets och en liten lokalbuss går ofta – under dagarna här använder vi den för att ta oss till eller från våra vandringar. Färden går mot norra Ponza där vi gör en lätt väldoftande vandring om ca två timmar i lugn takt mot Punto Incenzo. Vi vandrar med vyer över grannön Palmarola, genom hög macchia. Örtdoften är stark och vi njuter av vyer av de turkosa vattnen och vita klipporna på ön Gavi samt underbara panoraman över Porto Ponza.

 • Efter detta strövtåg går vi tillbaka till busshållplatsen varifrån vi tar lokalbussen tillbaka söderöver. Från Montecore vandrar vi så sakteliga ned mot Fortino di Frontone. Sammanlagt tar denna del av vandringen ca två timmar. Vi tar oss upp på Montecore-åsen och vandrar sedan nedåt i höjd mot Fortino di Frontone. Uppe på åsen strövar vi genom ett landskap som kännetecknas av macchia med ärttörne, mimosaträd och eukalyptus. Många fågelarter kan påträffas längs vägen och under vägen kan det finnas möjlighet till att köpa lunch i Gerardos pergola med härlig utsikt över Frontonestranden.

 • Efter lunchen fortsätter vi längs grusvägen fram till Fortino eller så tar vi trapporna ned till den gamla romerska fiskehamnen och stranden, beroende på väder och ork. Vi vandrar tillbaka till hotellet längs Sorghum-stigen och har härlig utsikt över Frontonebukten. Förr växte här mycket sorghum som i gamla tider användes för att bygga halmkvastar och stolar. På kvällen väntar gemensam middag på
  hotellet

 • Dag 3 Orörda Zannone

  Då havet är alldeles lugnt tar vi båt från Ponza till Zannone. Vi hamnar på Varus-stranden och på några trappsteg upp på ön lämnar vi världen bakom oss. Nu påbörjas den promenad som tar oss genom den orörda ön där, med undantag för vissa ombud för de statliga skogsväktarna, det inte bor någon. Genom den lilla skogen av olika sorters ek, hög medelhavsmacchia samt ginst och rosmarin, åtföljs vi endast av fågelkvitter och om vi genomför vandringen i tystnad så kanske vi får möjlighet att se öns återinförda mufflon-får. Brun kärrhök, gråtrut och pilgrimsfalk är vanliga flyttfåglar här.

 • Vandringen för oss över till vyer över Ponza och Palmarola på vår ena sida och Laziokusten på den andra. Vi fortsätter nedåt mot Faro i ett kargare, men inte mindre fascinerande, landskap med agave och fikonkaktus. Zannone är den enda av de pontinska öarna som inte har vulkaniskt ursprung, utan består av ca 300 miljoner år gamla metamorfa bergarter.

 • På ön finns ruinerna från ett cistercienserkloster, övergivet sedan 1300-talet pga de ständiga piratattackerna. Legenden säger att det inte finns några ormar på ön eftersom dessa lämnade densamma tillsammans med munkarna, följandes ljudet av en flöjt...  Långt
  senare lät markisen Camillo Casati Stampa di Soncino bygga en villa på resterna av klostret och här levde han ett depraverat liv, men också denna villa är nu övergiven. Under dagen finns möjlighet att bada eller se den gamla romerska fiskodlingsbassängen vilken nås med interna trappor. Pastalunch med dryck serveras under dagen.

 • Retur med båt till Ponza och lokalbuss tillbaka till hotellet. Om vädret medger kan man göra en tur runt öns kuster för att besöka Cala Grottelle, Munkklippan, Punta di Levante, Punta del Lauro, Calcara-stranden som domineras av dolomit och branta kalkstensklippor samt grottan Grotta del Mariuolo med sina faraglioni-klippor. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Södra Ponzas klippor och vinterrasser

  Fantastiska Ponza är skulpterad av hav och vind med dramatiskt klippiga kuster, mystiska grottor, raukar och färggranna vulkaniska klippor. Dagens vandring är mer krävande än de tidigare med 280 meters höjdskillnad, såväl upp som ned, ca 5 timmars tidsåtgång. Idag väntar Punta del Fieno och Monte Guardia med vingården Migliaccio. Från hotellet leder en mulåsnestig upp till ca 110 meters höjd och här vandrar vi medelhavsmacchian mot Monte Guardia som är Ponzas högsta punkt. Längs vägen utforskar vi områdets flora och fauna. Stor del av vägen är synligt inskuren i det från början vulkaniska berget vilket karaktäriserar toppen av Monte Guardia. På toppen, 280 meter ovan hav, finns resterna av semaforen från 1800-talet och härifrån har du en härlig utsikt över ön och särskilt vacker är vyn över fyren Guardia som vetter mot väster.

 • Vi fortsätter nedåt mot Punta del Fieno. Längs vandringen mellan stenmurar och vinlundar ligger små grottor från de första människorna som koloniserade och odlade upp ön. Från platån har du vidunderlig utsikt över Ponzas västra del och ut mot systerön Palmarola. Dagen bjuder även på ett möte med Ponzas egna viner, Fieno Rosso, då vi besöker Cantine Migliaccio för en provsmakning av två av deras viner. Vingården ligger på en liten kulle mellan stranden Chiaia di Luna och fyren i ett område som förblivit nästan orört eftersom det saknas ordentliga bilvägar, ja faktum är att man endast kommer hit längs en smal mulåsnestig.

 • Familjen Migliaccio har odlat vin sedan 1731, på två hektar som de fick av Carlo di Borbone. Här odlar man biancolella, palummo, forastera och aglianico, druvor som annars är typiska för ön Ischia längre söderut och från vilken familjen ursprungligen kom. Då vi återkommer till hotellet väntar en gemensam middag.

   

 • Dag 5 Ponza - Formia - Sperlonga

  Vår färja avgår på morgonen så vi ser till att väskorna lastas på den separata bagagetransporten ned till hamnen. Sedan tar vi oss till hamnen genom lokalbuss eller promenad ca 20 minuter till hamnen längs huvudvägen och genom de två tunnlarna. Du kliver ombord på färjan för transporten över till fastlandshamnen Formia och buss därifrån till bildsköna Sperlonga där sista natten spenderas. Chauffören står parkerad på hamnens parkering och vi färdas till mellanklasshotell Aurora i Sperlonga, vackert belägen på sandstranden precis under historiska gamla staden Sperlonga med vindlande gränder och vitkalkade hus på höjden. Sperlongas historia spänner från romartiden och staden på höjden anses som en av Italiens vackraste småstäder. Här checkar vi in för en natt samt äter en gemensam middag på hotellets restaurang.

 • Dag 6 Sperlonga - Rom - Stockholm

  Under morgonen går transporten med chaufför och buss till Fiumicino flygplats där vi för denna gång tar farväl av en fantastisk men lite besökt del av Italien för att checka in på flygningen mot Stockholm via Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • De pontinska öarnas färgstarka natur
 • Gästvänligheten hos hotellfamiljen
 • Måleriska Porto Ponza och Sperlonga

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 3/10
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom t/r
 • Flygavgifter
 • Buss-, lokalbuss- och färjetransporter enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på trestjärniga hotell
 • Fem frukostar
 • Fem middagar
 • En lunch
 • En vinprovning
 • Svensk vandringsciceron
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.s

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Sverige - Rom - färja Ponza. Middag.
Dag 2. Vandring norra Ponza. Middag.
Dag 3. Vandring på ön Zannone. Middag.
Dag 4. Vandring på södra Ponza. Vinprovning. Middag.
Dag 5. Färja till Formia. Sperlonga. Middag.
Dag 6. Sperlonga - Rom - Sverige.

Resans karaktär

Vi karaktäriserar resan som en vandring med svårighetsgrad 1 - 2.

God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Från Punta della Guardia i söder till Punta dell'Incenso i norr är ön Ponza drygt 7 kilometer fågelvägen. På det bredaste stället sträcker sig ön 2 km från öster till väster.

Vandringarna går mestadels på stigar med trampad jord och grus men även på asfalterade mindre stadsvägar, genom stiglös macchia och på stenlagda trappsteg. Vandringarna under dag 3 och 4 innebär höjdskillnader upp och ned, vilket kan vara påfrestande på knän och leder. Därför använder du med fördel vandringsstavar för att avlasta knän och leder.

Väder och vind är grundförutsättning för att kunna genomföra vandringen på Zannone, vilket även kan påverka dagsprogrammets ordning. I de fall väder eller vind omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem med andra liknande alternativ.

OBS! Det är endast inkluderat avgift för en väska med ombord på färjorna till/från Ponza.

Deltagarantal

Max 20 personer

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-10-03 2018-10-08 14 990 kr 5+ Boka