Översikt

Vandring på Sardinien

På vår nya Sardinienvandring utforskar vi de södra och mellersta delarna av ön. Sardinien är en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, tusenårig historia och spännande traditioner, karga berg och gyllene kuster. Vi vandrar i ett landskap fullt av upplevelser, på Monica och Giovannis älskade ö!

Höst på Sardernas ö – medelhavets kanske bäst bevarade hemlighet. Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det blågröna havet lockar från slutet av maj till oktober. Men våra ciceroner Monica Johansson och Giovanni Masala som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är betydligt mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”.

Nyhet för denna resa är att vi har komponerat ett helt nytt program, där vi tillsammans upptäcker flera av Sardiniens unika skatter. Nu lägger vi till vandringar och sevärdheter i det inre av ön tillsammans med sköna havsvandringar som gjort resan tidigare så uppskattad.

Allt detta och lite till vågar vi utlova, sköna vyer över östra kustens bergiga landskap och smaragdgröna hav, inlandets tusenåriga traditioner och särpräglade herdekultur, fiskesamhället Cabras, och lämningarna efter den punisk-romerska staden ”Tharros” och en guidad promenad i vår fina huvudort Cagliari, med dess medeltida kärna. En havsvandring nra ett av sardernas mest älskade strandområden Chia. Kanske en glimt av flamingo som trivs fint i våtmarkerna som omger staden. Sist men inte minst ett stopp i det ”barbariska” Mamoiada, där vi besöker det lilla museet som berättar legenden om ”Mamuthones” – en av Sardiniens mest älskade karnevalsfigurer.


Monica och Giovanni bjuder på en varierad resa, där vi tillsammans får uppleva en bit av ”det genuina Sardinien” – fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner, spännande mat och dryck och en vidunderlig natur. Giovanni är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna, medan Monica introducerar dig till samhälle och kultur. Båda två har stort intresse för mat och dryck. Du kommer att få smaka på många lokala specialiteter.

I oktober har livet på ön gått in i en lugnare lunk. Medelhavet bjuder fortfarande på sköna bad. Oktoberresan innehåller ett varierat program där vi varvar lättare till mellansvåra vandringar med historia och kultur, och kryddar det hela med lokal mat och dryck.

Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas älskade ö!

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Olbia, Sardinien

  Under eftermiddagen går flyget till Olbia på Sardinien. Vid ankomst möter Monica och Giovanni vid flygplatsen för resan till Alghero. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur. Under vår färd från Olbia till det lilla kustsamhället Budoni gör vi även en stopp på vägen för kvällsmat. På kvällen installerar vi oss på vårt trevliga mellanklasshotell Hotel Pedra Niedda*** i närheten av havet, där vi stannar i två nätter. 

  Måltider: Lättare kvällsmål. 

 • Dag 2 Havspromenad i närheten av Capo Comino

  I oktober har italienarna från fastlandet rest hem, och nu återtar sarderna sin älskade ö. De vidsträckta strandområdena får vi huvudsakligen njuta av själva. Vi inleder vår vandringsvecka med en härlig långvandring på slätt underlag i närheten av Capo Comino. Denna del av den sardiska kusten har några av öns mest uppskattade stränder med imponerande vita sandklitter, fullkomligt befriade från parasoller och solstolar. Vi vandrar ömsom i strandkanten, ömsom på naturstig längs med havet i maklig takt. När det börjar kurra i magen dukar vi upp picknicklunch på lämpligt ställe utefter vägen. Med lungorna fulla av stärkande havsluft, sinnet fyllt av lugn och harmoni och det grönblå havet på näthinnan reser vi sedan tillbaka till hotellet, för en uppfriskande dusch. På kvällen reser vi till en liten gård i närheten av Dorgali för traditionell middag och liten vinprovning av ett par typiska regionala viner i samband med middagen. 

  Vandring:
  Medelsvår. Vi vandrar i strandkanten och på naturstig längs havet, totalt cirka 12 km, inga branta uppförs- eller nedförsbackar. 
  Måltider: Picknicklunch, gemensam middag och enklare vinprovning.

 • Dag 3 Vandring i barbarernas rike, och möte med fåraherden Signor Tore

  Efter att ha vandrat vid havet under föregående dag, väntar nu en helt annorlunda tur till öns fascinerande inland i närheten av Fonni. Vi reser direkt efter frukost och lämnar Budoni för nya äventyr.
  Romarna, som vid flera tillfällen försökte ta kontrollen över de stolta sarderna och deras älskade ö, från 200 talet f Kr, hade särskilt svårt att komma överens med inlandets folk, som de kallade för ”barbarer”. Kanske just det faktum att dessa delar av Sardiniens inland varit särskilt otillgängligt från havet, inte bara skyddat från inkräktare, utan även bevarat de äldsta traditionerna. Ingenstans på ön finns så många lokala fester, danser och traditionella dräkter. Större delen av det kuperade landskapet är inte lämpat för odling av spannmål eller frukt, men får och getter trivs fint. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning.

  Under er vecka på Sardinien kommer ni att vid flera tillfällen få pröva på öns stora stolthet, Pecorino, en ost framställd från fårmjölk. ”Pecora” betyder ”får” på italienska. Det finns hårda, mjuka, vällagrade och färska ostar som alla benämns ”Pecorino”. Med sina 3-4 miljoner får, producerar de sardiska fåraherdarna för cirka 50% av Italiens fårmjölk.

  Vi styr mot den lilla byn Fonni. Här möter vi Anna som introducerar oss till sin traditionsrika hembygd. Under vandringen upp i bergen kring Fonni, träffar vi Salvatore, fåraherden som dukat upp lunch med sardiska specialiteter mitt ute i naturen.

  På eftermiddagen reser vi vidare, och i kvällningen kommer vi fram till trevliga hotell Acquae Sinis**** i Cabras, där vi kommer att bo under två nätter. Detta är ett traditionellt s.k. ”albergo diffuso”, vilket innebär att våra rum kan se lite olika ut och vara belägna i olika byggnader. Frukost och restaurangdelen finns dock i den gemensamma receptionsbyggnaden.

  Vi äter en lättare middag på hotellet vid ankomst.

  Vandring:
  Medelsvår vandring på delvis ojämnt och kuperat underlag. Cirka 8-10 km.  
  Måltider: ”Picknicklunch” med fåraherde. Lättare middag vid ankomst på hotellet i Cabras.

 • Dag 4 Havsvandring vid Tharros, den punisk-romerska kolonin

  Idag vaknar vi i en del av Sardinien som benämns Arborea. Området är känt för sina frodiga marker med frukt- och grönsaksodlingar, mjölkproduktion, mussel- och fiskodlingar. Här framställs också ”bottarga”, torkad rom från multe, som är en världskänd delikatess. Arborea var dessutom hemvist på 1300-talet för drottning Eleonora, som ärvt området av sin far. Denna modiga kvinna och hennes trupper gick segrande ur två krig mot aragonierna, och härskade år 1394 över nästan hela Sardinien.

  Vi får en kort busstransport till San Giovanni di Sinis och resterna av staden Tharros. Fenicierna, som var ett sjöfarande handelsfolk har grundat flera av de sardiska städerna bl.a. Karàlis (Cagliari) och Olbia och Tharros omkring 1000 -700 f Kr. Punerna och romarna bebodde sedan halvön, och Tharros var under 400- och 500 talen fKr en blomstrande hamnstad. Vi kan genast förstå varför de valde att slå sig ned här. Förutom att halvön erbjöd en skyddad hamn, är utsikten, med hav på båda sidor helt magnifik.

  Vi börjar dagen med vandring på halvöns spets, först på grusväg längs med havet, sedan upp på sluttningen på sand/stenstig genom doftande medelhavsmacchia. Vi bestiger halvöns högsta punkt, och får på nytt utsikt ut över havet, och den fina sandstranden, följer ömsom grusvägen, ömsom djur- och sten/sandstig tillbaka ned mot någon av de små restaurangerna vid ingången till Tharros. Det är dags för lunch, och det finns flera små lunchställen att välja bland. Efter lunch får vi en spännande guidad vandring bland ruinerna i Tharros.

  Vandring: Vi vandrar huvudsakligen på sand- och stenstig, utan större höjdskillnader, dock i delvis kuperad terräng, cirka 8 km, 4 timmars promenad.  

  Måltider: Lunch intas vid någon av de små restaurangerna i S. Giovanni di Sinis (obs! ingår inte i priset). Middagen på egen hand. 

 • Dag 5 Cagliari

  Efter frukost reser vi mot Cagliari, Sardiniens huvudort. Vi gör ett kort stopp vid någon av de nuragher som vi ser på vägen. Nuragher är cirkelformade arkeologiska bronsålderslämningar som är  typiska för Sardinien. Nuragher byggdes på 2000-talet f Kr och var utsiktstorn med tillhörande boplats för byhövdingen. Runt utkikstornet fanns flera boplatser och till och med ett rådsrum, där arkeologerna tror att de viktigaste strategiska besluten i byn fattades. Det faktum att det finns ca 7000 nuragher på Sardinien sätter verkligen fart på fantasin och många av frågona som vi har av sardernas förfäder får förbli obesvarade.

  Ett lapptäcke av våtmarker och sjöar breder ut sig runt Cagliari. Vi passerar Molentargius som varit ett stort centrum för saltframställning men nu hyser tusentals fåglar. Efter åratal av försummelse och miljöförstöring har våtmarkerna runt Cagliari äntligen blivit naturreservat och området har återfått sitt rika djurliv och varierande fauna. Om vi har tur kan vi få en glimt av de kanske mest berömda invånarna i våtmarkerna – den ljuvt skära flamingon!

  Cagliari kallas på sardiska ”Casteddu” – castello, efter den befästa, medeltida delen av staden som tronar ovanför den mer moderna stadskärnan vid havet är Sardiniens huvudort, med cirka 150.000 invånare. Här ligger de pastellfärgade husen tätt, och det finns gott om mysiga restauranger, barer och caféer. Staden har liksom resten av Sardinien under årtusenden invaderats av olika folkslag. I Cagliari har bl.a. pisanska inräktare lämnat sina spår i arkitekturen av domkyrkan som byggdes på 1200-talet i sk. pisansk-romersk stil. Staden hyser också en romersk amfiteater, som fortfarande används vid bl.a. konserter.

  Vid ankomst checkar vi in på vårt Hotel Due Colonne*** där vi ska bo i tre nätter.
  På eftermiddagen väntar guidad tur med en lokal guide.

  Vandring: Ingen vandring, dock ett par timmars guidad stadsvandring upp i den medeltida delen av staden, på kullerstensgator i uppförslut.  

  Måltider: Lunch och middag på egen hand

 • Dag 6 Paradiset Chia

  Efter frukost tar oss vår chartrade buss till det skyddade naturområdet Chia på Sydvästligaste delen av ön. Den antika staden Bithia grundades av fenicierna och sedermera romersk, låg alldeles vid havet. Idag finns inte många rester kvar från de forna invånarna. Ibland vid lågvatten kan ett tränat öga uppfatta resterna av en fenicisk barnkyrkogård, en sk Tophet och den gamla vägen som förband Bithia med den betydelsefulla staden Nora. Ett av de många spanska utsiktstornen från 1600-talet tronar stolt på en udde ut mot havet. Från dessa torn trodde sig de spanska erövrarna kunna upptäcka inkräktare. 

  På sommaren är dessa trakter välbesökta av badturister. Men här finns många trevliga vandringar, och vi har valt en som leder upp mot fyren ”Spartivento”, en mycket panoramisk punkt (154 möh) från vilken vi ser hela kusten från Chia till Capo Teulada.  Vi når den lilla havsviken Cala Antoni Areddu, och där kanske det passar att duka upp dagens picknicklunch och ta oss ett dopp om vädret tillåter.

  Vandring:
  Medelsvår 7 km, på ett bitvis ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader. 
  Måltider: Picknicklunch. På kvällen gemensam måltid.

 • Dag 7 Ledig dag för egna äventyr

  Efter några intensiva dagar är det skönt att få lite egen tid för att utforska Cagliari närmare. Dagen är ledig för egna äventyr. Monica och Giovanni finns till hands med förslag till aktiviteter.

  Kanske lockar det berömda Arkeologiska museet den botaniska trädgården, lokalbussen till Cagliaribornas mest uppskattade strand il Poetto, shopping eller – varför inte – en stilla promenad i gamla stan, med paus i några väl valda Kaféer och matställen. För den äventyrslystne finns givetivs möjligheten att ta en lokalbuss och göra en egen vandring någonstans utanför staden.

  Måltider:
  Lunch och middag intas på egen hand.  

 • Dag 8 Cagliari - Olbia – Sverige – Arrivederci!

  Den sena avgången från Olbia ger oss en extra dag för att utforska ännu mer av Sardinien, och detta får vi inte missa! Sardinien, framförallt Barbagia, är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. På Sardinien är karnevalsmaskerna helt olika dem som man kan se i t.ex. Venedig eller Viareggio, som kanske är de mest kända ”karnevalsstäderna”. Här är det framförallt djur, natur och hedniska riter som inspirerat utstyrseln. I byn Mamoiada klär männen ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker och fårskinnsdräkt samt ett trettiotal koskällor på ryggen som för ett fasligt väsen.  Alla masker har förstås sin symbolik och sina berättelser. De finaste Mamuthonesmaskerna kan kosta flera tusen kronor, och tillverkas av vildpäron, fikon, ek, kastanj, körsbär och eneträ. Vi besöker “maskernas museum”, där vi får höra de spännande och märkliga historierna om maskerna och dess traditioner.  Efter gemensam lunch reser vi mot Olbia, och incheckningen till flyget hem. 

  Måltider: Lunch

Resans höjdpunkter

 • Nyhet för denna resa är att vi har komponerat ett helt nytt program, där vi tillsammans upptäcker flera av Sardiniens unika skatter.
 • Nu lägger vi till vandringar och sevärdheter i det inre av ön tillsammans med sköna havsvandringar.
 • Havsvandringarna är kvar som gjort resan tidigare så uppskattad.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/10
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 2990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Olbia t/r, inkl. flygavgifter
 • Buss-, lokalbuss- och transporter enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på trestjärniga hotell
 • Sju frukostar
 • Två lättare kvällsmål
 • Två picknickluncher
 • En gemensam middag med enklare vinprovning på en liten gård
 • En lättare lunch med fåraherde
 • Avskedsmiddag
 • Lunch avresedagen
 • Svensktalande vandringsguide
 • Obligatorisk hotellskatt
 • Skatt
Extra dagar

Vi flyger med Norwegian, på våra gruppbiljetter kan man inte ändra datum eller avreseort. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Olbia, Sardinien
Dag 2.Havspromenad i närheten av Capo Comino  
Dag 3. Vandring i barbarernas rike, och möte med fåraherden Signor Tore
Dag 4. Havsvandring vid Tharros, den punisk-romerska kolonin
Dag 5. Cagliari  
Dag 6. Paradiset Chia  
Dag 7. Ledig dag för egna äventyr
Dag 8. Cagliari - Olbia – Sverige – Arrivederci!

Boende

Hotel Pedra Niedda***  2 nätter
Albergo Diffuso, Acquae Sinis**** 2 nätter
Hotel Due Colonne***  3 nätter 

Resesätt Norwegian
Klimat

Italien har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar (+30 grader) och milda, fuktiga vintrar. Under vår resa i oktober ligger högsta temperatur runt 23 grader och lägsta temperaturen ligger i snitt på ca 14 grader. Havets medeltemperatur ligger på 22 grader. Morgnar och kvällar kan vara lite kyligare och det kan finnas risk för nederbörd.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Dag 1. Ankomstdag 
Dag 2. Medelsvår. Vi vandrar i strandkanten och på naturstig längs havet, totalt cirka 12 km, inga branta uppförs- eller nedförsbackar. 
Dag 3. Medelsvår vandring på delvis ojämnt och kuperat underlag. Cirka 8-10 km.  
Dag 4. Vi vandrar huvudsakligen på sand- och stenstig, utan större höjdskillnader, dock i delvis kuperad terräng, cirka 8 km, 4 timmars promenad. 
Dag 5. Ingen vandring, dock ett par timmars guidad stadsvandring upp i den medeltida delen av staden, på kullerstensgator i uppförslut.  
Dag 6. Medelsvår 7 km, på ett bitvis ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader.  
Dag 7. Ledig dag
Dag 8. Hemresa

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2. Vi går 2 - 5 timmar/dag i varierande terräng. Bra knän och vana vid att vandra såväl uppför som nedför med viss branthet är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner och vi tar pauser när det behövs.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-10-12 2019-10-19 14 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa