Översikt

Vandring på Sardinien

Vår klassiska Sardinienvandring inkluderar vandringar på nordvästra delen av ön. Sardinien är en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Vi vandrar, lagar mat och njuter vid klarblått hav i Monicas Johanssons hemland! Nu firar vi vinskördens tid på en fin gård!

Skördetid på Sardernas Ö! Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar från slutet av maj till oktober. Våra ciceroner Monica Johansson och Giovanni Masala som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”. Vi bor i vackra Alghero med en bildskön medeltida stadskärna. Vår resa tillsammans kommer att innehålla havsvandringar och bad vid undersköna stränder, men även matlagning och vinskördsbestyr i en makalös natur. 


Monica och Giovanni vill bjuda på en varierad resa, där vi tillsammans får uppleva en bit av ”det genuina Sardinien” – fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner, spännande mat och dryck och en vidunderlig natur. Giovanni är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna, medan Monica vill introducera er till samhälle och kultur. Båda två har stort intresse för matlagning och alla picknickluncher innehåller lokala specialiteter. 

På hösten har livet på ön gått in i en lugnare lunk. Vi gör flera härliga havsvandringar mitt i den doftande och grönskande medelhavsmacchian. Medelhavet bjuder fortfarande på sköna bad. Resan innehåller ett varierat program där vi varvar lättare till mellansvåra vandringar med historia, kultur och sardisk matlagning på en agriturismo. En av årstidernas höjdpunkter är vinskörden som vi får delta i, tillsammans med en sardisk familj. 

Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö!

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Olbia, Sardinien

  Under eftermiddagen går flyget till Olbia på Sardinien. Vid ankomst möter Monica och hennes man Giovanni oss vid flygplatsen, vi reser till Alghero med buss. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur. Under vår färd från Olbia till Alghero, (ca 2 timmar) gör vi även en stopp i den lilla byn Oschiri för kvällsmat. På kvällen installerar vi oss på vårt trevliga mellanklasshotell Angedras, beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden ”Lungomare” och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel.

  Måltider: Middag. 

 • Dag 2 Porto Contebukten - Monte Doglia

  Vi inleder dagen med ett guidat besök vid de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade murade nuragerna. Det finns ca 7000 stycken på ön. Nuragher uppfördes från omkring 2000-fKr och var utsiktstorn med tillhörande boplats för byhövdingen. Runt utkikstornet fanns flera boplatser och till och med ett rådsrum, där arkeologerna tror att de viktigaste strategiska besluten i byn fattades.

  Efter detta spännande besök i forntiden gör vi en mycket panoramisk vandringstur upp på berget Monte Doglia, 437 möh, med sköna havsvyer mot Capo Caccia och den klippiga kusten i regionen Nurra norrut och Alghero söderöver, såväl som de grönskande slätterna och vinodlingarna i inlandet. Under turen stannar vi för att äta en god picknicklunch. Vi avslutar turen, om vädret tillåter med möjlighet till bad vid den sköna havsviken Le Bombarde. Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet, och får ett par timmars vila. På kvällen samlas vi i lobbyn för gemensam promenad till kvällens restaurang.

  Vandring: Medelsvår. Vi vandrar huvudsakligen på grusbelagd landsväg, totalt cirka 12 km, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar. 

  Måltider: Picknicklunch, middag i Alghero.

 • Dag 3 Medeltida Alghero – strövtåg vid havet

  Vi inleder dagen med stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid under den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1.500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt 1102, av de genovesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad -  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare

  Efter rundturen tar vi en lokalbuss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en, lätt havsvandring tillsammans på ca 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig. Vi äter lunch i baren vid trevliga Lazzarettostranden.

  Efter lunch reser vi så ut mot Porto Contebukten som ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande uddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus, man har även fört in den vita åsnan från ön Asinara för att rädda denna unika art. Vi tar en skön promenad längs havet, och möjlighet kommer att ges till bad om vädret tillåter. 

  Vandring: Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig (Fertilia-Lazzaretto) samt lätt vandring cirka 5 km (Capo Caccia) på grova stenar. 

  Måltider: Lunch vid strandbar. Kvällen är fri, för middag på egen hand. 

 • Dag 4 Havsvandring Argentiera

  Vi reser cirka 4 mil nordöst om Alghero till den nedlagda silvergruvan Argentiera. Här ägnade sig både romarna och pisanarna åt att utvinna den eftertraktade metallen. På slutet av 1800-talet började de första större gruvbyggnaderna uppföras i trä och sten. 1838 blev gruvan internationellt uppmärksammad, då den store franske romanförfattaren Honorè de Balzac gästade ön, och  visade intresse för att ta över en del av gruvdriften. Balzac hade hoppats kunna rädda sina vacklande finanser. Hans dröm fick dock ett snöpligt slut. Material skickades för teknisk undersökning till Cagliari och silverhalten bedömdes som “insignifikant”. Ungefär 30 år därefter påträffades fyndigheter av silver, zink och bly, och Argentiera blomstrade. Under andra världskriget förlorade den sin betydelse och 1963 stängdes den helt. Idag utgör det lilla samhället en fascinerande historisk lämning, som lockar nostalgiker, ”industriarkeologer” men kanske framförallt badturister som drar sig till strandens kristallklara vatten.

  Vi lämnar Argentiera bakom oss, och börjar vår vandring med en stigning uppför berget. Väl uppe kan vi njuta av en underbar utsikt över ett glittrande hav och inlandets böljande landskap med betande får och getter. Vi vandrar i omväxlande, bitvis kuperad terräng, på djurstigar som kan vara ojämna, men huvudsakligen lättvandrade. Ett par kilometer av turen utgörs av en numera onyttjad grusväg. Vi dukar upp picknicken på lämpligt ställe, njuter av matsäck och trevligt sällskap i det gröna. Större delen av dagen går längs havet, men stigen tar oss också delvis mot inlandet, genom doftande, macchiabevuxen Medelhavsterräng. Dagens välförtjänta bad, för den som vill blir avslutad vandring vid Argentieras egen strand. Vår chartrade buss hämtar, och vi styr hemåt i kvällningen. 

  Vandring: Medelsvår, 10 km i delvis kuperad, mer krävande terräng med höjdskillnader och bitvis ojämnt underlag. 

  Måltider: Picknicklunch. Kvällen är fri, för middag på egen hand.

 • Dag 5 Vinskörd, eftermiddagsvandring vid havet

  Sovmorgon för att ladda upp inför dagens arbetspass – hos Anna Maria, som väntar på oss, för att få hjälp med årets vinskörd på den familjeägda gården. Efter rundvandring bland vinrankor och olivträd sätts vi i arbete. Under kunnig arbetsledning av Anna Maria och hennes medarbetare får vi veta allt som är värt att veta om vinodling. Vi slår oss sedan ned och äter lunch tillsammans med familjen, och övriga anställda, precis som i gamla tider.

  Dags att sträcka på benen! Vi tar en härlig promenad om cirka 7 kilometer på stenig stig och landsväg med en vidunderlig utsikt över dramatiska klippformationer och ett fantastiskt hav, och känner de aromatiska dofterna av medelhavsmacchian. Den hågade tar ett kvällsbad innan återresa till hotellet. 

  Vandring: Lätt/medelsvår. 7 km på ett ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader. 

  Måltider: Lunch på vingården. Kvällen är fri, för middag på egen hand.

 • Dag 6 Nurra – Portoferro – Porticciolo

  Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer över ett skönt landskap. En vacker vandring går längs kustlinjen från havsviken Portoferro, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor fulla av skrevor och raviner. Området bjuder på macchia med ginst och cistusros, lentisk och jordgubbsträd som kantar vår stig upptrampad av getter och herdar. Under dagen äter vi picknicklunch. Vid slutet av vandringen, vid den lilla havsviken Porticciolo finns möjlighet till bad. 

  Vandring: Medelsvår 8 km, på ett ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader. 

  Måltider: Picknicklunch. Kvällen är fri för middag på egen hand.

 • Dag 7 Stintino och Rena Majore – matlagning och avskedsmiddag på Agriturismo

  Vi börjar dagen med morgonpromenad i den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt, och ett omfattande fiske bedrevs, framförallt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare.

  Vi tar farväl av Stintino och kliver sedan på bussen för vidare färd mot havet, för en underbar tur med sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får, på böljande kullar kantade av dramatiska klippor, ned mot sandstranden Rena Majore, där möjlighet ges till bad.

  Eftermiddagen/kvällen är vikt för sardisk matlagning på en agriturismo i området Nurra. Vi avslutar med att avsmaka traktens vin och det vi själva tillagat.

  Vandring: Lätt/medelsvår. 8 km djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat med höjdskillnader, cirka 8 km.

  Måltider: Picknicklunch och middag på Agriturismo. 

 • Dag 8 Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!

  Oktobers sena flyg innebär en ledig förmiddag som kan komponeras enligt eget tycke och smak i Alghero med omnejd. Monica och Giovanni kommer att kunna ge tips om vad som finns att se och göra. Efter lunch på egen hand reser vi mot flygplatsen i Olbia. 

Resans höjdpunkter

 • Res med liten grupp om max 16 personer
 • Matlagningen på en agriturismo
 • Oktobers vinskörd

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/9
Pris Från 17 490 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Olbia t/r, flygavgifter
 • Buss-, lokalbuss- och transporter enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
 • Sju frukostar
 • Fyra hemlagade picknickluncher
 • En lunch på vingård
 • En lunch på strandbar
 • Tre middagar
 • Svensktalande vandringsguide
 • Skatt
I priset ingår ej

Ny turistskatt i Alghero. I Italien har regionerna fått införa en s k turistskatt och detta införs undan för undan där regionstyret beslutar sig för att införa det. På Sardinien gäller detta nu och det ligger utanför resans pris. Ca en euro per person och per dag betalas in till hotellet vid incheckning eller utcheckning. 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Norwegian
Klimat

Högsta medeltemperatur är 23 grader.
Lägsta medeltemperatur är 14 grader.
Havets medeltemperatur är 21 grader.

Ta med badkläder och egen handduk för resans alla badmöjligheter!

Under oktoberresan hamnar vi rakt in i den fina vinskörden på Sardinien med unik möjlighet att få vara med på en gård i vinskördens vardag!

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2

Dag 2. Medelsvår. Vi vandrar huvudsakligen på grusbelagd landsväg, totalt cirka 12 km, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar.
Dag 3. Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig (Fertilia-Lazzaretto) samt lätt vandring cirka 5 km (Capo Caccia) på grova stenar.
Dag 4. Medelsvår, 10 km i delvis kuperad, mer krävande terräng med höjdskillnader och bitvis ojämnt underlag. 
Dag 5. Lätt/medelsvår. 7 km på ett ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader.
Dag 6. Medelsvår 8 km, på ett ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader.
Dag 7. Lätt/medelsvår. 8 km djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat med höjdskillnader, cirka 8 km.

Vi varvar ett fåtal kortare vandringar med rejäla vandringar. Du behöver  ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt,  stenigt underlag flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän  och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på  stigar med grus och trampad jord och flera dagar innebär de  höjdskillnader upp och ned av moderat slag. Vi rekommenderar att avlasta  knän och leder med vandringsstavar.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-09-28 2019-10-05 17 490 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa