Översikt

Vandring på Sicilien

Natursköna Sicilien med dess ljuvliga kustremsa och djupblå kristallklara hav har vandringar med vidsträckta vyer. En solkysst ö med behagligt medelhavsklimat bjuder på medeltemperaturer på 16 grader i november – ett självklart val för en höstvandring.

Stigarna leder oss genom pinjeskog och medelhavsmacchia med doftande aromatiska örter. Förutom naturreservaten Zingaro och Monte Cofano, vandrar vi med strålande vyer över Antikens skatter i det grekiska tempelområdet Segesta, medeltida pärlan Erice och i kalkstensgrottor. Givetvis avslutar vi denna resa i huvudstaden Palermo och insuper dess vibrerande atmosfär. Tusentals år av skiftande kulturer har skapat den Sicilianska själen, Medelhavets mötesplats där kontraster möts i en härlig blandning.


Hänförande utsikter och magnifik natur med Medelhavet ständigt närvarande mixat med kulturupplevelser och välsmakande måltider från det välrenommerade köket gör detta till en minnesvärd vecka. Upptäck Medelhavets pärla med vår omtyckta vandringsguide Anna Rudh Meo.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Palermo – Trapani

  Avresa på morgonen via München till Palermo med ankomst på eftermiddag. På flygplatsen möts vi av vår guide Anna som tar oss med buss till Trapani söder om Palermo. Här checkar vi in på ett mellanklasshotell Residence Badia Nuova för de kommande tre nätterna. Gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 Vandring i naturreservatet Orientata di Monte Cofano

  Dagens kustvandring går genom naturreservatet Monte Cofano som ligger vid staden Custonaci. Vandringen går längs med kusten runt berget Monte Cofano på 659 m.ö.h med vidsträckt utsikt över Trapani och de Egadiska öarna åt ena hållet och Macari och San Vito Lo Capo åt det andra hållet. Leden går längs en helt orörd kuststräcka och vi passerar den gamla fiskebyn ”Tonnara del Tono” där man kan se gamla fiskeredskap som användes när man fiskade tonfisk. Fisket är en viktig inkomst och har särpräglat ön sedan urminnes tider. Tonfiskfångsten har varit en stor tradition med stora festligheter på sommaren men då tonfisken i området har minskat gör det att traditionen är svår att hålla vid liv. Vi fortsätter förbi kalkstensklippor genom den endemiska vegetationen och målet på vandringen är grottan Mangiapane där man hittat fynd från förhistorisk bosättning. Grottan ligger 60 m.ö.h, är ca 70 meter hög och 50 meter djup och sägs ha varit bebodd sedan stenåldern. Bland de förhistoriska lämningarna påträffades grottmålningar och arbetsverktyg av flinta. Väl tillbaka i Custonaci äter vi en gemensam lunch på restaurang Cortile där de serverar god hemlagad mat. Kvällen är till fritt förfogande att upptäcka staden Trapani, middag på egen hand.

 • Dag 3 Erice - de tre kyrkornas led

  Kulturstaden Erice ligger i ett vackert kuperat kustlandskap. Dagens led går i ett kulturlandskap med tre vackra och historiska kyrkor belägna strax nedanför den suggestiva kulturstaden. Under vandringen har vi fantastiska panoramavyer med Monte Sparagio på ena sidan och havets blå horisont med Monte Cofano. De tre små klippkyrkorna stammar från 1300-talet och på ställen kan man skönja delar av en antik väg. Längre upp blir vegetationen tätare och vackert blommande på våren – långt i fjärran kan vi skymta de Egadiska öarna och när vi ankommer den medeltida staden Erice utforskar vi dess trånga gränder, små torg och kullerstensgator mot Castello di Venere. Retur till Trapani. Middag på egen hand. 

 • Dag 4 Blommande naturreservatet Zingaro

  Idag checkar vi ut från vårt hotell i Trapani och lämnar väskorna på hotellet för att bege oss ut på dagens vandring till en av Siciliens mest kända och allra första Naturreservat ”Orientata dello Zingaro”, beläget på Siciliens västra sida. Parken är känd för sin så kallade Zingaropromenad som startades av flera olika miljöorganisationer för att bevara naturens rikedom och mångfald. Dagens vandring erbjuder hisnande natur med bergsklippor som störtar rakt ned i havet, breda dalgångar och orörd natur. Leden tar oss genom den typiska medelhavsmacchian med oändlig utsikt över Castellamaregulfen och längs med vägen växer olika aromatiska örter som sprider en ljuvlig doft. Vilda askar, mandelträd, oliv och vinstockar är något av den växtlighet vi får se under dagen tillsammans med dvärgpalmen som också är symbolen för parken. Det finns många minnen från forntiden i detta område, flera museer att besöka och en mängd imponerande grottor varav en av dem är den förhistoriska Uzzogrottan Under dagen äter vi en picknicklunch i naturen. Vi besöker också "Tonnaran" i den bildsköna fiskebyn Scopello, som var tonfiskets centrum långt före romartiden. Vi åker till staden Marsala där vi kommer att bo de kommande tre nätterna på det centralt belägna mellanklasshotellet Carmine. Middag på egen hand.

 • Dag 5 Tempelvandring i antikens Segesta

  Dagens vandring går på en led alldeles bredvid den kända arkeologiska parken Segesta med fantastisk utsikt över det arkeologiska området. Staden Segesta är en av de största och viktigaste städerna där folket av Elymian bodde under bronsåldern. Det finns lite känt om detta folk utöver mytologiska sagor men det sägs härstamma från det trojanska folket, det finns dock inga bevis som stödjer detta påstående. Staden tillhörde också det romerska riket under en tid innan vandaler förstörde den. På platsen finns idag ett Segesta tempel och en amfiteater. Under dagens vandring blandar vi natur med historia och arkeologi när vi vandrar i det närliggande berget Pispisa där man får en ovanlig insyn över området och berget Barbaro där den grekiska teatern låg. Leden går genom pinjeskog och medelhavsmacchia upp till toppen av Pispisa på 513 m ö h. Vägen ner går på den södra sidan av berget genom en skog och tät växlighet av pinje, cypresser, oliver och dvärgpalmer. Vi äter en gemensam lunch på en agriturismo i närheten. Buss tillbaka till hotellet och kvällen på egen hand.

 • Dag 6 Lagunvandring på ön Mozia och vinprovning i Marsala

  Idag väntar en kortare båttur om ca 10 minuter till den lilla ön Mozia, eller San Pantaleo som den nu heter, strax utanför Marsalas kust.Mozia var under antiken en av feniciernas viktigaste kolonier och städer och grundades på 800-talet. Staden var karthagernas starkaste fäste ända fram till den förstördes av tyrannen Dionysios I av Syrakusa och arkeologiska utgrävningar påbörjades år 1913. Ruinerna vittnar om dess storhetstid och vid lågvatten kan man se spår av den långa väg som knöt samman ön med fastlandet. Ön ligger i en av medelhavets viktigaste lagunsystem med gott om saliner längs med kuststräckan, en populär plats för flyttfåglar. Fenicierna lade beslag på denna ö redan för tretusen år sedan då de insåg att förhållandena för att återvinna salt från havet var extremt gynnsamma här. Grundvattnet här håller mycket hög temperatur och väderförhållandena, speciellt vinden, främjar avdunstning och gör det till en utmärkt plats för framtagandet. Saltet var förr i tiden oumbärligt både som kosttillskott och för att bevara fisk och kött. Fenicierna exporterade salt över hela medelhavsområdet.

  Än idag lever detta vidare och framställningen går enligt de gamla traditionerna, långsamt och naturligt och gör att saltet är fullt av viktiga mineraler, helt oraffinerat. Vi vandrar längs salinerna  och genom det gamla landskapet. Vi ser små saltdammarna där havsvatten avdunstar långsamt och låter saltkristallerna träda fram. Det finns kanaler, charmiga väderkvarnar och små berg av salt täckta med takpannor av terrakotta, så att saltet kan fortsätta andas. Lunch på egen hand.

  När vi är tillbaka i Marsala väntar en vinprovning av regionens kända vin innan vi har resten av kvällen samt middag på egen hand. 

 • Dag 7 Palermo

  Idag väntar en spännande dag när vi beger oss mot Siciliens huvudstad Palermo. Palermo är en blandning av allt; oförutsägbart, slitet, gammalt och nytt med tusentals år av skiftande kulturer som skapat den sicilianska själen. Vid ankomst checkar vi in på mellanklasshotell bra beläget i Palermo stad. Vi insuper denna spännande, vibrerande plats under en stadspromenad strosandes genom dess olika kvarter förbi ruinerna efter t ex Santa Maria Dello, en övergiven kyrka med anor från 1509. Vi besöker den pulserande matmarknaden Ballarò där bord hopas av färgglada frukter och grönsaker som paprikor, jordärtskocka, zucchini och fikonkaktus. Tid på egen hand att florera kring på marknaden som också är ett paradis för ”streetfood”, lättare maträtter som förbereds på olika gatukök och ger en möjlighet att prova på typiska Sicilianska smaker. Palermo är också full av affärer, små butiker och bagerier där man kan avnjuta en espresso och setteveli, ”seven-layer cake” och titta på folket som passerar. Något värt ett besök är Capella Palatina, världsarvskyrkan byggd av Normanderna år 1132 med arabisk-normandisk konst, vackert utsnidat trätak och fantastiska mosaikavbildningar av bl a Kristus inuti basilikans kupol.

  På kvällen möter vi upp vår guide Anna och beger oss ut på stan för en gemensam avskedsmiddag tillsammans. Vår sista natt på resan är på hotell Garibaldi i Palermo.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost har vi lite egen tid i Palermo innan vi med buss tar oss till flygplatsen i Palermo för vårt flyg som går sen eftermiddag via Frankfurt till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Kustvandring med vidsträckta vyer
 • Blandningen av kultur och natur
 • Vår ciceron Anna Rudh Meo

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/11
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Palermo via Frankfurt t/r, flygavgifter
 • Sju nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • Fyra luncher
 • Två middagar
 • En vinprovning
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Svensk ciceron
 • Alla transporter, entréer och visningar enligt program
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Palermo – Trapani
Dag 2. Vandring i naturreservatet Orientata di Monte Cofano
Dag 3. Erice – de tre kyrkornas led
Dag 4. Blommande naturreservatet Zingaro
Dag 5. Tempelvandring i antikens Segesta
Dag 6. Lagunvandring på ön Mozia och vinprovning i Marsala
Dag 7. Palermo
Dag 8. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 1-2

Dag 2. ca 7 km +/- 40 m höjdskillnad, ca 3 timmar.
Dag 3. ca 4,5 km, höjdskillnad +/- 250 m, ca 3 timmar.
Dag 4. ca 7 km, +/- 80 m höjdskillnad, ca 3 timmar
Dag 5. ca 7 km, +/- 265 m höjdskillnad, ca 3 timmar.
Dag 6. ca 10 km, ca 4 timmar.
Dag 7. Stadspromenad

Leder i bra kondition och vana att promenera på ojämnt och kuperat naturunderlag under flera dagar i sträck krävs för vandringarna.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Lästips inför resan: 
- ”Sicilien – Strövtåg i rummet och tiden”, Sture Linnér
- ”En historia från Sicilien”, Hjalmar Bergman
- "Sicilien – en kulinarisk resa”, Matthias Mattenberger/Giovanni Di Bennardo
- ”Sicilien mellan synd och salighet”, Maud Webster

Boka din resa

2019-11-10 2019-11-17 16 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa