Översikt

Vandring på Sierra Nevadas sydsluttning

På denna resa har du möjlighet att dela rum med någon i gruppen av samma kön. Res själv - dela rum (om du vill) - vandra i grupp. I Sierra Nevada råder tystnad, stillhet och lugn. Vi hör vattnets porlande och getternas bjällror, känner doften av blommor och kryddor längs med vägen och vi plockar kastanjer som vi rostar i öppna spisen på hotellet.

På de södra sluttningarna av Sierra Nevada i södra Spanien ligger Las Alpujarras med sina terrassodlingar och små vitkalkade byar.I byn Bubión på 1.300 meters höjd bor vi på ett litet familjeägt hotell med vacker utsikt över dalen och bergstopparna. Här njuter vi av lugnet, bergen och naturen med härliga vandringar i lugnt tempo. En dag gör vi en utflykt till den vibrerande staden Granada i Andalusien och besöker Alhambra och Generalife. Här finner vi kontrasterna i den civilisation där människan har tuktat naturen i jakt på fulländning och kontroll. Det här är en resa för dig som vill njuta av vandringar i ett skönt klimat, av avkoppling och naturupplevelser som tilltalar alla sinnen, samt gemenskap i avslappnade former.


Till denna speciella plats har vi haft vandringsresor i många år. Nu en vandringsresa i lugn takt. Resan lämpar sig för dig som vill uppleva de höga bergen men gärna vill ta det lite lugnare, så de högsta topparna beskådar vi bara på avstånd. Vi kommer att strosa upp och ner på stigarna och utforska omgivningen. Stora höjdskillnader och steniga stigar är det ändå frågan om, så bra knän är ett måste. Tempot är dock lugnt så att alla hinner med och tid ges att ta bilder eller sitta i en backe och bara njuta. Kanske någon vill ta fram sina målargrejor och måla, här finns gott om motiv. Naturupplevelserna talar till alla sinnen. För den som vill finns det också möjlighet någon dag att ta en längre vandring.

Reseprogram

 • Bubion, Sierra Nevada

  Las Alpujarras ligger på Sierra Nevadas sydsluttning, som vetter mot Medelhavet. På nordsidan av Sierra Nevada ligger skidorterna, men här på sydsidan skiner solen nästan året om och de höga bergens snö smälts till vatten som hela året porlar i bäckarna. Det mest slående här är kanske just porlandet av vatten i vattenfall, bäckar, bevattningskanaler och källor. Dag och natt, hela året om. Vår del av Las Alpujarras består av tre vitmålade byar och här levde befolkningen ett förhållandevis isolerat liv ända fram till1950-talet. Hit kunde man endast komma gåendes eller ridandes på en åsna på grund av dess placering uppe i bergen. På 50-talet kom landsvägen och från 80-talet har det blivit moderna byar med alla slags bekvämligheter, men de har kvar sin charm, sitt lokala byliv och man kan ännu se getter och åsnor på gatorna. 

 • Vi bor på ett litet gemytligt familjeägt hotell, tvåstjärniga Las Terrazas i byn Bubión på 1300 meters höjd. I hotellets gemensamma allrum finns en öppen spis där man gärna slår sig ner efter en skön dag ute i den friska luften och njuter av en brasa som sprakar eller så lånar man en av alla böcker som finns till vårt förfogande. Från hotellets stora terrass kan man njuta av solen och utsikten är hisnande när vi blickar ut över Poquiera-ravinen. Oavsett åt vilket håll man fäster sin blick har man en fantastisk vy; åt söder det glittrande Medelhavet där man en klar höstkväll i fjärran kan skåda Rifbergen i Marocko. Åt norr, de kanske snöklädda höga topparna på över 3000 meter och de högsta topparna på den iberiska halvön Veleta och Mulhacén på nästan 3500 meter. De små vitkalkade byarna har kvar den traditionella arkitekturen, som härstammar från den tid då berberna bodde här under den moriska tiden. Liknande hus kan du endast hitta i Atlasbergen i Afrika! 

 • Dagarnas upplägg

  Till denna speciella plats har vi haft vandringsresor i många år. Nu en vandringsresa i lugn takt. Våra dagsvandringar går mellan de olika byarna och på någon vacker plats under dagen plockar guiderna fram en picknick med lokala varor som vi njuter av ute i det fria. Vandringarnas längd är ca 8-10 km. Vi besöker ett folklivsmuseum, där vi lär oss mer om det lokala livet. Vi ser på det lokala hantverket, som även det har anor från den moriska tiden och provar på den lufttorkade skinkan, ortens specialitet. På vägen fyller vi våra vattenflaskor med färskt, friskt bergsvatten direkt från källan. Längs med stigarna plockar vi valnötter och kastanjer som vi rostar i öppna spisen på hotellet, vi njuter av värmen och solen som lyser på höstlöven. Några kvällar äter vi middag tillsammans och provar på det lokala köket. Andra kvällar får ni välja restaurang själva, trots att byn är liten har den flera restauranger och grannbyn ännu fler! 

 • Granada - Alhambra

  En dag tar vi en paus från vandrandet och åker till Granada där vi möter vår skandinavisktalande licensierade lokalguide. I Granada strövar vi runt på Alhambra, ett oöverträffat exempel på den moriska byggnadskonstens förfining. Här balanseras ljus och mörker, vatten och grönska, kakel och trä till en utsökt helhet. Vi passar också på att njuta av Granadas berömda trädgårdar genom att besöka sommarpalatset Generalife där vi beundrar dess grönska och blomster.

 • Maten

  Våra dagsvandringar går mellan de olika byarna och på någon vacker plats dukar guiderna fram en picknick med lokala råvaror på ett väl utvalt ställe. Några kvällar äter vi middag tillsammans och provar på det lokala köket. Vi går till olika ställen för att få smaka på byns mångfald och för att gynna de lokala restaurangerna. Andra kvällar får ni välja restaurang själv, trots att byn är liten finns det flera restauranger att välja på och vill man kan man ta sig till grannbyn som har ett ännu större utbud.

 • Våra guider

  Vår omtyckta ciceron Bippan Norberg började leda sina populära favoritvandringar i Spanien på just denna plats. Hon kom hit av en slump, förälskade sig i platsen och återkommer hit flera gånger om året. Hon har lärt känna lokalbefolkningen och har god lokalkännedom om området, dess historia och lokala liv. Bippan har bott i Spanien i snart 30 år och berättar inspirerande om landets generella seder och bruk. Med sig har hon sin son Lomi som är uppvuxen i Spanien och har stor kunskap om det spanska livet och nutidspolitiken. Han pratar gärna med de lokala bönderna om vad de odlar. Bippan och Lomi bjuder in till en avslappnad atmosfär och en fin gemenskap tillsammans i gruppen. 

Resans höjdpunkter

 • Den mysiga spanska byn Bubion
 • Besöket i Granada och Generalife
 • Picknickmaten under vandringarna

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/10
Pris Från 15 590 kr
Enkelrumstillägg 850 kr
Detaljerade priser

Nyhet! När du reser med oss så är det inget hinder att du reser ensam. På denna resa har du  möjlighet att dela rum med någon annan, och finns det ingen att dela rum med får du ett enkelrum utan extra kostnad. Vill du gärna ha enkelrum så ordnar vi det (mot tilläggskostnad).

I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Malaga t/r inkl flygavgifter
 • Busstransport flygplatsen – hotellet t/r
 • Sju övernattningar på tvåstjärnigt hotell med dusch och WC på rummet, del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fyra picknickluncher
 • Fyra middagar inklusive vin
 • Fyra guidade vandringar
 • Bussutflykt till Granada med entréer och lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt SAS
Klimat

Högsta medeltemperatur är 23 grader
Lägsta medeltemperatur är 9 grader

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring i lugnt tempo, gradering 2. Vi vandrar ca. 8 - 10 km/dag i terräng med tidvis höga höjdskillnader. Bra knän är en förutsättning. Vi går på grusvägar och steniga stigar, och det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs och hinner med att njuta av vyerna och det porlande vattnet. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Lästips! 
Chris Stewart ”Andalusiska citroner”
Ildefonso Falcones historiska roman "Fatimas hand"

Boka din resa

2019-10-03 2019-10-10 15 590 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa