Översikt

Vandring på Teneriffa och El Hierro

Kanarieöarnas största ö Teneriffa och den minsta, El Hierro, bjuder båda på naturskatter utöver det vanliga. Solglittrande havsvyer från grönskande berg, uråldriga, mossbevuxna lagerskogar, koloniala stadskärnor och månliknande landskap där dramatiska vulkaner tornar upp i himlen.

Kanarieöarna har sedan 70-talet lockat till sig vandringsälskare från hela Europa. Under perioden november till april är klimatet perfekt för vandring. Floran är mycket säregen med 700 makaronesiska endemer, det vill säga växter som bara finns här. Till detta kommer naturligt införda önskade och oönskade arter. Bland de önskade finns arter som avokado, dvärgbanan, papaya, trädtomat och ett otal vackra trädgårdsblommor. Kanarieöarna erövrades av spanjorerna redan på 1400-talet. Då beboddes öarna av guancherna, ett folk med rötter från Nordafrika. Öarnas befolkning, Canarios, har blandats upp med nordeuropeer och latinamerikaner.


Under vår resa kommer vi att besöka det okända Kanarieöarna. På Teneriffa bor vi under fyra nätter centralt i Santa Cruz och tre nätter spenderar vi på den mest avlägsna och minst besökta av Kanarieöarna, El Hierro. El Hierro utgör kanske inte geografiskt men politiskt sett Europas sista utpost mot Södra Atlanten. Innan man bestämde sig för Greenwich var detta säte för 0-meridianen. Ön är den yngsta av Kanarieöarna och består av resterna av en stor, stor vulkan vars norra ände har glidit ut i havet. Hela ön är förklarad som biosfärreservat och av de 150 kanariska växter som finns här är 11 arter unika för El Hierro. På ön förekommer också en endemisk geckoödla och den största av kanarieödlorna Gallotia Simonyi, vilken kan bli hela 75 cm lång! Under tre hela dagar gör vi vandringar och lär känna denna lilla ö – för de flesta helt okänd.

Vandringarna är mindre kuperade än vad som oftast är fallet när det gäller resor till Kanarieöarna men lite upp och ned får man räkna med – och då ofta med fantastiska utsikter! Bussresorna är korta och det ges mycket tid för att uppleva flora och bykafeer under vår resa. Vår omtyckta och erfarna guide är biologen Linda Lange som har många års erfarenhet av att leda resor på Kanarieöarna. På El Hierro kommer även vår duktiga lokalguide att göra oss sällskap.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Teneriffa, Santa Cruz

  Vi flyger på förmiddagen från Stockholm och landar på Teneriffa på eftermiddagen där buss väntar för transport till Santa Cruz – öns huvudstad. Teneriffa blev spanskt i slutet på 1400-talet och staden Santa Cruz blev öns huvudstad år 1822. Santa Cruz är en levande stad med restauranger och barer, vacker saluhall, bra shopping och fina parker. Till den stora hamnen kommer båtar från världens alla hörn och lastar och lossar. Varje år i februari hålls världens näst största karneval i staden, efter Rio de Janerio och årligen deltar över en miljon människor på festen. Vi checkar in på vårt hotell Principe Paz och äter en välkomstmiddag på en lokal restaurang.

 • Dag 2 Anagahalvön till Las Carboneras

  Anagahalvön har den bäst bevarade lagerskogen på Teneriffa. Här är naturen skyddad och oexploaterad, det ligger avsides byar inbakade i den fantastiskt grönskande naturen och vi upplever Teneriffas gömda naturskatter. Vandringen börjar i Cruz del Carmen och kantas av lagerträd, kanarieklockor och en betagande utsikt ut över Anagas raviner. Vandringen är kuperad men vi tar oss ner till Las Carboneras i långsam takt, här kan man sedan ta en uppfriskande dryck på ett cafe. Under dagen dukar Linda upp för picknick på någon vacker plats. Återfärd till hotellet och gemensam middag på hotellet. Dagens vandring är cirka 6,5 km, 4 timmar effektiv vandringstid och cirka +/-350 höjdmeter.

 • Dag 3 Nationalparken Las Cañadas del Teide

  På morgonen åker vi upp till Nationalparken Teide genom ett stort skogsbälte med Kanarietall och på vägen stannar vi för mäktiga vyer över Orotavadalen med havet, skogen och vulkanen Teide. Parque Nacional de las Cañadas del Teide blev 1954 utnämnd till nationalpark. Här reser sig Teide, en aktiv vulkan och samtidigt Spaniens högsta berg med sina 3 718 m.ö.h. Vi vandrar i ett fascinerande och kargt busklandskap kantat av vulkankäglor och stora lavatungor i rödbrun-svarta färgskiftningar. Vi befinner oss cirka 2000 meter över havet, ofta ovan molnen, och går längs en lättgången stig. Picknicklunch under dagen.

  Under tillbakaresan besöker vi den pittoreska och mycket mysiga staden La Orotava med sin utmärkande arkitektur och traditionella kanariska miljö. Längs stadens kullerstensgator ligger små charmiga hus och byggnader och vi besöker den gamla delen av staden. Här finns bland annat Casa de los Balcones (Balkongernas hus) som är ett mycket fint exempel på stadens arkitektur. Dagens vandring är cirka 8 km, 3,5 timmar effektiv vandringstid med +/-150 höjdmeter.

 • Dag 4 Puerto de la Cruz Botaniska trädgård – El Hierro, den eviga vårens ö

  ”Varning för rötter”, det står det lite överallt i den Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz. De jättelika fikusträden som tronar upp i skyn bildar nämligen riktiga snaror under fötterna på besökarna. Ursprungligen anlades trädgården på uppmaning av den spanska kungen Carlos III som ett acklimatiseringsförsök för tropiska växter från spanska kolonier. 1790 – 91 anlades så trädgården med dess geometriska former och växter från olika delar av världen planterades i hopp om att de skulle vänja sig vid det kanariska klimatet. Under historien har trädgården varit under styrning av många olika aktörer och under 1800-talet utvidgades antalet växter från 220 arter till 2486, men eftersom trädgården har saknat långtids ledning så har den under olika perioder förfallit för att sedan blomstra upp igen. Idag lyder den under Kanarieöarnas jordbruksministeriums avdelning för forskning och teknik och är ett av de mest populära besöksmålen på Teneriffa. Förundras över vitt skilda växter från Europa, Asien, Afrika och Amerika som tack vare de speciella klimatologiska och orografiska villkoren här kan växa sida vid sida!

 • Efter besöket åker vi till flygplatsen där vi har tid för lunch på egen hand innan vi flyger vidare till den lilla pärlan El Hierro. Vi anländer tidig eftermiddag och blir mötta av vår lokalguide. 

  Vårt första möte med El Hierro startar i dalen El Golfo där vi finner de naturliga poolerna La Maceta. Med svarta basaltlavaklippor omkring oss gör vi härifrån en kort vandring längs havet om cirka en timme. Förundras över El Hierros vindpinade och grönskande natur, ännu okänd och oexploaterad!

  Efter vår introduktion till ön åker vi till vårt hotell Ida Inéz i byn Frontera. På kvällen äter vi en gemensam middag på en restaurang i byn.

  Vandring cirka 3 km, cirka 1 timme.

 • Dag 5 El Hierros vindpinade enar

  Idag åker vi till El Hierros västra del till Sabinosa i området La Dehesa. Sabinosa är en av de mest traditionella byarna på ön inbäddad i magisk natur med vingårdar utströdda som pärlor runtomkring. Mitt bland betesmarker med frigående kor och får ligger här naturskatten El Sabinar, en öppen skog med hundraåriga enar som under tidens gång har blivit piskade av vinden och antagit förvridna former, många nästan liggandes längs marken. Dessa träd är typiska för El Hierro och det största av dem har kommit att fungera som en symbol för ön, känt från broschyrer och kartor. Vi vandrar till utsiktsplatsen Mirador de Bascos uppe på en klippa. Härifrån ser man ut över hela den 15 kilometer breda och upp till 1500 meter djupa El Golfo dalen som bildades under ett förhistoriskt jordskred. Har vi tur är det en riktigt klar dag idag och då kan vi se ända till grannön La Palma. Gemensam picknicklunch under dagen och middag på egen hand. Dagens vandring är cirka 10 km, 4 timmar effektiv vandringstid och cirka +500/-200 höjdmeter.

 • Dag 6 El Pinars tallskogar – Lavalandskapet Los Laijales

  Skogsområdet El Pinar är ingången till El Hierros södra del. Hit kör vi genom landsbygd med  små odlingar med fikon- och mandelträd. Vår vandring idag kantas av stora tallskogar och ett imponerande men svårtillgängligt och vildvuxet vulkanlandskap som är typiskt för El Hierro. Fokus ligger på öns geologi när vi vandrar längs de vulkaniska koner och lavaflöden som formar ”Los Laijales” - ett av de mest karakteristiska och värdefulla landskap på ön. Los Lajiales är symbol för den yngsta kanarieöns hårda och råa skönhet. Vi avslutar i El Tacorón som är en av de vackraste platser att simma på på ön. Vid denna sydliga lilla skatt finns skärgårdens lugnaste vatten och havet utanför kallas Mar de la Calmas – det lugna havet. Här glittrar det blå havet mot det svarta och vulkaniska landskapet och den rödbruna färg vid bergsfoten av El Julán. Vi befinner oss på en orörd och magisk plats och kan nu, efter vandringen, njuta av ett avkopplande bad. Gemensam picknicklunch under dagen och middag på egen hand på kvällen.

  Dagens vandring är cirka 9 km, 3,5 timmar effektiv vandringstid och cirka +100/-800 höjdmeter.

 • Dag 7 Vulkanlandskap och lummiga skogar - El Hierros heliga träd

  El Hierros högst belägna by, San Andrés, ligger precis i utkanten av platån Nisdafe med sina betesmarker. Vi vandrar bitvis över porösa lavastenar och ser flera små vulkankoner på vår väg genom gröna lummiga skogar och vidsträckta betesmarker. Till slut kommer vi fram till byn Albarrada där, tvärs över vägen från byn, finner Det heliga trädet på El Hierro; Árbol Garoé. Trädet dyrkades av öns ursprungsbefolkning, Los Bimbaches, och sägnen säger att trädets blad kunde samla nog med vatten för att försörja öns alla invånare – varför det blev heligt. Tyvärr vältes trädet under en storm på 1600-talet, det tog ett tag men till slut, år 1949, ersattes det med ett nytt träd på exakt samma plats. Gemensam lunch på lokal restaurang. Tidig kväll är det dags att lämna El Hierro och åka tillbaka till Teneriffa med flyg för en sista natt.

  Vi checkar in på Hotel Principe Paz i Santa Cruz igen och äter sedan en gemensam avslutningsmiddag på en restaurang i närheten.

  Dagens vandring är cirka 9 km, 2,5 timmar effektiv vandringstid och cirka +150/-600 höjdmeter.

 • Dag 8 Teneriffa - Stockholm

  Med en resväska full av minnen och ben som stärkts av Teneriffas och El Hierros fantastiska natur checkar vi ut mitt på dagen för att ta flyget hem på eftermiddagen till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Teneriffas oupptäckta naturskatter
 • Den minsta & okända kanarieön El Hierro
 • Vår erfarna guide biolog Linda Lange

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/11
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 2 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Teneriffa t/r
 • Flyg Teneriffa – El Hierro t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt programmet
 • Fyra nätter på mellanklasshotell i Santa Cruz på Teneriffa
 • Tre nätter på mellanklasshotell på El Hierro
 • Sju frukostar
 • Fem luncher, varav fyra picknickluncher och en på lokal restaurang
 • Fyra middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Teneriffa - Santa Cruz
Dag 2. Vandring Cruz del Carmen - Las Carboneras
Dag 3. Vandring i nationalparken Las Cañadas del Teide
Dag 4. Botanisk trädgård - flyg till El Hierro - Vandring El Golfo
Dag 5. Vandring Sabinosa - Mirador de Bascos 
Dag 6. Vandring El Pinar - Los Laijales - El Tacorón
Dag 7. Vandring San Andrés till Albarrada - Árbol Garoé - flyg till Teneriffa
Dag 8. Hemresa

Hotell på Teneriffa: Hotel Principe Paz
Hotell på El Hierro: Ida Inés

Resesätt Norwegian
Klimat

Medeltemperatur på Teneriffa i november:
Högsta medeltemperatur 22 grader
Lägsta medeltemperatur 15 grader 

Medeltemperatur på El Hierro i november:
Högsta medeltemperatur 23 grader
Lägsta medeltemperatur 18 grader

Observera att det kan vara kallare under morgnarna de dagarna vi vandrar på högre höjder.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2. Väl ingånga vandringskängor som går upp över vristen rekommenderas. 

Dag 2. ca. 6,5 km, 4 timmar och +/-350 höjdmeter.
Dag 3. ca. 8 km, 3,5 timmar och +/-150 höjdmeter.
Dag 4. ca. 3 km, 1 timmes vandring
Dag 5. ca. 10 km, 4 timmar och +500/-200 höjdmeter.
Dag 6. ca. 9 km, 3,5 timmar  +100/-800 höjdmeter.
Dag 7. ca. 9 km, 2,5 och cirka +150/-600 höjdmeter.

Tid anges i effektiv vandringstid. 

God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna har sträckvis stora höjdskillnader, mestadels på stigar med grus och trampad jord, steniga trappsteg och en del höjdskillnader. Du behöver ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt, stenigt underlag flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar. Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Vi behöver ert fulla namn enligt passet samt passnummer för bokning av flyg mellan Teneriffa och El Hierro.

Boka din resa

2019-11-16 2019-11-23 17 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa