Översikt

SvD accent till Konstens Paris

Paris är alltid en njutning för själen – i synnerhet om våren. Helen Hallgren Archers nya resa till konstens förlovade stad bjuder in till ingående och innehållsrika besök, noggrant utvalda av Helen.

Välkommen att möta våren i Paris, konstens huvudstad, med mig hälsar
Helén!
Centre Georges Pompidou med Stravinskybrunnen, utvalda pärlor på Louvren och Constantin Brancusis ateljé. En höjdpunkt är det fina besöket på Svenska Institutet i Marais där Helén visar oss deras samling, som ägs av Nationalmuseum. Den stora järnvägsstationen Orsay från år 1900, är ett av världens mest uppskattade konstmuseum med magnifik konst från 1800-talet och där arkitekturen bidrar till totalupplevelsen. Vi går över Seine för att uppleva Orangeriet med Monets näckrosdammar. 

I vårens njutningstid så är det alltid en speciell upplevelse att möta Claude Monets hem i Giverny, strösslat med tulpaner. Här kan vi se hans älskade näckrosor au naturel och vi ser hemmet där Monet bodde i över 40 år med välbevarade interiörer. Vårt boende är fyrstjärniga hotell Le Royal Garden på Champs Elysée. Ciceron är Nationalmuseums konstpedagog Helén Hallgren Archer, välkänd och uppskattad för SvD accents resenärer.Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Paris

  Efter en flygning till Paris så ankommer vi till vårt hotell men inleder omgående vistelsen med ett besök på det moderna museet Centre Pompidou där den svenske museimannen Pontus Hultén var dess första chef på 1970-talet. Precis intill museet ligger skulptören Constantin Brancusis ateljé.

 • Denne betydelsefulle modernist föddes i Rumänien 1876 men flyttade till Paris 1904. Efter 50 år i Paris efterlämnade han enligt sitt testament sina verk till den franska staten. En unik samling av drygt hundra skulpturer, nästan hundratalet piedestaler samt teckningar, tavlor och och foton. Vi återvänder till hotellet och installerar oss lite mer innan välkomstmiddagen.

   

 • Dag 2 Louvren - Visning av Svenska Institutets samlingar - egen tid

  Idag väntar ett av världens mest kända museer samt Nationalmuseums egna samlingar på Svenska Institutet. Vi tar tunnelbana till Louvren och här har Helen valt ut höjdpunkterna för en intressant visning. Louvren är det mest välbesökta museet i världen, med ca 9 miljoner besökare om året! Några av de mest kända konstverken på Louvren ska vi njuta av under vårt besök där. Vi går genom salarna där segergudinnan Nike från Samothrake står som en gigantisk skulptur, ofta avbildad i konsten. Mona Lisa med sitt gåtfulla leende lockar men även andra intressanta motiv av Leonardo da Vinci.

 • Därifrån bjuds vi en unik inblick i Svenska Institutets arbete i Paris och Frankrike samt en visning av Nationalmuseums tavlor i Paris. Vi äter lunch här. Eftermiddagen är till eget bruk. Helen rekommenderar Marais-kvarterens Picassomuseum och det lilla 1700-talspalatset Musée Conjaque-Jay, stilla promenader till Place des Vosges där det finns mycket att se och kanske shoppa i de små fina butikerna i området. Eller bara sitta på ett parisiskt kafé och njuta av stadens atmosfär och se på gatulivet.

  .

 • Dag 3 Musee d´Orsay - Orangeriet

  Vi tar Metro till Orsaymuséet. Denna ombyggda före detta järnvägsstation är utan tvekan ett av världens mer spektakulära museer, såväl i kraft av sin arkitektur som för sina samlingar, i synnerhet Impressionisterna som utgör det mest kända inslaget. Vi gör en rundvandring och får tid på egen hand innan vi återsamlas för att äta lunch på en trevlig restaurant i närheten.

 • Därefter promenerar vi tvärsöver Seine fram till Orangeriemuséet vid Place de la Concorde. Här ska vi framförallt beundra Monets jättelika näckrosmålningar, Les Nympheas, som ju utgör slutpunkten på hans konstnärliga gärning, enligt vissa höjdpunkten, då Monet avled kort efter det att de slutförts 1926. De som vill ägnar mer tid för att utforska samlingarna av Picasso, Matisse med flera. Retur med metro på egen hand och en stund till eget bruk innan vi återsamlas för avskedsmiddag.

 • Dag 4 Claude Monets Giverny - hemresa

  Efter frukost så checkar vi ut, tar med bagaget i bussen mot Giverny. Claude Monet blev redan under sin livstid ansedd som den kanske främste impressionisten, och här får vi verkligen möta denna fantastiska miljö som Monet byggde upp för att använda som motiv i sitt måleri. Det är verkligen här som vi möter essensen i hans konstnärskap och impressionismen som stil.

 • Vi vandrar genom Monets hem och hans trädgård, ser Näckrosdammen med den japanska bron au naturel, har tid för fotografering och njuter av en blommande vårträdgård. Vi passar också på att hålla lunchpaus i den lilla byn Giverny innan vi tar oss ut till flygplatsen för kvällens hemfärd.

Resans höjdpunkter

 • Helens utvalda och initierade konstguidningar
 • Svenska Institutet med Nationalmuseums franska samlingar
 • Monets Giverny i vårdräkt

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg SAS Stockholm – Paris t/r inkl flygavgifter
 • Tre nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga Le Royal Garden Champs Elysées
 • Tre kontinentala frukostar
 • Tre luncher
 • En middag
 • Entréer och visningar enligt programmet
 • Transporter enligt program
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn  mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Paris - Centre Georges Pompidou - Brancusis ateljé
Dag 2. Louvren - Svenska Instutet
Dag 3. Musée d´Orsay - Orangeriet
Dag 4. GIverny med Claude Monets hus och trädgård - hemresa

Resesätt Grupp
Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »