Niklas Lindblad berättar

Doften av smink och teaterdamm, det magiska varma ljuset över scenen när ridån gick upp tillsammans med musiken, sången och de spännande historier som spelades upp satte många och starka spår i min unga själ.

Snart arbetade jag som scenarbetare, ridåhalare och ibland också statist under jul- och sommarlov och senare i livet, när jag började vid Sveriges Radio var den klassiska musiken och operan ett självklart val för min del.

Under tio år år har jag som musikalisk ciceron hos Favoritresor haft glädjen att få träffa musik- och operaälskare på resor till olika operahus här hemma och ute i Europa. Resorna har tagit oss till Danmark, Lettland, Litauen, Tyskland, England, USA och Irland för att nämna några länder, där spännande operakonst skapas.

Resorna är uppbyggda kring utvalda, intressanta föreställningar men där finns också gott om tid att göra upptäckter i det aktuella landet med utflykter till olika mål i närheten.

Riga i mitt hjärta

Rigaoperan har en speciell plats i mitt hjärta, där har jag fått uppleva åtskilliga spännande uppsättningar med sångare som alltmer låter höra sig i internationella sammanhang. Salongen har fin aukustik, är nyrenoverad och går i mintgrönt och guld, en ovanlig men väldigt vacker kombination. Vällagad och okomplicerad mat hittar man på Lido i Gamla Stan, där restaurangerna för övrigt ligger tätt och det är nära till den vidsträckta matmarknaden, inrymd i fem gigantiska hangarer som från början huserade väldiga tyska luftskepp. Där finns absolut allt och lite till!

Välkommen in i operans verklighet!

Niklas Lindblad

Se alla musik- och operaresor här »