En hälsning från Carl Rüster

Möt mitt magiska Prag

Det är nu ganska länge sedan jag flyttade till Prag och det har varit en fantastisk resa. När jag kom var hon, Prag är utan tvekan en hon, fortfarande en gammal vacker dam men märkt av årtiondens kommuniststyre. Det har varit en nästan svindlande upplevelse att få vara med på den osannolika förvandlingen.

De enda som inte verkar vara särskilt imponerade är tjeckerna själva. Förmodligen för att det alltid har varit så, omvälvningar, ockupationer och krig har växlat om varandra i Centraleuropa och varje härskare eller erövrare har lämnat sina spår.

Prag har för mig alltid varit ett arkitektoniskt Disneyland. Det var här jag lärde mig hur renässansen sakta gled över i barock och vad jugend verkligen innebär. Jag går fortfarande själv gärna på kvällskvisten genom Gamla stans gränder eller i Lillsidans backar upp mot slottet.

Tittar gärna in hos Eda på Gröna trädet. Det är skönt att ha en fast punkt i tillvaron. Varje dag klockan tolv på dagen sitter han vid sin pilsner och talar om för alla som vill höra varför högern vann valet, varför Sparta vann ligan nu igen och hur man agnar för att fånga Moldaus största malar.

Prag har ett ljuvligt lugnt tempo, anledningen till det tror till och med den f.d. presidenten Václav Havel är att tjeckerna dricker öl. "Jag förmodar att öldrickande på krogarna har ett gott inflytande på det tjeckiska samhället, eftersom öl innehåller mindre alkohol än t.ex. vin eller vodka blir de politiska debatterna på krogarna mindre vilda." Själv tror jag tror det är många som överhuvudtaget skulle önska att vi hade politiska debatter på krogarna i Sverige.

Om det är anledningen vet jag inte, men jag är oerhört glad att mina barn får växa upp i en så lugn storstad med en sådan fantastisk arkitektur. Det är inte konstigt att pragborna är arkitektoniskt oerhört bildade. Min son, Albert, fascinerades redan som fyraåring av de gotiska katedralernas valv och frågade vem som hade byggt dem och när.

I princip alla mina vänner som varit och hälsat på har blivit fascinerade över hur fort man blir hemmastadd i Prag och själv känner jag mig priviligerad att få kalla Prag, städernas moder, min hemstad.

Välkomna hit så ska jag ta er på tur i en av världens vackraste huvudstäder!

Carl Rüster

 

Vill du uppleva Prag tillsammans med Carl Rüster?

Alla aktuella resor med Carl Rüster