Hitta rätt vandringsresa

Vi har graderat våra vandringsresor i en skala från 1 till 3 för att underlätta för dig att välja rätt vandring. Uppfattningen om hur ansträngande en vandring är, är högst personlig och subjektiv.

Känner man sig osäker på vilken form man är i rekommenderar vi alltid att ta några dagar för att ge sig ut på upptäcktsfärd på sin hemort. Gå i backar och blandad terräng, utmana dig själv men aldrig till dess att det känns obehagligt. Att vandra ska alltid vara en härlig och njutbar upplevelse varför det är viktigt att lyssna på vad kroppen säger. 

Graderingarna baserar sig på en kombination av vilket underlag man vandrar på, hur långt man vandrar, hur länge och hur många höjdmeter som avverkas.

Hur ser en vandringsdag ut?

Under en normal vandringsdag tar vi minst två ordentliga raster med förfriskningar och vanligen ingår lunch. Oftast i form av lunchpaket som vi har med oss. Går vi en kustnära vandring stannar vi när det finns tillfälle för att ta ett uppfriskande dopp.

Läs alltid under resans beskrivning för en tydligare beskrivning av den aktuella resans karaktär då avvikelser från nedan beskrivningar kan förekomma. Vi vill också göra dig uppmärksam på att programmen för en vandringsresa kan komma att ändras på plats utifrån till exempel väder- eller trafikförhållanden. Har du funderingar eller är osäker, hör gärna av dig till oss på 08-6601800 så hjälper vi dig att välja rätt vandringsresa.

Graderingsskala

Här beskrivs de olika nivåer av ansträngning som våra vandringsresor är indelade i. 

Nivå 1: Lätt vandring
Vandringen passar sig bäst för personer med normal kondition och vana att promenera på varierat underlag flera dagar i sträck. Vi varvar kortare och längre promenader i natursköna områden och på kulturella platser. Grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse.

Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord men även på asfalterade mindre stadsvägar, stenläggningar samt stenlagda trappsteg. Landskapet är mestadels flackt utan större höjdskillnader men avvikelser kan förekomma. Du använder med fördel skor med dämpande sulor samt kanske vandringsstavar för att avlasta knän och leder.Ungefärlig dagsetapp: 5-15 km, 4-6 timmar.

Nivå 2: Måttligt ansträngande vandring
Måttlig brant terräng, blandade underlag, ansträngande etapper förekommer. Ojämnt - ibland hårt underlag. Vandringarna har sträckvis stora höjdskillnader. Du behöver ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt, stenigt underlag flera dagar i rad.

God kondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringsvana behövs. Ungefärlig dagsetapp: 12-20 km, 5-7 timmar

Nivå 3: Ansträngande vandring
Varierande vandring på blandat underlag som kan vara ojämnt och hårt. På vandringarna förekommer stora höjdskillnader och brant terräng. Ansträngande etapper förekommer vanligtvis varje dag på resor med gradering tre.

Vandringsvana och god kondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Ungefärlig dagsetapp: 12-25 km, 6-8 timmar

Vi arrangerar mestadels lätta vandringar och strövtåg. Vill du hellre vandra på Inkaleden i Peru eller bestiga Kilimanjaro så kan du vända dig till vårt systerbolag Äventyrsresor »